A PTSD egy traumatikus eseményre válaszul alakul ki. Számos helyzet okozhatja. Például a természeti katasztrófák egyes embereknél PTSD-t okozhatnak. Másoknál erőszakos cselekmények átélése után alakulhat ki PTSD. Az autóbalesetek szintén lehetséges okok. Emellett a PTSD néha a háborús veteránokat is érinti. Az embereknél még azután is kialakulhat PTSD, hogy végignézték, amint egy másik személy átesik egy fájdalmas eseményen.

Mik a PTSD jelei? Aki PTSD-n megy keresztül, annak lehetnek visszaemlékezései, rossz álmai vagy ijesztő gondolatai az eseményről. Az is előfordulhat, hogy távol tartja magát olyan dolgoktól, amelyek emlékeztetik a történtekre. A PTSD-n átesett emberek feszültnek érezhetik magukat, és alvászavarokkal küszködhetnek. Az is előfordulhat, hogy nehezen emlékeznek a fájdalmas esemény részleteire.

A PTSD-ben szenvedő gyermekek tünetei eltérnek a felnőttekétől. Néha nem tudnak beszélni. Az is előfordulhat, hogy bepisilnek az ágyba. A PTSD-n átesett gyerekek játék közben eljátszhatják az ijesztő eseményt. Gyakran azt szeretnék, ha mindig egy szülő vagy egy másik megbízható felnőtt mellett lennének.

Nem mindenkinél alakul ki PTSD, aki traumatikus eseményen megy keresztül. Ez csak minden harmadik traumán átesett emberből körülbelül egyet érint. Miért alakul ki egyeseknél a PTSD, másoknál pedig nem? A szakértők nem egészen biztosak benne. Találtak azonban néhány közös kockázati tényezőt. Például a korábban szorongó és depressziós emberek gyakrabban szenvednek PTSD-ben. A gének és a stresszhormonok további lehetséges tényezők.

Mi az a PTSD?

Egyes szakértők szerint a PTSD az ember természetes túlélési mechanizmusának eredménye is. Ebben az esetben a PTSD tünetei azért jelentkeznének, hogy felkészítsék az embert arra az esetre, ha a traumatikus esemény újra megtörténne. Ez része a szervezet azon kísérletének, hogy segítsen a személynek túlélni az eseményt. Például egy személynek, akinek súlyos autóbalesete volt, lehetnek flashbackjei az eseményre. Ez lehet, hogy az elméjük arra kényszeríti őket, hogy újra lejátsszák a történteket, hogy legközelebb elkerülhessék a sérülést.

Az agyi szkennelések is segítenek az orvosoknak jobban megérteni a PTSD-t. Ezek azt mutatják, hogy amikor egy személynek PTSD-je van, a hippokampusz zsugorodik. Ez az agynak az a része, amely a memóriát irányítja. Emellett az érzelmeket is kezeli. Sokan úgy vélik, hogy ez okozhatja a flashbackeket és a stressz érzését.

Hogyan kezelik az orvosok a PTSD-t? Nincs egységes kezelési terv. A legtöbb embernek a terápia és a gyógyszerek segítenek. A PTSD mindenkinél más és más. Időbe telik, amíg kiderül, mi válik be minden egyes betegnél.

Ismer olyan személyt, aki PTSD-n megy keresztül? Ön is sokat tehet, hogy segítsen. A barátok és családtagok támogatása nagyon fontos a PTSD-ben szenvedők számára. Legyen megértő és támogató. Legyen elérhető, ha barátjának vagy családtagjának segítségre van szüksége. Bátorítsa őket, hogy gyakran forduljanak orvoshoz.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.