Hogyan működik a zöld háttér?

Hogyan működik a zöld háttér?

Nos, itt vagyunk, hogy eláruljuk a titkot. A titok pedig a következő: tényleg léteznek szuperhősök, csak akcióban kell elkapni őket! Oké, nem igazán, de a filmeken dolgozó speciális effektusokkal foglalkozó szakemberek olyanok, mint a szuperhősök, mert feltaláltak néhány hihetetlen módszert a speciális effektusokkal készült felvételek elkészítésére, amelyekkel le fogod venni a lábad!

Nem kell azonban szuperhősfilmet nézned ahhoz, hogy különleges effekteket láthass akcióban. Elég, ha bekapcsolod a híreket, és megnézed a helyi időjárás-előrejelzést. Észrevetted már, hogy a meteorológus néha egy mozgó grafikával ellátott térkép előtt áll? Ezeket a jeleneteket nagyjából ugyanúgy hozzák létre, mint a filmekben a menő speciális effekteket.

Az időjárás-előrejelzések és sok-sok tévéműsor és film során létrehozott speciális effektek egy speciális eszközt, a zöld képernyőt használják. Miért hívják zöld képernyőnek? Elsősorban azért, mert egy nagy képernyőből áll, amely zöld!

A zöld vászon szerves része a hivatalosan kromakey néven ismert speciális effektek készítési folyamatának. A chromakey lehetővé teszi a televíziós producerek és filmkészítők számára, hogy fejlett technológiával korlátlan számú különböző virtuális háttérre helyezzék a témákat.

A chromakeying, más néven color keying, az a folyamat, amelynek során egy elektronikus képből kiemelnek egy adott színt, majd számítógépes szoftver segítségével átlátszóvá teszik azt a színt. Ez lehetővé teszi, hogy egy másik kép, amely szinte bármi lehet, amit csak el tudsz képzelni, megjelenjen rajta.

Amikor például egy meteorológus áll egy zöld képernyő előtt, a televíziós producerek a chromakey speciális effektus technikát használják a zöld képernyőn használt zöld szín adott árnyalatának elkülönítésére. A speciális, fejlett szerkesztőszoftverrel ellátott számítógépek aztán gyakorlatilag eltüntetik ezt a zöld árnyalatot, és helyette egy másik kép – például az animált időjárási térkép – jelenik meg!

Amikor egy szuperhősfilmet forgatnak, a szuperhőst alakító színészt esetleg egy zöldvászon előtt, hason fekve veszik fel, miközben egy hatalmas ventilátor fújja hátra a haját és a köpenyét. A Chromakeying ezt a zöld hátteret aztán lecserélheti a színész mögötti éjszakai égbolt mozgóképére, így úgy tűnhet, mintha a színész az égen repülne.

Néhányan talán csodálkoznak, hogy a képernyőknek zöldnek kell lenniük ahhoz, hogy a chromakeying működjön. A válasz: nem! Bármilyen színt el lehet különíteni és el lehet távolítani a chromakeying segítségével. Valójában sok filmkészítő kék képernyőt használ. Még a piros, lila, narancssárga, sárga vagy rózsaszín eltávolítására is használhatod a chromakey-t!

Miért olyan népszerű a zöld szín a képernyőknél? A válasz erre a kérdésre a kontraszt fogalmában rejlik. A használt képernyőnek különböznie kell – kontrasztot kell alkotnia – a leforgatott színészekkel. A zöld vásznakhoz gyakran használt élénkzöld árnyalat történetesen olyan szín, amelyet valószínűleg nagyon kevés színész visel, így könnyebb elkülöníteni és átláthatóvá tenni.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.