Hogyan működik a vastüdő?

A vastüdő ma már nem gyakori, de volt idő, amikor sok kórházban megtalálható volt. Az 1928-ban feltalálták őket, és a gyermekbénulás súlyos eseteinek kezelésére szolgáltak. Ez a betegség, amely főként a gyermekeket érintette, életveszélyes problémákhoz vezethetett. Akár bénulást is okozhatott.

Ezekben az esetekben a betegek akár a légzés képességét is elveszíthették. Ez akkor történt, amikor a vírus a rekeszizmot, a tüdő alatti izmot érintette. Sok ilyen beteg néhány hét vagy hónap után visszanyerte a légzés képességét vastüdő használatával. Mások életük hátralévő részében a gépre voltak utalva.

Hogyan működik a vastüdő? A légnyomáson alapulnak. A kezelés megkezdéséhez a betegeket egy csúszóágyra helyezik. Egy nővér vagy orvos az ágyat a gépbe tolja, amely egy nagy fémcső. Amint a betegek a tüdőben vannak, csak a fejük van a csövön kívül. A nyakuk körül egy gumitömítés megakadályozza, hogy a levegő kiszökjön a gépből.

Amikor a vastüdőt bekapcsolják, az megnöveli a légnyomást a csőben. Ennek hatására a tüdő leereszt, és a beteg kilégzésre kényszerül. Ezután a légnyomás csökken. Ez viszont arra készteti a beteget, hogy belélegezzen, miközben a tüdeje felfúvódik.

Hogyan működik a vastüdő?

Amikor a betegek megkezdik a kezelést vastüdővel, idejük nagy részét a gépben töltik. Naponta csupán néhány percre vehetik ki őket, amíg képesek lesznek önállóan lélegezni. Így az ápolókra, orvosokra és más kórházi személyzetre támaszkodnak, hogy segítsenek nekik a mindennapi feladatokban, például az evésben és a ruhaváltásban.

Használ ma még valaki vastüdőt? Igen, bár nagyon kevesen vannak. Ilyen például Paul Alexander, akinél 1952-ben, hatéves korában gyermekbénulást diagnosztizáltak. Ma Alexander rövid időt, néha órákat tölthet a tüdőn kívül. Ügyvédként sikeres karriert épített fel, és teljes életet élt a gép által nyújtott légzéstámogatásnak köszönhetően.

A védőoltásoknak köszönhetően 1979 óta nem volt új gyermekbénulásos eset az Egyesült Államokban. Ez megnehezítette Alexander számára, hogy a vastüdőjéhez pótalkatrészeket találjon. Az is nehéz, hogy embereket találjon a gép javítására. Ráadásul a biztosítótársaságok már nem fedezik a javításokat. Mivel a túlélése a gépre támaszkodik, Alexandernek saját zsebből kell fizetnie annak fenntartását.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.