A legtöbb ember tudja, hogy lopni nem helyes. Nem számít, hogy mennyire akarsz valamit, tisztességtelen úgy elvenni, hogy nem fizetsz érte. És természetesen a lopásnak jogi következményei is vannak. Mindezen okok miatt a legtöbb ember kerüli a lopást, még akkor is, ha olyan tárgyról van szó, amit nagyon-nagyon akar. Néha azonban az emberek képtelenek uralkodni a lopási késztetésükön.

Ha valaki nem tudja megállítani magát a lopástól, akkor kleptomániás lehet. Ez egy olyan pszichológiai rendellenesség, amelyben az emberek nem tudják elkerülni a lopás ösztönzését. Általában az ebben az állapotban szenvedő emberek bűntudatot éreznek, miután elvettek valamit, ami nem az övék volt. Nem áll szándékukban lopni – csak nem tudnak leállni vele.

Sokan azt képzelik, hogy a kleptomániában szenvedők drága tárgyakat lopnak. Hiszen a csillogó gyémántok vagy a vadonatúj tévék a legcsábítóbb tárgyaknak tűnhetnek. Az igazság azonban éppen az ellenkezője. A kleptomániás emberek leggyakrabban apró, kis értékű dolgokat visznek el. Sok esetben megengedhették volna maguknak, hogy megvásárolják az ellopott tárgyat. Máskor olyanoktól vesznek el apróságokat, akiknek talán nem is hiányoznának azonnal.

Mi a kleptománia?

Miért lopnak tehát egyáltalán? Sokan nehezen értik meg ezt az állapotot. De fontos megjegyezni, hogy a kleptomániában szenvedők számára nem arról van szó, hogy lopni akarnak. Hanem arról, hogy nem tudják megállítani a dolgok elvételének késztetését.

Mennyire gyakori a kleptománia? Nagyon ritka. Az embereknek mindössze 0,3-0,6 százaléka szenved ebben az állapotban. A nők körében gyakoribb, mint a férfiaknál. A kleptomániának nincs egyértelmű oka. A szakértők azonban megjegyzik, hogy gyakran egybeesik más impulzuskontroll-zavarokkal, például kábítószerrel való visszaéléssel.

Ennek ellenére a kezelés segíthet a kleptomániában szenvedőknek kontrollálni az impulzusaikat. Ez gyakran magában foglalja a terápiát és a gyógyszeres kezelést. Sok kleptomániás azonban nehezen keresi a kezelést. Gyakran túlságosan bűntudatot éreznek a tetteik miatt ahhoz, hogy beszéljenek róluk. Mások attól félnek, hogy letartóztatják őket lopásért, ha beismerik a problémájukat.

Természetesen nem mindenki, aki lop, kleptomániás. Vannak, akik előre megtervezik a lopásokat, és nagyon értékes dolgokat lopnak el. Ők valószínűleg nem szenvednek ebben a rendellenességben. De ha valaki nem tud ellenállni a lopás késztetésének, akkor kleptománia lehet a probléma gyökere.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.