Mi a különbség az NTSC és a PAL között?

Az NTSC és a PAL közötti fő különbség az a sebesség, amellyel az adás megjelenik a TV-képernyőn. Az NTSC 30 képkocka/másodperc (fps), míg a PAL 25 fps sebességgel jelenít meg.

Mindkét formátum a régi analóg TV-képernyőn más és más sorszámot használ a jel megjelenítésekor, ami két különböző felbontást eredményez. A nagy felbontású televíziók (HDTV) széles körű elterjedése sok fogyasztó körében azonban nem szüntette meg ezt a különbséget, mivel a régebbi műsorszórási módszerek befolyásolták a digitális jelek lejátszását.

Az NTSC vs. PAL táprendszerbeli különbségek

Az e formátumok közötti különbségek valójában a televízión nézett adások mögött álló elektromos energiarendszerrel kezdődnek.

Az Egyesült Államokban és az olyan országokban, mint Kanada és Mexikó, az elektromos áram 60 hertz-en generálódik, így technikai okokból az NTSC jelet is másodpercenként 60 „mezővel” küldik. Az első mező a képernyő összes páratlan sorát, míg a második a páros sorokat tartalmazza. Mivel a legtöbb analóg televízió interlaced rendszert használ, ez azt jelenti, hogy másodpercenként 30 mezőt küldünk ki az egyik típusból, és 30 mezőt a másik típusból.

Ez a sorváltás olyan gyorsan történik, hogy az emberi szem számára észrevehetetlen, hasonlóan a vetítőgépen futó filmhez. Az NTSC televízió esetében az eredmény egy teljes kép 30 képkockája, amely képkockánként két mezőből áll, és másodpercenként jelenik meg. Mivel az európai és ázsiai országok gyakran 50 hertzes tápellátást használnak, az ennek megfelelő PAL sorok másodpercenként 50 mezővel jelennek meg. Ez azt jelenti, hogy a PAL-jel 25 képkocka/mp sebességgel jelenik meg, amely két, 25 sorból álló, váltakozó sorból álló sorozatból áll.

Mi a különbség az NTSC és a PAL között?

PAL vs. NTSC: melyik a jobb?

Az NTSC és a PAL formátum közötti másik különbség a felbontás minősége. A több sor általában több vizuális információt jelent, ami jobb képminőséget és felbontást eredményez. Bár a PAL kevesebb képkockát jelenít meg másodpercenként, több sort jelenít meg, mint az NTSC. A PAL televíziós adások felülről lefelé 625 sor felbontást tartalmaznak, szemben az NTSC 525 sorával.

PAL vs. NTSC színjelek

Amikor az NTSC formátumot 1941-ben először fogadták el, a színes adásokról kevés szó esett. A színes televíziózás technológiájának fejlődésével azonban a mérnököknek olyan sugárzási módszert kellett létrehozniuk, amely továbbra is lehetővé teszi a monokróm televíziókészülékek tulajdonosai számára a kép vételét.

A PAL-rendszert viszont a színes műsorszórás megjelenése után hozták létre, így a színes jelek sokkal inkább megfelelnek az eredeti képnek. Ez a különbség gyakran azt jelenti, hogy a másik formátumú televízión lejátszott, nem átalakított jel nem színes, hanem fekete-fehér színűnek tűnhet.

Átalakíthatom az NTSC-t PAL-ra?

Igen. Előfordulhat, hogy egy európai televízió nem működik megfelelően az Egyesült Államokban, és egy NTSC formátumú videó általában nem fog lejátszódni egy PAL készüléken. Ennek a problémának a megoldására számos olyan cég létezik, amely az egyik formátumról a másikra történő átalakító készleteket kínál. Ezen átalakítási módszerek némelyike időigényes lehet, és eltérő minőségű, bár vannak olyan cégek, amelyek térítés ellenében nyújtanak átalakítási szolgáltatásokat.

Ha egy PAL filmet NTSC szalagra konvertálnak, másodpercenként 5 extra képkockát kell hozzáadni, különben a cselekmény „rángatózónak” tűnik. Ennek az ellenkezője igaz egy NTSC film PAL-ra történő átalakítására; másodpercenként öt képkockát kell eltávolítani, különben a mozgás természetellenesen lassúvá válhat. Mivel az audio- és videoadatok gyakran összekapcsolódnak, az audiojelet is fel kell gyorsítani vagy le kell lassítani ahhoz, hogy a lejátszás során helyesen szóljon.

Számít már az NTSC PAL?

Bár az analógról a digitálisra és a HD televíziókra való áttérés lehetőséget nyújtott a régebbi formátumtól való eltávolodásra, néhány korlátozás megmaradt. A televízióknak még mindig egy bizonyos számú képkocka alapján kell megjeleníteniük a képet másodpercenként, ezért sok HDTV az Egyesült Államokban vagy Európában továbbra is 30 vagy 25 képkocka/másodperc sebességgel jeleníti meg a képet.

A javulás azonban az, hogy ezek a készülékek gyakran testre szabhatók, és egy HDTV bármelyik formátumban képes lehet sugározni, és bármelyik területen megfelelően működhet. Mindez az adott tévémodell jellemzőitől és a beállítási menüben elérhető beállításoktól függ.

Használhatok PAL kamerát az Egyesült Államokban?

Néha igen. Gyakrabban előfordul, hogy az újabb médialejátszó hardvereket úgy tervezték, hogy az egyik vagy a másik formátummal működjenek megfelelően a különböző televíziókkal, bár technikailag lehet, hogy mindkettőt képes használni. A DVD-k és Blu-rayek™ azonban általában régiókódoltak, ami azt jelenti, hogy csak egy bizonyos területről származó lejátszókkal működnek.

Az 1. régióra (amely az Egyesült Államokat és Kanadát foglalja magában) kódolt DVD általában nem működik egy németországi DVD-lejátszón, amely a 2. régióba tartozik. A „régiómentes” adathordozók és lejátszók kiküszöbölhetik ezt a problémát, bár ezek az eszközök és lemezek általában nem kaphatók.

A Video Home System (VHS) kazetták lejátszása a múltban vagy NTSC vagy PAL formátumra volt korlátozva, míg az újabb digitális formátumok, például a DVD és a Blu-ray™ nem rendelkeznek ezzel a korlátozással.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.