Az A4-es papír a világszerte használt szabványos papírméret, kivéve az észak-amerikai országokat. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban a 8,5 hüvelyk x 11 hüvelyk (kb. 21,5 cm x 27,9 cm) méretű papírt szabványosították, amelyet általában „letter” méretnek neveznek. Az A4-es papír valamivel hosszabb, körülbelül 8,27 hüvelyk x 11,75 hüvelyk (21 cm x 29,7 cm). Ez és más típusú „A” papírméretek metrikus mérőrendszeren alapulnak, és nemzetközi európai szabványok révén kerültek meghatározásra.

A különböző méretek alapja

Az A4-es papír és a hasonló méretek metrikus méreteken alapulnak. Az A0 papírlap laposra terítve egy négyzetméteres területű, és 84,1 cm x 118,9 cm (kb. 33 hüvelyk x 46,75 hüvelyk) méretével a legnagyobb méret. Az A0 papír félbevágva A1 méretűvé válik, mérete körülbelül 59,4 cm x 84,1 cm (vagy 23,38 hüvelyk x 33 hüvelyk). Az A1 félbevágva A2, és így tovább A6-ig.

Így különböző méretű papírokat kapunk, de mindegyik 1:1,414 magasság-szélesség arányú. Az európai szabványok a B papírméretekre is kiterjednek. A B0 papír egy méter széles és 1,414 méter magas (kb. 39,37 hüvelyk x 55,75 hüvelyk); a B1 a kettévágott B0, és így tovább B5-ig.

Ennek a papírméretekre vonatkozó rendszernek az az értéke, hogy minden méret arányosan megegyezik a következővel. Az A4-es papír például körülbelül 21 cm x 29,7 cm (körülbelül 8,27 hüvelyk x 11,75 hüvelyk), míg az A3-as 29,7 cm x 42 cm (körülbelül 11,75 hüvelyk x 16,5 hüvelyk). Ha valakinek A4-es papírlapon van szövege vagy képe, és azt A3-as papírra szeretné felnagyítani, ez könnyen megoldható anélkül, hogy a dokumentum tartalma elveszne. Ezt az arányt, amely a kettő négyzetgyökét, azaz 1,414-et használja, Lichtenberg-aránynak nevezik, nevét a német fizikusról kapta, aki először jegyezte meg a hasznosságát.

Méret és szabványosítás

A papírméreteket 1922-ben szabványosították Németországban, majd 1930-ban a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) 216-os szabványa révén egész Európában elfogadták. Az ISO egy nem kormányzati szervezet, amely nemzetközi szabványokat ad ki. Bár a szabványokat időnként frissítették, az alkalmazott méreteket a 20. század eleje óta fenntartották.

Papírsúly

Az európai papír súlya a metrikus rendszeren alapul, és az eredetileg 1976-ban kidolgozott és 1995-ben frissített 536-os ISO-szabvány szerint van szabványosítva. Az európai és más, nem amerikai papírok súlya az egyes papírtípusok négyzetméterenkénti grammszámán (g/m2) alapul. Az A4-es papír a legtöbb szabványosított papírtömegben kapható; az A4-es nyomtatópapír súlya 90 g/m2 , míg a borítópapíré 250 g/m2 .

Alternatív méretek

Az észak-amerikai papírt továbbra is az angolszász mértékegységek határozzák meg. Az USA-ban a szabványos levélméretű papír 8,5 hüvelyk x 11 hüvelyk (kb. 21,5 cm x 27,9 cm), míg a jogi papír 8,5 hüvelyk x 14 hüvelyk (kb. 21,5 cm x 35,56 cm). Ez azt jelenti, hogy ha valaki megpróbál egy dokumentumot levelesről legalra nagyítani, információt veszít, mivel az észak-amerikai formátum nem használ állandó arányt a méretek között. A mérnökök és más, nemzetközi projekteken dolgozó emberek gyakran A4-es papírt és hasonló európai szabványokat használnak, hogy elkerüljék a zavart, és egyszerűbbé és pontosabbá tegyék az átváltásokat.

Mekkora az A4-es papír a levélpapírhoz képest?

Az A4-es és a levélpapír egyaránt szabványos dokumentumméret, attól függően, hogy hol élsz. Az A4-es papír területe körülbelül egy tizenhatod méter, ami azt jelenti, hogy 16 darab négyzetbe rendezett papírnak egy négyzetmétert kell kitennie, amit A0 dokumentumnak is neveznek. Ez azt jelenti, hogy az A4-es papír hosszabb és keskenyebb is, mint egy levélméretű dokumentum.

Másrészt a levélpapír mérete nem egy másik mértékegység arányából származik. Akkor keletkezett, amikor az emberek kézzel készítettek papírt, és a forma 17×44 hüvelyk méretű volt. A nagy lapokat aztán nyolc darabra vágták, így a termékek 8,5 x 11 hüvelyk méretűek lettek. Az 1920-as években, amikor a legtöbb más országban bevezették az ISO szabvány szerinti A4-es méretű papírt, Amerika úgy döntött, hogy továbbra is a meglévő gyártási rendszerét használja. Míg Kanada és az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, amely hivatalosan elfogadta az ASMI szabványos levélméretet, ezt a papírt a Fülöp-szigeteken és számos dél-amerikai országban is gyakran használják.

Más az A4-es papír mérete nyomtatáskor, mint a Letter beállításoknál?

Egy A4-es dokumentum mérete 210 mm x 297 mm, míg a levélpapír mérete 215,9 mm x 279,4 mm. Ez azt jelenti, hogy a nyomtató beállításai eltérőek, és a különböző dokumentumok létrehozása eltérő margókkal fog rendelkezni. Sajnos, ha a rossz méretű papírra nyomtat egy példányt, az nem úgy fog megjelenni, ahogyan azt gépeléskor megalkotta.

Dokumentum létrehozása

A legtöbb dokumentumszoftver és internetalapú szolgáltatás lehetővé teszi a cikk formátumának módosítását. Mindig érdemes a dokumentum elrendezését a nyomtató papírjának méretéhez igazítani. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy kézirata nem nyomtatható ki teljes egészében.

Margók

Amikor egy dokumentumot levél formátumban készít, az alapértelmezett margók 0,75 hüvelyk a papír mind a négy oldalán. E margók miatt a levél formátumú dokumentum nyomtatható területe körülbelül 7 x 9,5 hüvelyk, a fejléc és a lábléc nélkül. Ezzel szemben az amerikai szoftverrendszerek az A4-es margókat mindenütt sokkal nagyobbra állítják be. Ezek az oldal tetején és alján egy hüvelyk, mindkét oldalon pedig 1,25 hüvelyk. Ezek a margók 6,27 hüvelyk x 9,19 hüvelyk nyomtatható területet biztosítanak az A4-es papír esetében, ami jóval kisebb terület, mint egy levél dokumentum esetében. Ha azonban ezeket a margókat európai szabványokra csökkenti, akkor az A4-es papírra 3,5%-kal több nyomtatható terület jut, mint a levélpapírra.

A4-es dokumentum nyomtatása levélpapírra

Ha egy brosúrát, dokumentumot vagy táblázatot A4-es formátumban készített, akkor kiigazításokat kell végeznie, ha leveles papírra szeretné nyomtatni. Íme néhány lehetőség, amelyet érdemes megfontolni:

  • Formázza át a dokumentumot – A dokumentum beállításai között módosíthatja az oldal elrendezését A4-esről betűsre. Ez akkor működik jól, ha egyszerű dokumentummal rendelkezik, speciális formázás nélkül.
  • Módosítsa a cikk margóit – Ha olyan táblázata, brosúrája vagy más tervezete van, amelynek pontosan abban az elrendezésben kell maradnia, mint amit az A4-es formátummal készített, akkor a margókat kell beállítania. Mivel a levélpapír szélesebb, növelje az A4-es dokumentum oldalsó margóit 0,23 hüvelykkel, és csökkentse a felső és alsó margókat 0,69 hüvelykkel, hogy az információ ne vágódjon le alulról.
  • A nyomtató beállításainak módosítása – Ha nem szeretné megváltoztatni a dokumentum kinézetét, akkor a nyomtató formátumát módosíthatja. Amikor a nyomtatási mező meg van nyitva, válassza a „méretarányos nyomtatás” lehetőséget. Ez automatikusan a papírra illeszkedő legnagyobb margóra kicsinyíti a dokumentumot. Hátránya, hogy a nyomtatási méret és a képek kisebbek lehetnek, mint amilyennek tervezte.

Mi az A4-es papír?

Miért előnyös az A4-es szabványos papírméret a felhasználók számára?

Szinte minden ország az ISO szabványt követi a papírméretre vonatkozóan az ANSI helyett. Az ISO A4-es papír használatának számos előnye van.

  • Európában a kiadók A4-es papírt használnak tankönyvekhez, lexikonokhoz, jogi dokumentumokhoz, magazinokhoz és brosúrákhoz. Ez a következetesség megkönnyíti a boltok és könyvtárak számára ezeknek a tételeknek a bemutatását, mivel a polcok kompatibilis méretekben állnak rendelkezésre.
  • Az ISO-szabványok egyszerűbbé teszik a dokumentumok megfelelő méretű borítékokba és irattartókba való elhelyezését.
  • Az A4-es papír kényelmes választás a mérnökök és építészek számára, mivel a dokumentum már pontosan méretezett, az egy méteres metrikus mértékegységet használva. A méretarányos projekteket úgy készítheti el, hogy az egy métert milliméterekkel és centiméterekkel jelöli.
  • A dokumentumok könnyen megoszthatók országok között, mind papíron, mind elektronikus formában, ha az országok mindketten ISO-szabványokat használnak.
  • Az ISO-szabványok használatával létrehozott dokumentumok másológépen vagy szkenneren felnagyíthatók vagy kicsinyíthetők anélkül, hogy az adatok eredeti méretaránya elveszne.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.