Milyen lenne a Föld Hold nélkül?

Bárki, aki sok időt töltött már ezen a naptól számított harmadik sziklán, tudja, hogy a Hold elég nagy dolog. Persze, a Naprendszerünk legtöbb bolygójának van legalább egy holdja – és néhánynak, például a Marsnak, a Jupiternek és a Szaturnusznak több is. De ez ne tévesszen meg senkit – a Föld holdja különleges. Az egész Naprendszerben ez a legnagyobb hold a bolygója méretéhez viszonyítva! Milyen lenne a Föld hold nélkül?

A Hold nélkül az élet a Földön sokkal másabb lenne. Például a bolygó árapályai sokkal gyengébbek lennének. A Nap gravitációs vonzása miatt még mindig emelkednének és süllyednének, de csak a mai árapályok erejének körülbelül 40 százalékát érnék el.

Ha jártál már valaha a tengerparton, vagy ha óceán közelében élsz, akkor tudod, hogy az árapály hogyan befolyásolja a mindennapi életet. Az árapály azonban a földi élet szempontjából is nagyon fontos szerepet játszik. Az árapály áramlása hőt szállít a Föld egyenlítőjétől a sarkok felé. A Hold nélkül a Földön egészen más éghajlat uralkodna, mint ma. Ez valószínűleg korlátozta volna a fajok mozgását a Földön. Néhány ma élő növény és állat talán nem is létezne!

Ha a Hold ma este eltűnne, sokkal több csillag lenne látható a Földről. Az emberek talán új csillagképeket azonosítanának és neveznének el. Más bolygók, sőt más galaxisok is könnyebben láthatók lennének. De az éjszaka sokkal sötétebb lenne. Ez hatással lenne az emberekre, amikor sötétedés után mozognak, de sokkal nagyobb hatással lenne az éjszakai állatokra. Az éjszaka vadászó állatoknak, például a baglyoknak és a denevéreknek sokkal nehezebb lenne megtalálniuk a táplálékukat.

Milyen lenne a Föld Hold nélkül?

Nyilvánvaló különbség, hogy a Hold nélkül nem lenne több napfogyatkozás. Természetesen nem lennének többé utazások a Holdra, és valószínűleg egyáltalán nem lenne űrutazás sem. Sok szakértő úgy látja, hogy a Hold az űrhajósok „ugródeszkája” a Naprendszer más helyei felé. Nélküle az emberek talán nem is fejlesztették volna ki a Föld légkörén túli utazások képességét.

Tudod, hány óra van egy napban? Természetesen 24! De a Hold nélkül a napok a Földön sokkal rövidebbek lennének. Évmilliárdokkal ezelőtt egy földi nap csak körülbelül 12 óra hosszú volt. A Hold vonzása lelassította a Föld forgását – nélküle a napok sokkal rövidebbek lennének 24 óránál.

Sokan nem tudják, hogy a Hold befolyásolja a Föld tengelyének dőlését. A legtöbbször bolygónk dőlése 23,4°. Ez a szög azonban ingadozik. Néha csak 22,1°. Máskor pedig 24,5°. A bolygót stabilizáló Hold nélkül az ingadozás sokkal nagyobb lehet.

A szakértők becslése szerint a Hold nélkül a Föld dőlése akár 45°-ra is nőhetne. Ez azt jelenti, hogy a bolygó az oldalára fordulna, mint az Uránusz. Ez jelentős hatással lenne a földi életre. Jelentős változásokat okozna az éghajlatban. Ez azt is jelentené, hogy a bolygó mindkét felén hat hónap nappali fényt hat hónap sötétség követne. Ez pusztítást okozna a mezőgazdaságban és az élet más területein is.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.