Hol van az Atacama-sivatag?

Hol van az Atacama-sivatag? 600-700 mérföld (1000-1100 km) hosszan húzódik a dél-amerikai Chile államban. Ez a világ legszárazabb nem poláris sivataga. És egyben a legöregebb is! A szakértők szerint az Atacama belső magja legalább 15 millió éve hipersáraz.

Miért hasonlítják a tudósok az Atacama-sivatagot a Marshoz? A régió éghajlata nagyon száraz. A sivatag még filmekben is szolgált földönkívüliek helyszínéül. Az egyik legismertebb példa a „2001: Űrodüsszeia”. A Mars felszínéhez való hasonlósága azonban nem csak a nagyszerű hollywoodi felvételekhez hasznos. A tudósok úgy vélik, hogy a sivatag tanulmányozása segíthet megismerni, milyen lehet az élet a Marson.

Hogyan lehetséges ez? Száraz éghajlata ellenére az Atacama-sivatagban él néhány élőlény. A belső mag csak mikrobiális életnek ad otthont. A szakértők azt remélik, hogy ezeknek az élőlényeknek a tanulmányozásával betekintést nyerhetnek abba, hogyan létezhet élet más bolygókon.

Hol van az Atacama-sivatag?

A belső magon kívül skorpiókat, sivatagi darazsakat és pillangókat találunk az Atacama-sivatagban. Szürke rókák is élnek ott. Annak ellenére, hogy az Atacama-sivatagban általában kevés a csapadék, hűvösebb, mint a legtöbb sivatagban. Átlagos hőmérséklete 19 °C (66 °F). Ez némileg kényelmesebb otthonná teszi, mint azt várnánk.

Élhetnek-e emberek a világ legrégebbi sivatagában? Igen! Jelenleg több mint egymillió ember él ott. Valójában az Atacama-sivatag már hosszú évek óta lakott. Az atacameño nép volt az első ismert lakos. Ma a sivatagban élők olajbogyót, paradicsomot és uborkát termesztenek. Sokan alpakákat is tartanak.

Az Atacama-sivatagba látogatókat gyakran lenyűgözik a sivatag geológiai jellegzetességei. Belső magját számos nagy playa és sólerakódás alkotja. Van egy hosszú sáv is, amelyet Nitrátövnek neveznek. Az emberek sok éven át bányásztak ott nitrátásványokat. Sokan látogatják a Rainbow Valley-t is. Ott az ásványi lerakódások zöld, rózsaszín, sárga és kék árnyalatokat adnak a homoknak.

Az Atacama a világ egyik legjobb helyének is otthont ad az éjszakai égbolt megfigyelésére. A sivatag fennsíkja 5050 méter magasan fekszik, és évente akár 330 felhőmentes éjszakát is megélhetünk itt. Itt található egy 66 távcsőből álló csoport. Nemzetközi tudományos szervezetek használják őket, hogy mélyen belenézzenek a kozmoszba.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.