Miért használjunk fluoridmentes fogkrémet?

Fluoridmentes fogkrémet kellene használnia? A válasznak sok köze van az életkorához. A kétévesnél fiatalabb gyermekek például nem használhatnak egy rizsszemnél több fogkrémet, nehogy lenyeljenek belőle. A gyermekek és felnőttek többsége számára a fluorid kiváló előnyöket biztosít a fogak számára. Bár egyesek vitatkoznak arról, hogy érdemes-e fluoridot használni vagy sem, ez a természetben előforduló ásványi anyag biztonságos összetevő, amely segít megvédeni a fogakat a szuvasodás ellen.

Mi a fluorid?

A fluorid ásványi anyag természetes módon a földkéregben fordul elő, és a talajba, a vízbe és a levegőbe kerül. A fluorid erősebbé és ellenállóbbá teszi a fogakat a szuvasodást okozó savakkal szemben, és megakadályozza a szuvasodást, még jóval azelőtt, hogy Ön egyáltalán észrevenné. Mivel bizonyítottan segít megelőzni a fogszuvasodást, néha további fluoridot adnak a vízhez.

A fluorid rövid története

A fluorid és a fogak egészsége közötti kapcsolatot már több mint 100 éve intenzíven kutatják. A National Institute of Dental and Craniofacial Research (Nemzeti Fogászati és Craniofaciális Kutatási Intézet) 1901-től az 1930-as évekig számol be a fluorid tanulmányozásának kezdeteiről. Több kisvárosban észrevették, hogy gyermekeik felnőttkori fogai foltos barna foltokkal nőttek be. A városlakók fogai azonban ellenálltak a szuvasodásnak is.

A kutatók felfedezték, hogy a városok ivóvizében lévő magas fluoridszint volt a fő bűnös a foltokért, valamint a további erősségért. Az 1940-es évekre már tudták, hogy a fluorid szabályozott mennyiségben segít megelőzni a fogszuvasodást. Miután a michigani Grand Rapidsban fluoridot adtak a városi vízhez, a gyermekek körében több mint 60 százalékkal csökkent a fogszuvasodás aránya.

Ma már bevett gyakorlat, hogy a vízbe fluoridot adagolnak, hogy az emberek megfelelő mennyiséget kapjanak belőle. Egyes élelmiszerek, italok, fogkrémek, táplálékkiegészítők, sőt még egyes szájvizek is tartalmazzák.

Miért használjunk fluoridmentes fogkrémet?

Mit tesz a fluorid?

Mivel a baktériumok és a cukrok savakat képeznek, amelyek lassan szuvasodáshoz vezetnek, a fluorid a zománc, az összes fogat körülvevő védőfelület megerősítésén dolgozik, hogy azok ne adják meg magukat. Mielőtt a csecsemő tejfogai elkezdenek kibújni, a zománcot az ételekkel és italokkal elfogyasztott fluorid erősíti. Amikor a fogak áttörnek az ínyen, ezek a természetes fluoridforrások segítenek újjáépíteni a fogak növekedése során meggyengült zománcot.

És ez nem csak a gyerekeknek szól! A fluorid segít megelőzni a fogszuvasodást a felnőtteknél is. A fogkrémekben és szájvizekben található fluorid, az úgynevezett helyi fluorid, bármilyen korú embernél hat. A gyerekeknek és a felnőtteknek azonban óvatosnak kell lenniük, ha csak palackozott vizet fogyasztanak. Mivel sok márka nem fluortartalmú, a fluoridot tartalmazó fogkrém mellett további kezelésre is szükség lehet. Beszélje meg fogorvosával ezt az aggályt és a lehetséges kezelési lehetőségeket, hogy a napi rutin megfelelő mennyiségű fluoridot tartalmazzon.

Érdemes használni fluoridmentes fogkrémet?

Ha fluoridmentes fogkrém használatát fontolgatja gyermekei számára, az Amerikai Fogászati Társaság (ADA) szerint az első fog áttörésétől 3 éves korig ajánlott fluoridot tartalmazó fogkrémet használni. Ezt követően a 3-6 éves korú gyermekek számára egy borsónyi mennyiség ajánlott. Ezek az ajánlott mennyiségek figyelembe veszik a fogászati fluorózis lehetséges kockázatát, ami a fogak elszíneződését vagy lyukacsosodását jelenti. Ez barna foltok, elszórt fehér foltok vagy fehér foltok formájában jelentkezhet. A fogak akár érdesnek is érezhetők.

Ha felfedezi, hogy allergiás a fluoridra, rengeteg fluoridmentes fogkrém létezik, amit kipróbálhat. Ha aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a fluorid használata hogyan kapcsolódik bizonyos egészségügyi állapotokhoz, vagy hogyan befolyásolja az egészségét általában, beszéljen orvosával.

Továbbá, ha úgy gondolja, hogy már elegendő fluoridot kap az ételek és italok révén, beszéljen fogorvosával vagy orvosával az Ön speciális fluoridszükségleteiről. Jelentős különbség van abban, hogy a helyileg alkalmazott és a bevitt fluorid hogyan befolyásolja a szájüregi egészséget. A fogápolási termékekben lévő fluorid erősíti a meglévő fogakat, így azok ellenállóbbak lesznek a szuvasodással szemben, míg a szisztémás (bevitt) fluoridok segítik az erős fogszerkezetek kialakulását, mielőtt azok kitörnének, mondja az ADA. A nyál is tartalmaz szisztémás fluoridot, ami segít folyamatosan védeni a száját.

Több évtizedes kutatások alapján a fluorid bizonyítottan védi a fogakat és javítja a száj egészségét. Győződjön meg róla, hogy naponta kétszer fogat mos és naponta fogselymet használ, hogy a lehető legegészségesebb mosolya legyen.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.