Mi az a SIM-kártya?

A SIM-kártya az a hordozható memóriachip, amely a mobiltelefon „agyaként” szolgál. Fő funkciója, hogy csatlakozzon a szolgáltató vezeték nélküli hálózatához, ugyanakkor tárolja a telefonszámot, a címjegyzéket, a beállításokat és a szöveges üzeneteket.

A „SIM” a SIM-kártyában az „Subscriber Identity Module” (előfizetői azonosító modul) rövidítése. Lényegében azonosítja, hogy melyik mobiltelefon-felhasználó használja az adott készüléket, és lehetővé teszi a telefon kommunikációs funkcióinak elérését, így telefonálhat, küldhet SMS-üzeneteket, és használhatja a mobilinternet-szolgáltatásokat, például a 4G-t.

Talán már elgondolkodott azon, hogy mi lehet az a hosszú kód, amely a SIM-kártya mikrochipjére van nyomtatva. Ez a kód a szolgáltatóra, a származási országra és egy egyedi felhasználói azonosítóra vonatkozó információkat tartalmaz. A telefonszámlát is így lehet a használat alapján egy adott készülékhez rendelni. Ha egy adott felhasználó nem fizette ki a telefonszámláját, a szolgáltató leállíthatja a készülék szolgáltatását.

A SIM-kártyák egy adott szolgáltatóhoz (szolgáltatóhoz) vannak kötve, és csak az adott szolgáltató szolgáltatási tervével együtt használhatók, akár hosszú távú szerződéssel, akár előre fizetett vagy havi rendszerességgel.

Az előre fizetett SIM-kártyák jó megoldást jelentenek azok számára, akik nem szeretnének hosszú távú szerződéssel egy szolgáltatóhoz kötődni. Különösen hasznosak a gyakran utazók számára, akik külföldön is használni szeretnék telefonjukat anélkül, hogy nemzetközi roamingdíjat kellene fizetniük.

SIM-kártyák, akkor és most

GSM vs. CDMA: mi a különbség?

A SIM-kártya története a GSM (Global System for Mobile Communications) hálózat – a távközlés globális szabványa – kialakulásához kapcsolódik. Ez a világszerte használt fő hálózat, különösen Európában, Ázsiában és Afrikában. A SIM-kártya teszi lehetővé, hogy a telefon csatlakozni tudjon a GSM-hálózathoz.

A GSM-hálózatban (például a T-Mobile és az AT&T) működő telefonok mindig tartalmaznak SIM-kártyát, amelyet közvetlenül más GSM-telefonokba lehet behelyezni.

Az Egyesült Államokban létezik a CDMA (Code-Division Multiple Access) hálózat is, amelyet főként a Verizon és a Sprint használ.

Korábban a CDMA-hálózaton működő telefonok a telefonszámot és más azonosító információkat magába a készülékbe mentették. Bár a felhasználók számára vitathatatlanul kevésbé kényelmes, a CDMA-készülékek gyakran erősen támogatottak, ami kevésbé ösztönzi a felhasználókat a gyakori telefonváltásra. A technológia változásával azonban a mobiltelefon-szolgáltatók átálltak a GSM-technológián alapuló Long Term Evolution (LTE) hálózatra. Ez azt jelenti, hogy az ezt a hálózatot használó készülékekhez valószínűleg valamilyen SIM-kártyára lesz szükség.

Egyre több okostelefon támogatja mind a GSM, mind a CDMA technológiát, ami megkönnyíti a hálózatváltást úgy, hogy közben ugyanaz a készülék megmarad.

Mi az a SIM-kártya?

Miért van ennyi különböző méretű SIM-kártya?

Amikor a SIM-kártyákat 1991-ben először bevezették, hatalmasak voltak – körülbelül akkorák, mint egy hitelkártya! Szerencsére a technológia fejlődésével egyre kisebbek és kisebbek lettek. Készüléke korától függően a telefonjában normál, mikro- vagy nano SIM-kártya található.

Standard (Mini) SIM:

A Full SIM-kártyánál lényegesen kisebb, a Standard (Mini) SIM-kártyákat régebbi mobiltelefonokban, például az iPhone 3G-ben és a flip-telefonokban használták.

Méret: 0,98 hüvelyk x 0,59 hüvelyk (25 mm x 15 mm).

Micro SIM :

A mikro SIM-kártyák nagyon hasonlítanak a szabványos (Mini) SIM-kártyákhoz. Az érintkező mérete ugyanaz, de a széleken kevesebb műanyag burkolattal. A szabványos (mini) SIM-ket valójában fel lehet vágni, hogy Micro SIM-ké váljanak. A Micro SIM az iPhone 4 2010-es bevezetésével vált elfogadott méretté, és más telefonmodellek is gyorsan követték ezt a példát.

Méret: 0,59 hüvelyk x 0,47 hüvelyk (15 mm x 12 mm)

Nano SIM :

A 2012-ben megjelent Nano SIM az iPhone 5 óta a legelterjedtebb méretű SIM-kártya az okostelefonokban.

Méret: 0,48 hüvelyk x 0,35 hüvelyk (12,3 mm x 8,9 mm)

Beágyazott SIM (eSIM) :

A SIM-kártya-technológia legújabb változata a készülékbe ágyazva érkezik, és a legkisebb a sok közül. A legújabb iPhone és Google Pixel modellekben található meg.

Méret: 0,24 hüvelyk x 0,20 hüvelyk (6 mm x 5 mm)

Manapság sok SIM-kártyát előre kivágnak, így könnyedén kipattinthatod belőle a készülékedhez szükséges méretet. Vannak olyan adapterek is, amelyekkel a Nano SIM-kártyákat alkalmassá lehet tenni a régebbi, szabványos SIM-kártyák befogadására tervezett telefonokhoz. Lehetőség van arra is, hogy a Standard SIM-kártyákat „lefaragjuk”, hogy a modernebb telefonok Micro SiM foglalatába illeszkedjenek, bár ez potenciálisan tönkreteheti a SIM-kártyát.

Ha azonban egy új, más méretű SIM-kártyához tervezett telefont kap, könnyen átviheti a számát egy új SIM-kártyára. Mindössze egy PAC-kódra van szüksége a szolgáltatójától.

Ha átmenetileg SIM-kártya nélkül találja magát, vagy olyan SIM-kártya nélkül, amely nem kompatibilis a mobiltelefonjával, akkor is tudja használni a telefonját segélyhívások kezdeményezésére, és esetleg bizonyos funkciókat, például a kamerát vagy az alkalmazásokat WiFi-n keresztül.

A telefon frissítése, SIM-kártya cseréje

A SIM-kártyák egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen kivehetők egy mobiltelefonból, és behelyezhetők egy másik, kompatibilis készülékbe.

Ezáltal nagyon egyszerűvé válik egy új telefon aktiválása a meglévő SIM-kártya behelyezésével. A telefonszám és a személyes adatok a SIM-kártyán vannak tárolva, így nincs szükség másra az adatok átviteléhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy a legtöbb alkalmazás valójában a telefon memóriájában vagy a biztonságos digitális (SD) kártyán tárolódik, így a SIM-kártya egyszerű cseréjével nem kerül át automatikusan az új készülékre.

Régebben hihetetlenül gyakori volt (különösen az Egyesült Államokban), hogy a szolgáltatók zárolták a készülékeiket, így azok csak az adott szolgáltató által biztosított SIM-kártyákkal működtek. A szolgáltatók gyakran adtak az ügyfeleknek kedvezményt a készülékek árából, cserébe a hosszú távú szerződés megkötéséért. A készülékek azonban a megfelelő kóddal feloldhatók, bár a pontos eljárás gyártónként és modellenként eltérő.

Ma már bevett gyakorlat, hogy a telefonokat feloldva adják el, vagy a szerződéses időszak végén a szolgáltató oldja fel őket.

SIM-kártyák és biztonság

A SIM-kártyák személyes azonosító számmal (PIN) zárhatók, így csak az használhatja a kártyát, aki ismeri a PIN-kódot. Ha a telefont ellopják, a PIN-kód nélkül használhatatlan lesz.

Ezenkívül a SIM-kártya rendelkezik egy hitelesítési kóddal és egy titkosítási kulccsal, amelyek védik a telefon adását. Mivel a titkosítási információkat a szolgáltatónak továbbítják, a SIM-kártyához általában fizikai hozzáférésre van szükség a másoláshoz.

A SIM-kártyák jövője

A SIM-kártya-technológia jövője már elkezdte a kézzelfogható „kártya” elavulttá tételét, helyette a készülék áramköri lapjára beágyazott csippel helyettesítve azt, amely a Nano SIM funkcióit és még többet is ellát. Az eSIM egy példa erre a futurisztikus technológiára, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy új SIM-kártya beszerzése nélkül váltsanak szolgáltatót. Az iPhone 11 és a Google Pixel 4 már használja az eSIM technológiát, a Nano SIM mellett.

A legújabb okostelefonok közül is sokan rendelkeznek

Dual Sim

technológiát, amely lehetővé teszi két SIM-kártya behelyezését ugyanabba a készülékbe (vagy egy eSIM és egy Nano SIM), így ugyanaz a készülék két különböző telefonszámot szolgálhat ki, akár ugyanazon a hálózaton, akár két különböző hálózaton. A kettős SIM-kártyás készülékek különösen népszerűek azok körében, akik ugyanazt a készüléket használják magán- és üzleti célra is, és külön szeretnék tartani a hívásaikat és a telefonszámláikat, illetve a nemzetközi utazók körében, akiknek egy belföldi és egy külföldi SIM-kártyájuk van.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.