Hogyan tisztítsunk meg egy olajszennyeződést?

Látott már valakit, aki olívaolajat öntött egy fazék vízbe, mielőtt tésztát főzött, vagy fürdőolajat a kádba, mielőtt hosszasan áztatta magát? Ha igen, talán észrevette, hogy az olaj mintha lebegne a vízen. Nem keveredik a vízzel, hanem külön marad. Mit tennél, ha arra kérnének, hogy vedd ki az olajat a vízből? Meg tudnád csinálni?

Valószínűleg soha nem lesz szükséged arra, hogy az étolajat kivegye a vízből. De az olaj eltávolítása a vízből egy valós probléma! Ez a következőképpen történik. Mindannyian sok mindenhez használunk olajat, az autónk benzinjétől kezdve a műanyag játékok készítéséig. Az olaj általában mélyen a föld alatt található. Nagy gépek fúrnak mélyre, és kitermelik az olajat. Az olaj nem mindenhol található meg – csak bizonyos helyeken. Ezért előfordulhat, hogy az olajat nagy távolságokra kell szállítani, mielőtt felhasználhatnánk.

Néha az olajat olajszállító tartályhajókon szállítják, nagy hajókon, amelyek hatalmas mennyiségű olajat képesek átvinni az óceánon. Máskor az olaj csővezetéken keresztül áramlik egyik helyről a másikra, hasonlóan ahhoz, ahogyan a víz is csöveken keresztül jut el az otthonunkba. Bármelyik módon is történjen, szivárgás előfordulhat. Az olajszállító tartályhajók hajótörést szenvedhetnek vagy zátonyra futhatnak; a csővezetékek eltörhetnek. Ilyenkor az olaj kiszivároghat a tartályából. Ezt nevezzük olajszivárgásnak.

Az olajszivárgás történhet a szárazföldön vagy a vízben. A legpusztítóbb olajszennyezések némelyike vízben történt. Ennek van értelme, mert a vízen történő kiömlést nehezebb eltakarítani! Az olaj nagyon káros lehet a vízben vagy annak közelében élő állatokra.

Hogyan tisztítsunk meg egy olajszennyeződést?

Az olaj többféleképpen károsíthatja az állatokat. A szőrös állatok, például a tengeri vidrák esetében az olaj miatt a bundájuk kevésbé szigetel. Ilyenkor túlságosan kihűlhetnek. Ugyanez történhet a madarakkal is. Az olaj kevésbé víztaszítóvá teszi a tollazatukat, így túl melegük vagy túl hidegük lehet. Ha a madarak vagy más állatok olajat nyelnek, megbetegedhetnek. A halak és a kagylók is megbetegedhetnek az olajtól. Ha az olajos halakat vagy kagylókat más állatok eszik meg, a többi állat is megbetegedhet. Az olajjal érintkező halak az emberek számára sem biztonságosak.

Amikor egy olajszennyezés történik, sokan dolgoznak együtt, hogy megpróbálják a lehető legjobban eltakarítani. Gondoljunk csak vissza az olívaolajunkra egy fazék vízben. Ha véletlenül túl sok olajat öntenénk a fazékba, hogyan tudnánk kiszedni? Többféleképpen is működhet. Az egyik módja, hogy fizikai akadályt használunk, hogy megakadályozzuk, hogy az olaj bizonyos helyekre kerüljön. Ezt gátnak nevezik. A gát néha képes az olajat kordában tartani. Arra is használható, hogy megvédje a fontos helyeket, például a madarak vagy a tengeri teknősök fészkelőhelyeit az olajtól.

Egy másik módszer a vízből való kiemelés, vagyis az olaj lefejtése. Van néhány különböző eszköz, amely ezt a munkát végzi. Sajnos ez nem mindig működik. Attól függ, hogy mennyi olaj van a vízben, és milyen vastag az olajréteg.

Ez az első két módszer a legbiztonságosabb az olajfolt közelében élő emberek és állatok számára. Ha azonban ezek nem működnek, más módszerekkel segítünk az olaj eltakarításában. Az egyik az olaj egy részének elégetése. Amikor sok olaj úszik közvetlenül a víz tetején, akkor elégethetjük, amíg még a vízen úszik. Egy másik módszer a szappanhoz hasonlóan működő vegyi anyagok használata. Ezek az olajat sok, sokkal kisebb darabkává alakítják. Láthattad, hogy ez működik, amikor szappannal tisztítjuk meg a zsíros edényeket!

Senki sem akarja, hogy olajfoltok történjenek. De amikor mégis bekövetkezik, a tudósok tanulhatnak az olaj eltakarítására tett erőfeszítéseikből. Mindig azon dolgoznak, hogy új módszereket találjanak az olajszennyezés megtisztítására. Egyesek már robotokat használnak az olaj felkutatására és felszívására. Mások szivacsokat használnak a nagy mennyiségű olaj felszívására.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.