A biodóm egy zárt, önfenntartó, ember alkotta környezet. Úgy is elképzelhetjük, mint egy emberek által épített ökoszisztémát. A belsejében bármilyen életforma megtalálható, beleértve a növényeket, állatokat, gombákat és még sok mást.

Érdekesen hangzik ez számodra? Ha igen, akkor szerencsés vagy! Világszerte számos biodóm áll nyitva a látogatók előtt. Az egyik a kanadai Montrealban található. Ott öt ökoszisztémát látogathatsz meg – egy trópusi esőerdőt, egy juharerdőt, a Szent Lőrinc-öblöt, a Labrador-partot és a szubantarktikus szigeteket.

A hollandiai Burgers’ Zoo szintén biodómnak ad otthont. Ez valamivel több mint 32 000 négyzetláb (3000 négyzetméter) méretű, és 2017-ben nyílt meg. Belsejében egy mangrove mocsarat fedezhetsz fel, és megismerheted az ott élő különböző életformákat.

Mi az a biodóm?

A világ egyik legnagyobb biodómja az Egyesült Királyságban, Cornwallban található. Az Eden Projectnek nevezett létesítmény több kupolából áll, amelyek három különböző biomot tartalmaznak. Ezek közé tartozik a nedves trópusi, a meleg mérsékelt égövi és a tető nélküli biome. Az Eden Project összesen több mint 30 hektáron terül el. A világ számos pontjáról származó növényeknek és állatoknak ad otthont. Ezek közé tartozik Ausztrália, Chile, a Földközi-tenger, Afrika déli része és a Himalája.

Élhetnének-e emberek egy biodóm belsejében? Talán igen! A Biosphere 2 nevű építményt Arizonában építették a 20. század utolsó évtizedeiben. A Bioszféra 2-ben 1991 és 1993 között egy tudóscsoport élt.

A csapat ott tartózkodása alatt a biodóm belsejében kialakított élőhelyeket tanulmányozta. Egy másik tudóscsoport 1994-ben lépett be a szerkezetbe, de projektjük hat hónappal később konfliktusok miatt véget ért. Ma a Bioszféra 2 az Arizonai Egyetem tulajdonában van.

2017-ben a NASA és a Hawaii Egyetem a kupola belsejében élő emberek hatásait tanulmányozta. Ez a bizonyos kupola a marsi környezetet szimulálta. Hat ember töltött benne nyolc hónapot. Többnyire fagyasztva szárított élelmiszert ettek, és űrruhát kellett viselniük, ha elhagyták a kupolát. Bent társasjátékoztak, olvastak és kötöttek. Bár hiányoztak a szeretteik, a résztvevők úgy tűnt, hogy harmóniában élnek együtt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.