Hogyan kell ültetni a bambuszt

Hogyan kell ültetni a bambuszt

Ha azt fontolgatja, hogy ebben a szezonban bambuszt ültet a kertjébe vagy a tájba, és nem tudja, hol kezdje el, íme néhány fontos információ, hogy a helyes irányba haladjon. Az útmutató végére tudni fogja, hogyan és hová ültethet bambuszt, hogyan kell tartani, és melyik bambusztípus fog a legjobban teljesíteni az Ön igényei szerint.

Ismerje a típusát

A bambusz ültetésénél először is azt kell tudni, hogy két fő típus létezik, amelyeket tagjaik növekedési szokásai határoznak meg. A termesztési zónától, a céloktól és az ültetési helytől függően az egyik vagy a másik csoportból választhat fajokat.

Az első, amely miatt a bambusz hírhedt hírnevet szerzett a terek elfoglalásáról, a futó bambuszfajta. A futó bambuszfajok lényegesen jobban elviselik a hűvös időjárást, ami annak köszönhető, hogy elsősorban mérsékeltebb éghajlatú területekről származnak. Tájképi növényként gyakran azért választják őket, mert már néhány éven belül képesek értelmes magán- és hangszigetelő, valamint szélvédő falakat létrehozni. Bár ezek a fajok a rizómáikon keresztül történő gyors terjeszkedésre specializálódtak, agresszivitásukat néha eltúlozzák – megfelelő technikával viszonylag könnyen megfékezhetőek.

A második típus, a csomósodó bambusz, lassú terjedésűekből áll. Ezek jó konténeres növények, és jól érzik magukat emelt ágyásokban vagy olyan alkalmazásokban, ahol nagyobb kontrollra van szükség. Csodálatos árnyékot és pihentető hangulatot is teremtenek ülőhelyeken vagy szórakozóhelyeken. Ezen csomósodó fajok túlnyomó többsége a világ trópusi és szubtrópusi erdeiből származik, és nem tolerálja a hideg hőmérsékletet. Van azonban néhány figyelemre méltó, hidegtűrő kivétel ez alól a szabály alól.

Hogyan kell a bambuszt tartani

A csomósodó bambuszfajok általában nem igényelnek különleges tartást. Valójában sok csomósodó bambusznak biológiai korlátja van arra vonatkozóan, hogy milyen szélesre terjedjen. Gyakran előfordul, hogy a csomósodó fajok választása a futó típusok helyett önmagában is a legjobb elszigetelési gyakorlatnak számít.

A futó típusú bambuszt azonban nehéz lehet megfékezni, ha egyszer már megtelepedett. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a nemkívánatos módon történő terjedését, a legjobb, ha a telepítés előtt választunk egy elszigetelési stratégiát. Ebben az esetben két elterjedt és hatékony stratégia közül választhatunk: az árokásás és a rizómaakadály telepítése.

Az első stratégia, az árokásás során az ültetési terület teljes kerületén árkot ásunk. Ez az árok lehetővé teszi a növények rizómáinak föld alatti növekedésének nyomon követését. Mivel a futó típusú bambuszok rizómái olyan sekélyen nőnek, az árok oldalfalaiból kezdenek majd kibújni, amint elérik a kerületet Ezen a ponton vissza lehet vágni őket, hogy a növekedés az ültetési területen belül maradjon.

A második stratégia, bár kezdetben bonyolultabb, egy lépéssel továbbviszi az árokásásos módszert, hogy csökkentse a kerület hosszabb távú karbantartását. Az első lépés ugyanaz: ássunk egy árkot az ültetési hely körül. Ennek az ároknak azonban mélyebbnek kell lennie – általában körülbelül 30 hüvelyk mély. Ekkor egy szilárd akadályt helyeznek az árokba, hogy megakadályozzák a bambusz rizóma terjedését.

Hogyan kell bambuszt ültetni

Most, hogy megvitattuk a bambusztípusok és a visszaszorítási stratégiák fontos szempontjait, végre rátérhetünk az ültetési megfontolásokra. Miután megtalálta az igényeinek leginkább megfelelő bambuszfajtát, ideje beszerezni a növényeket, és a földbe ültetni őket.

Válassza ki az ültetési helyet

A helyszín kiválasztásakor mindenképpen vegye figyelembe a kiválasztott bambuszfaj növekedési szokásait, és tervezzen a jövőre nézve. A fiatal rizómaosztás nyalábjai vagy vesszői a faiskolából való vásárláskor kicsik lehetnek. Amint azonban az új növény megtelepedett, évről évre egyre nagyobb és nagyobb vesszőket fog termelni, amíg teljesen be nem érik. Néhány általánosan elérhető faj akár 60 láb vagy annál is magasabb törzseket is termelhet. Egy nap nagy területeket árnyékolhatnak be az Ön vagy a szomszéd kertjében, vagy akár az úttestre is kihajolhatnak.

Az ültetés előtt azt is fontos megjegyezni, hogy a bambusznak mennyi napfényre lesz szüksége. A fajok fényigénye között nagy eltérések lehetnek, és az Öné lehet, hogy az árnyékos helyeket kedveli az erős napsütés helyett, vagy fordítva.

A bambusznövények általában nem válogatósak a talajviszonyok tekintetében. A legtöbb fajta a talajtípusok és -szerkezetek meglehetősen széles skálájához alkalmazkodik, feltéve, hogy tápanyagban gazdag és jól vízelvezető. Amennyire csak lehetséges, kerülje a talajművelést, és az ültetés helyét mindig mulcsozza be. Ez a létfontosságú talajmikrobák védelmét szolgálja, valamint segít hosszabb ideig megtartani a nedvességet.

Ültesse el a bambuszt

Most, hogy kiválasztotta az új növénye igényeinek megfelelő tartási stratégiát és ültetési helyet, itt az ideje, hogy a bambuszát a földbe ültesse. Az alábbi eljárást kell követnie:

  • Ásson egy olyan gödröt, amely körülbelül kétszer akkora átmérőjű, mint az új növényéhez rögzített földlabda. Győződjön meg róla, hogy a bambusznyél alapja a talaj szintjén helyezkedik el, miután a növényt a gödörbe helyezte.
  • Adjon a gödörből eltávolított talajhoz némi komposztot vagy jól megrothasztott trágyát, hogy a növényei jó startot kapjanak.
  • Helyezze az új bambusznövényt a gödörbe, és töltse vissza az immár javított talajjal.
  • Fedje le a megzavart talajt legalább két hüvelyknyi mulccsal.
  • Alaposan öntözze meg az új bambusznövényt

Ha a futó bambuszt sövény vagy magánzáró fal kialakításának szándékával ülteti, akkor minden új növényt 3-5 láb távolságra kell egymástól ültetnie. Ez lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban kitöltsék az üres helyeket. A megfelelő faj és a megfelelő termesztési feltételek mellett három éven belül jelentős növekedésre számíthat.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.