Veszélyes a savas eső?

Ön talán olyan ember, akinek sokat jelent a környezetvédelem. Mindenki tehet pozitív változásokat, például kevesebb műanyagot használhat, újrahasznosíthat és takarékoskodhat a vízzel. Néhány probléma azonban nagyobb annál, hogy néhány ember meg tudja oldani. Ezek a problémák globális politikát és ipari szabályozást igényelnek. Nézzünk meg együtt egy nagy problémát, amely a világméretű változásoknak köszönhetően javult – a savas esőt.

A savas eső ijesztően hangzik. Savas eső ömlik ránk, amikor kint játszunk az esőben? Nem egészen. A savasságot a pH-skálán mérjük. A hetes érték az alapérték. Minden, ami hét alatt van, savas. Ami hét fölött van, az lúgos, vagyis bázikus. Az általunk „tisztának” tekintett eső pH-ja 5,6. Az északi féltekén az eső pH-értéke jelenleg négy és hét között van.

Az emberek már több mint 150 éve figyeltek fel a savas esőre. Robert Angus Smith skót tudós volt az első, aki a vártnál magasabb savtartalmat észlelt az esőben. Az 1850-es években tanulmányozta a savas esők szintjét Európában. A világ számos részén növekedett az ipar. Smith az ember okozta szennyezés és a savas eső közötti kapcsolatot vizsgálta.

Néhány dolog a természetben savas esőt okozhat. A vulkánkitörések hozzájárulnak ehhez. A legnagyobb problémát az ember okozta. A szenet égető gyárak és erőművek a legnagyobb bűnösök. Az autók kibocsátása továbbra is problémát jelent. Olyan gázokat termelnek, mint a nitrogén-oxidok és a kén-dioxidok. Ezek a gázok kén- és salétromsavat képeznek, amikor a felhőkben lévő vízzel egyesülnek.

A savas eső szakkifejezése a savas lerakódás. A lerakódás során a sav a légkörből a Föld felszínére kerül. A csapadék minden formája savas lehet: eső, havas eső, hó, jégeső, szitálás és köd. A sav száraz részecskék és gázok útján is mozoghat. Ezeket nehéz észrevenni. A savprobléma azért terjedhet, mert a szél több száz mérföldre is elviszi a felhőket, mielőtt azok felszabadítják az esőt.

Mekkora problémát jelent tehát a savas eső? Veszélyes? Az 1970-es években a savas eső hatásai nyilvánvalóak voltak. A tavak világszerte kristálytisztává váltak. Ami gyönyörűnek tűnt, az annak a jele volt, hogy a tóban minden élet eltűnt. Nagyszámú hal pusztult el. Az emberek világszerte torz halakat és vízi állatokat fedeztek fel. Az erdőkben egyre több volt a halott és haldokló fa.

A savas eső hatással van a fákra, növényekre és állatokra. Környezetük is szenved. A táplálékláncok felborulnak. Az esőt felszívó talaj mérgező anyagokat bocsát ki. A növények, az állatok és a vízkészletek mind negatív hatást mutatnak.

Veszélyes a savas eső?

Mi a helyzet az emberekkel? A savas eső problémát jelent számunkra? A savas eső közvetve hatással van az emberi egészségre. A szennyező anyagok száraz lerakódása súlyosbíthatja az asztmát, a hörghurutot és más szív- és tüdőproblémákat. Az ivóvízkészleteket nehéz lehet hatékonyan kezelni, ha túl savasak vagy túl bázisosak. A savas eső károsítja az élelmiszernövényeket is.

Bár közvetlenül nem hozható összefüggésbe az egészséggel, a savas esőt azért okoljuk, mert felgyorsítja a normál időjárási hatásokat. Az időjárási elemeknek kitett szobrok elhasználódnak. A savas eső hatására a kőből készült műalkotások és műemlékek gyorsabban tönkrementek. A mészkőből vagy márványból épült épületek a gyorsabb pusztulás jeleit mutatják.

Az 1980-as évektől kezdődően az emberek irányelveket fogadtak el a savas esők szennyezésének megtisztítására. A világ minden táján tett erőfeszítések révén az országoknak sikerült csökkenteniük a savas esőt okozó kibocsátást. A tudósok szerint az USA-ban az eső egy része fele olyan savas, mint az 1980-as években volt. A tudósok továbbra is figyelemmel kísérik a savas esőt. A savas esők miatt most a mezőgazdaság okoz gondot. A természet a helyreállás jeleit mutatja.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.