Mire használják a galliumot?

A galliumot először 1875-ben találták meg, és a nevét a latin „Franciaország” szóról, a „Gallia”-ról kapta. Paul-Émile Lecoq de Boisbaudran francia tudós fedezte fel a galliumot, miközben cinkérccel dolgozott. Azóta a galliumot Kínában, Németországban és Kazahsztánban bányásszák.

A természetben a galliumot nehéz megtalálni. A földkéreg körülbelül 0,0019 százalékát teszi ki. És önmagában soha nem található meg! Ehelyett más anyagoktól kell elválasztani egy olvasztásnak nevezett eljárással.

Talán már tudjátok, hogy az elemek három kategóriába sorolhatók. Ezek lehetnek fémek, metalloidok vagy nem fémek. A gallium fém, de eléggé egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. Például nagyon alacsony az olvadáspontja. Már 29 ºC-on (85 ºF) megolvad és folyékonnyá válik. Valójában, ha egy szilárd galliumdarabot vennénk a kezünkbe, az a kezünkben megolvadna.

Mire használják a galliumot?

A gallium még szilárd állapotban is nagyon puha, hasonlóan az alumíniumhoz. Késsel át lehet vágni. És bár könnyen olvad, sokkal nehezebb felforralni. Ezt a fémet 2 204ºC-ra (3 999ºF) kell hevíteni ahhoz, hogy felforrjon.

Honnan ismered fel a galliumot, ha látod? Amikor először olvasztják ki vasércből, a gallium fényes ezüstszínű. Szilárd fémként azonban kékesszürke színűvé válik. Emellett törékeny, és egy kicsit úgy néz ki, mint az üveg. Ha a galliumot többször megolvasztották és lehűtötték, akkor sima érzetű lehet.

Mire használják ezt az egyedülálló elemet? A legtöbb galliumot az elektronikában használják. Gyakori a félvezetőkben, a tranzisztorokban és a nagyon kicsi elektronikus eszközökben. A gallium képes az elektromosságot fénnyé alakítani, ezért LED-eket is készítenek belőle. Hőmérők és tükrök készítéséhez is felhasználható. A galliumot nem használják emberi vagy állati fogyasztásra, de nem mérgező.

Sokan úgy vélik, hogy a galliumnak a jövőben több felhasználási területe is lehet. Arzénnel keverve gallium-arzenid keletkezik. Ez a vegyület a szilíciumhoz hasonló. Egyesek úgy vélik, hogy egy napon okostelefonokban és számítógépekben lehet majd használni.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.