Mi az a kemény víz és miben különbözik?

Gondolkodott már azon, hogy miért van az, hogy bizonyos víz más érzetű vagy ízű, mint más típusú? Ha igen, akkor talán már találkozott a „kemény víz” kifejezéssel. De mi is az a kemény víz? Erre a kérdésre és még sok másra is választ adunk az alábbiakban.

Mi az a kemény víz

Ellenőrizte már valaha a medencéje vagy pezsgőfürdője vegyszereit tesztcsíkkal? Ha igen, akkor talán látta már azt a területet, ahol a csík a víz keménységét vizsgálja. Ez a vízben lévő ásványi anyagok számát vizsgálja.

Ha az Ön vize ennek a spektrumnak a magas végén mér, az azt jelenti, hogy túl sok vagy egyébként magas ásványi anyagot tartalmaz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint magas ásványianyag-mennyiséget jelent minden, ami meghaladja a 200 milligramm/liter értéket. A kemény vizet okozó ásványi anyagok közé tartozik a kalcium, a magnézium és a különböző fémek.

Mi az a kemény víz és miben különbözik?

Mi okozza a kemény vizet?

Felszíni szinten a kemény vizet a felesleges ásványi anyagok vagy fémek okozzák.

Hogyan kerülnek azonban ezek az ásványi anyagok a vízbe?

Ha kútvízzel rendelkezik, akkor egy kicsit könnyebb lehet azonosítani a vízben lévő ásványi anyagok forrását. A kútvíz egy földalatti „tóból”, az úgynevezett víztartó rétegből származik. Amikor esik az eső, a víz átszivárog a talajon. Ennek a víznek a nagy részét a növények szívják fel. A víz egy része azonban tovább folyik a talajban, amíg el nem éri ezt a víztartó réteget. Ezen az úton sok üledéket vehet fel, attól függően, hogy milyen típusú kőzeteken és talajon halad keresztül. Bár ezek nagy része kiszűrődik, amikor a kútrendszeren átfolyik, az oldott ásványi anyagok egy része megmaradhat. Ez kemény vízhez vezethet.

A folyamat hasonló a kommunális vízhez, vagyis a városból származó vízhez. Azonban miután a vizet egy szűrőüzembe vezetik, további lépéseken kell átesnie, mielőtt az Ön otthonába kerül, ahol felhasználásra kerül.

Biztonságos?

Bár különbözik a tiszta víztől, a kemény víz nem veszélyes. Nemcsak mosásra és főzésre, hanem ivásra is biztonságos.

Azonban, bár ivás tekintetében ártalmatlannak tekinthető, a kemény víznek van néhány negatív mellékhatása. Ezek közé tartozik a készülékek, például a mosógépek és a vasalók károsodása; a kádak és mosdók vízkőlerakódása; és egyéb további problémák. A mosás után a bőrt és a hajat is száraznak érezheti.

A kemény víz előnyei

Bár a kemény víz a készülékek egyik legnagyobb kellemetlenségének tűnhet, valójában van néhány előnye is. Ez a magas ásványianyag-tartalmával függ össze.

Számos olyan ásványi anyag van, amely elengedhetetlen az egészséges élethez. Ezek közé tartozik a kalcium, a vas, a cink és még sok más. Ezen alapvető ásványi anyagok közül sok megtalálható a vízben, és a kemény vízben ezek bőségesen megtalálhatók. Ennek eredményeképpen a kemény víz fogyasztása hozzájárulhat az egészséges élethez szükséges napi ásványi anyagszinthez.

Mivel a kemény víz ennyi ásványi anyagot tartalmaz, több íze is van, mint a lágy vagy tiszta víznek. Ez megkönnyítheti a napi szükséges vízmennyiség elfogyasztását.

Annak jelei, hogy kemény a vize

Most, hogy már egy kicsit többet tud a kemény vízről, honnan tudja, hogy van-e kemény vize? Valójában számos jel van, amire odafigyelhet.

Kézmosás után filmréteg érzése

Ha kemény a vize, előfordulhat, hogy kézmosás után mégsem érzi tisztának a kezét. Ez azért történik, mert a szappan kölcsönhatásba lép a vízben lévő túlzott mennyiségű kalciummal. A legjobb módja ennek orvoslására, ha hosszabb ideig mosod a kezed.

Gyorsabb elhasználódás a ruhákon

Ahogyan azt a bőröd és a hajad esetében is tapasztalhatod, a kemény vízben lévő ásványi anyagoknak köszönhetően a víz durvává válhat. Ez azt okozhatja, hogy a ruháid gyorsabban elhasználódnak mosás után, mivel a keménységtől függően koptató hatású lehet. A mosás után ásványi foltokat is észrevehetsz a ruháidon.

Kevesebb víznyomás

Gondoljon egy folyóra, amely tele van törmelékkel és üledékkel. Eleinte lehet, hogy a szokásos sebességgel folyik. Egy idő után azonban a vízben lévő szilárd anyagok elkezdenek felhalmozódni bizonyos területeken, ami lelassítja a folyót.

Ugyanez történhet idővel a vízzel is, ha kemény a víz. Ásványi lerakódások halmozódhatnak fel a csöveiben, ami a nyomás csökkenéséhez vezet.

Hogyan lehet lágyítani a kemény vizet

Bár a kemény vizet nyugodtan ihatod, a ruháidra és a készülékeidre gyakorolt hatása miatt érdemes keresned a vízlágyítás módjait. Ennek egyik legjobb módja, ha beruház egy olyan szűrőbe, amely leválasztja a felesleges ásványi anyagokat a vízből. Egyes barkácsáruházak árulnak ilyen szűrőrendszereket, amelyeket a víz lágyítására terveztek. Mielőtt megvásárolná, először határozza meg, hogy hány szemcse vízzel kell kezelnie a rendszerét.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.