Hogyan készülnek a könyvek?

Az ókori egyiptomiak használtak először papirusznak nevezett papírszerű anyagokat, amelyeket a papirusz növény fonott szárának laposra verésével állítottak elő. Nem sokkal később az ókori egyiptomiak elkezdték a papiruszlapokat tekercsekké összeragasztani, ami az első lépés volt az általunk ismert könyvek felé.

A könyvkötés szülőhelyének az i. e. 2. században Indiát tekintik, ahol hindi írástudók vallási szövegekkel bevésett pálmaleveleket kötöttek két fatábla közé zsineggel. A technika a Közel-Keleten és Kelet-Ázsiában vált népszerűvé, és a Kr. u. 2. századra a rómaiakhoz is eljutott.

A 15. század közepén a német Johannes Gutenberg feltalálta az első mechanikus nyomdagépet. Találmánya forradalmi volt, mert először tette lehetővé a könyvek tömeges előállítását.

A nyomdagép előtt kézi másolással naponta néhány oldalt lehetett előállítani. Később a nyomdagépek akár 3600 oldalt is képesek voltak naponta előállítani.

Ma a modern kiadók a technológia hihetetlen fejlődését kihasználva nagyon gyorsan, sokféle méretű és formájú könyveket állítanak elő. Bár sokféle eljárás és gép áll rendelkezésre, a legtöbb folyamat hasonló lépésekből áll.

Hogyan készülnek a könyvek?

A nyomdák a könyv szövegét nagy papírlapokra nyomtatják, néha akkorára, mint egy újságoldal. A nagy mennyiségű papírral való munka lehetővé teszi a nyomdák számára a költségek csökkentését és a könyvek hatékonyabb előállítását.

A nagyméretű lapokat ezután kisebb oldalakra vágják, amelyek még mindig körülbelül kétszer akkorák, mint a kész könyv. A kisebb lapokat ezután kis csoportokra osztják, félbehajtják és összevarrják.

Végül az összehajtogatott és összevarrt oldalakat a kész méretre vágják, és a végleges könyv borítójának gerincére ragasztják. A könyv minőségétől függően további befejező simításokat is hozzáadhatnak, például üres oldalakat a könyv elejére és hátuljára, vagy speciális szalagot a borító széleire a tartósság növelése érdekében.

Bár a nyomtatott könyvek talán soha nem tűnnek el teljesen, a mai olvasók minden bizonnyal hamarosan jobban megismerkednek majd az e-könyvekkel. Az „e-könyv” az elektronikus könyvre utal, amely egyszerűen egy könyv szövege, amely elektronikusan jelenik meg, akár interneten, CD-ROM-on, táblagépen, e-könyv olvasón vagy akár mobiltelefonon keresztül.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.