Milyen hosszú a Jordán folyó?

A Jordán folyó nem túl nagy és nem túl mély, de nagy vallási és történelmi jelentőséggel bír. Ez volt Izrael és Palesztina történelmi keleti határa, és ez képezi a jelenlegi határt Izrael és Jordánia között. Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen hosszú ez a folyó, valamint egyéb fizikai jellemzőit, és hogy miért különösen fontos a zsidó és a keresztény közösségek számára.

A Jordán folyó földrajza

A Jordán folyó Izrael északi részétől, beleértve a Hermon-hegyet és a Galileai-tengert, a Holt-tengerig tart. Ha ezt a távolságot egyenes vonalban tennénk meg, az 200 km lenne. Mivel azonban a folyó hegyes és dombos terepen kanyarog, valójában több mint 358 km hosszú. Egy olyan geológiai mélyedésen halad keresztül, amely a világ összes folyója közül a legalacsonyabb tengerszint feletti magasságban van. Végpontja, a Holt-tenger a világ legalacsonyabb szárazföldi pontja.

Milyen hosszú a Jordán folyó?

A Jordán folyó bibliai jelentősége

A Bibliában egy fontos történet történt a Jordán folyónál, amikor az izraeliták arra készültek, hogy kelet felől átkeljenek rajta, hogy birtokba vegyék az ígéret földjét. A folyó megduzzadt árvizektől, és jelentős akadályt képezett a csapatok előtt. A Biblia beszámol arról, hogy a víz kettévált, hogy a nép biztonságosan átkelhessen, emlékeztetve a Vörös-tenger kettéválásának korábbi csodájára.

Egy másik eset akkor történt, amikor egy szíriai tábornok felkereste Izrael egyik prófétáját, hogy meggyógyuljon a leprából. Megsértődött, amikor a próféta azt mondta neki, hogy hétszer mártózzon meg a Jordán folyóban, mert azon a vidéken a folyó kicsi és piszkos volt. Ennek ellenére lenyelte a büszkeségét, követte az utasításokat, és meggyógyult.

Végül a Jordán folyó volt az a hely, ahol az újszövetségi próféta, Keresztelő János megkeresztelte az embereket bűnbánatuk jeléül. A leghíresebb személy, akit megkeresztelt, maga Jézus Krisztus volt. Ekkor János azt mondta, hogy hallotta Isten hangját, és látta, amint Isten Lelke leszáll Jézusra. Ez volt Jézus tanítói, gyógyítói és messiási szolgálatának kezdete. A keresztény turisták gyakran választják a Jordán folyóban való megkeresztelkedést, hogy jobban kötődjenek Jézushoz és a bibliai történelemnek ehhez a részéhez.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.