Mik azok a Hex színkódok?

Hallott már a hexa színkódokról? Ha igen, akkor talán tud egy-két dolgot a kódolásról. A hex színkódokat programozók, tervezők és mások használják arra, hogy megmondják a számítógépnek, milyen színeket jelenítsen meg egy adott program vagy weboldal esetében.

Hogyan működnek? A hexa színkódok elsőre bonyolultnak tűnhetnek, de ha egyszer megérted, hogy mit jelentenek, a kódok elég egyszerűek. Először is, minden kód egy hash-szimbólummal (#) kezdődik. Ezt mindig hat karakter követi. Valójában innen kapták a kódok a nevüket – a görög Hexa szóból származik, ami „hatot” jelent.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működnek a hexa színkódok, gondoljunk a hat karakterre három párként. Az első karakterpár azt mondja meg a számítógépnek, hogy mennyi vörös színezéket kell tartalmaznia. A második pár a zöldre, a harmadik pár pedig a kékre utal.

Magukat a karaktereket hogyan határozzák meg? Minden szín esetében a 00-tól (nincs pigment) a ff-ig (a lehető legmagasabb pigment) terjedhet. Például a #ff0000 élénkvörös színt eredményezne. A #0d98ba kék-zöld színt jelenítene meg.

Mik azok a Hex színkódok?

Természetesen a hexa színkódok nem az egyetlen lehetőség a programozók és a tervezők számára. Az RGB színek is elterjedtek. Kitalálod, mit jelent ez a három betű? Így van! Piros, zöld és kék.

Az RGB színek mindig három, zárójelben írt számot tartalmaznak. A számok 0-val kezdődhetnek (nincs pigment) és 255-ig terjedhetnek (a lehető legmagasabb pigment). Például a (0, 0, 255) egy élénk kék színt eredményezne.

Miért használják a hexa színkódokat? Nagyszerű módja annak, hogy a számítógépen meghatározott színeket érjünk el. Például azok a vállalatok és márkák, amelyek azt szeretnék, hogy logójuk pontosan megjelenjen a képernyőn, sokat gondolkodnak a megfelelő hexa színkód kiválasztásán. Az RGB színek szintén nagyon hatékonyak és gyakori választás.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.