Mik azok a prizmák?

A prizma egy üvegből készült háromdimenziós geometriai alakzat. A prizma oldalai mindig sokszögek. A prizmák sokféle alakban léteznek, és a két végük alakjáról kapták a nevüket. Az egyik leggyakoribb típus a háromszög alakú prizma.

Sir Isaac Newton háromszögprizmát használt, amikor kidolgozta a fényelméletét. Természetesen nem ő volt az első, aki prizmákkal kísérletezett. De Newton előtt az emberek úgy gondolták, hogy az üvegprizmák torzítják a fényt. Amikor a fény átvilágított egy prizmán, és szivárványt alkotott, azt hitték, hogy a színeket az üveg okozta.

Newton bebizonyította, hogy ez nem igaz. Egy prizmát helyezett az ablaka közelébe, aminek hatására a fény teljes spektruma megjelent a szemközti falon. Ezt nevezzük diszperziónak – a fehér fénynek a fény összes színére való felhasadását.

Mik azok a prizmák?

Ezután azonban Newton egy fordított prizmát helyezett a fény spektruma elé. Ennek hatására a fény színei újra összeálltak, és fehér fényt alkottak. Így tudta meg Newton, hogy a fehér fény a színek spektrumából áll.

Hogyan működik pontosan egy prizma? Az üveg belsejében a fény színei különböző sebességgel haladnak. Ez okozza, hogy különböző szögben hajlanak el. Ezért jönnek ki külön-külön a prizma másik oldalán, a leggyorsabb színtől (vörös) a leglassabb színig (ibolya) egymásra helyezve.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.