Hogyan működnek a liftek?

Hogyan működnek a liftek?

A szállodai medencében való játékon kívül sok gyerek a szállodai tartózkodásról a liftben való utazásra emlékszik. Egyes szállodákban vannak olyan díszes liftek, amelyek üvegfalakkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy a szobádba való utazás közben láthasd a szálloda udvarát. És ki ne szeretné megnyomni azokat a gombokat, és nézni, ahogy világítanak?

De hogyan is működnek pontosan ezek a liftek? Egy csapat erős majom áll a színfalak mögött, akik köteleken rángatva emelik és eresztik le a kocsikat? Nem egészen! De azért nem áll messze a valóságtól. Csak cserélje le a majmok képét egy erős motorra.

A liftek, amelyekben ma utazunk, modern, technológiai csodák. A felvonók koncepciója azonban már évezredek óta létezik. Az épületeket építő ókori emberek látták, hogy szükségük van egy olyan módra, amellyel az embereket és a tárgyakat egyik szintről a másikra lehet szállítani. Az ókori római építész, Vitruvius például már Kr. e. 236-ban írt arról, hogy Archimédész egy liftszerű szerkezetet épített.

Néhány ezer éven át mindenféle, az emberek és tárgyak felemelésére és leengedésére szolgáló eszközt alkottak az adott helyzetekre. E korai liftek közül sok igen veszélyes lehetett. Sőt, a liftbalesetek halálos kimenetelűek is lehettek.

Csak 1861-ben találta fel Elisha Graves Otis a biztonsági liftet, amelyet a legtöbben a ma használatos modern liftek előfutárának tartanak. Otis liftje olyan biztonsági rendszerekkel rendelkezett, amelyek megakadályozták, hogy a liftkabin a földre zuhanjon, ha elszakadt egy kábel.

Bármennyire is kifinomultak, a mai modern liftek úgy működnek, mint a csigák, amelyek egyike a hat egyszerű gépnek, amelyekről talán már tanultál a természettudományi órákon. A liftkabin, amelyben utazol, egy erős fémkábel van a tetejére erősítve. Ez a kábel fut felfelé a liftaknában, majd egy tárcsán, amely olyan, mint egy hornyokkal ellátott csigakerék, és amely biztonságosan tartja a kábelt.

A tárcsához erős motor csatlakozik, amely a kereket bármelyik irányba el tudja forgatni, hogy a felvonókabint felemelje vagy leengedje. A felvonókabin mozgatásához szükséges energia mennyiségének csökkentése érdekében az erős fémkábel másik végét egy fémdarabhoz, az ellensúlyhoz rögzítik.

Az ellensúly körülbelül annyit nyom, mint maga a felvonókabin, plusz a teljes teherbíró képességének kb. 40-50%-át. Az ellensúly biztosítja az egyensúlyt, és megkönnyíti, hogy a motor felemelje az utasokkal teli liftkocsit. Emellett csökkenti a fékezés mértékét is, amikor a felvonókabin leereszkedik.

A liftgombok, amelyeket megnyomunk, megmondják a lift számítógépes rendszerének, hogy az utasokat hova kell felvenni, és hova kell menniük. A liftrendszer hatékony működéséhez kifinomult számítógépes algoritmusokat használnak. A felvonórendszerek még arra is beprogramozhatók, hogy a használati előzmények alapján bizonyos szinteken több kocsit biztosítsanak a csúcsidőszakokban.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.