Ki volt Jesse James?

Néha, amikor sokan újra és újra elmesélnek egy történetet, az igazság és a legenda közötti határvonal elmosódik. Ezért gondolják sokan, hogy Jesse James egy modernkori Robin Hood. Ennek ellenére a legtöbb történész egyetért abban, hogy Jesse James egyáltalán nem hasonlított Robin Hoodra.

Akkor mi az igaz történet? Ki volt Jesse James? Valóban lopott a gazdagoktól – valójában ő volt az egyik legrettegettebb bankrabló. De arra nincs bizonyíték, hogy Jesse James valaha is adakozott volna a szegényeknek. Valószínűbb, hogy magának és a bandájához hűséges bandatagoknak adott.

Jesse James 1847-ben született. Szülei, Robert és Zerelda James farmerek voltak. Apja egyben tiszteletes és rabszolgatartó is volt. Ez a polgárháború kitörésekor a konföderációsok oldalára állította őket.

Ki volt Jesse James?

A James család Missouriban élt, amely Észak és Dél határállama volt. Az ottani emberek mégis egyértelműen pártot fogtak és egymás ellen harcoltak. Jesse idősebb bátyja, Frank csatlakozott a konföderációs gerillaharcosok egyik bandájához, akik az államban terrorizálták az Unió támogatóit.

Hamarosan uniós katonák keresték Franket. Megtámadták a James-farmot, pusztítást és egy dühös Jesse Jamest hagyva maguk után. Ekkor döntött úgy, hogy bátyjához hasonlóan ő is csatlakozik a gerillaharcokhoz. Jesse a háború alatt számos brutális támadásban vett részt. És erőszakossága nem ért véget a háborúval 1865-ben.

Jesse James a bátyja, Frank segítségével rablóbandává szervezte az egykori gerillaharcosokat. Összefogtak a Youngerekkel, egy négy testvérből álló, szintén bűnözéssel foglalkozó csoporttal, és megalakították a James-Younger bandát. A törvényen kívüliek bankokat, postakocsikat és vonatokat raboltak ki. Jesse James bebizonyította, hogy rablás közben sosem félt másokat bántani.

1874-ben Jesse James feleségül vette első unokatestvérét, akit szintén Zereldának (Zee) hívtak. Hamarosan két gyermekük született. Zee arra ösztökélte Jesset, hogy a családjuk biztonsága érdekében hagyjon fel a bűnözői élettel. Jesse beleegyezett, de azt tervezte, hogy előbb még egy utolsó bankrablást hajt végre.

Ehhez az utolsó rabláshoz Jesse James azt tervezte, hogy ismét összeáll a bátyjával, Frankkel. Bevonták Robert és Charley Fordot is, egy másik testvérpárt. Nem tudták, hogy Fordék titokban Missouri kormányzójának dolgoznak. Azt tervezték, hogy véget vetnek Jesse Jamesnek, és jutalmat gyűjtenek.

1882. április 3-án Robert Ford lelőtte Jesse Jamest a saját otthonában. James felesége és gyermekei a szomszéd szobában voltak. James a tarkóján ejtett lőtt sebbe halt bele. Mindössze 34 éves volt. James-t a családi farmján temették el. Később áthelyezték a Mt. Olivet temetőbe, hogy felesége, Zee mellé kerüljön.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.