Denevér élettartam: Mennyi ideig élnek a denevérek?

A denevérekről azóta mondják, hogy hátborzongatóak, ijesztőek és egyenesen kísértetiesek, amióta csak a legtöbben emlékszünk rájuk. Rossz hírnévvel kellett megküzdeniük, de mindez valójában nem is állhatna távolabb az igazságtól. Tudtad például, hogy valójában nagyon fontosak az ökoszisztémánk számára?

Annak ellenére, hogy ijesztő teremtményeknek tűnnek, ezek a repülő emlősök valójában számos olyan gyümölcs beporzásáért felelősek, amelyeket szívesen fogyasztunk. Emellett számos kellemetlen rovar elpusztításáért is felelősek. Denevérek nélkül a Földünk egészen másképp nézne ki.

Ha tehát készen állsz arra, hogy megszabadulj a denevérekkel kapcsolatos tévhitektől, akkor a legjobb helyen jársz. Tudjunk meg mindent a denevérek élettartamáról és átlagos életciklusukról!

A denevérek lebontása

A denevéreknek körülbelül 1400 faja él szerte a világon. A szigorú sivatagok és a sarkvidékek kivételével a denevérek a Földön szinte mindenhol megtalálhatóak. A denevéreket két alrendbe sorolják: Megachiroptera (nagy óvilági gyümölcsdenevérek) és Microchiroptera (kis óvilági gyümölcsdenevérek).

Méretük a hatalmas repülő rókáktól, amelyek szárnyfesztávolsága elérheti az 1,5 métert is, az apró dongódenevérig terjed, amelynek szárnyfesztávolsága 15 cm. Még a vérivó vámpírdenevéreknek is három különböző fajtája létezik.

Denevér élettartam: Mennyi ideig élnek a denevérek?

A denevérek az egyetlen repülő emlősök. Rögtön más emlősökre, például a repülő rókamókusra vagy a cukorsiklókra gondolhatsz, ezek azonban csak rövid ideig siklanak a levegőben. Ez nem számít repülésnek. A denevérek az egyetlen emlősök, amelyek folyamatosan repülni tudnak.

A denevérek felelősek több mint 300 különböző gyümölcs, köztük a banán, a mangó és az avokádó beporzásáért is. Egy óra alatt akár 1200 szúnyogot is képesek megenni.

Az ökoszisztémánk ilyen fontos részeként vajon meddig élnek a denevérek? Vizsgáljuk meg ezt részletesebben.

Meddig élnek a denevérek?

A denevérek átlagos élettartama a vadonban akár 30 év is lehet. Bár a legtöbb denevérfaj nem éri meg a 20 évet, a tudósok hat fajról igazolták, hogy több mint 30 évig élnek. A világrekordot egy szibériai kis denevér állította fel 2006-ban, amely 41 évig élt.

Mivel fogságban kevesebb veszélynek vannak kitéve, a denevérek gyakran tovább élnek, mint a vadonban. A vámpírdenevérek például fogságban akár húsz évig is élhetnek, de a vadonban csak körülbelül hat évig.

A The FASEB Journal című folyóiratban készült tanulmány szerint „a denevérek (rend Chiroptera) biogerontológiai szempontból különösen érdekesek, mivel a testméret hatásának figyelembevétele után a denevérek messze a leghosszabb életű állatcsoport”. A denevérek tehát a testméretükhöz képest megjósoltnál akár tízszer hosszabb ideig is élnek, miközben megőrizték érzékszervi éleslátásukat, mozgékonyságukat, repülési állóképességüket, térbeli memóriájukat és általános fiziológiai integritásukat, amely szükséges a ragadozók, az éghajlati katasztrófák, az éhezés, a szárazság és a betegségek elkerülésére.

A tudósok a fehérjeoxidációval szembeni ellenállást és a fokozott fehérje-homeosztázist vizsgálják, mint lehetséges következtetéseket arra vonatkozóan, hogy a denevérek miért képesek más emlősökhöz képest ilyen sokáig élni.

A tanulmányok azonban tovább folytatják a denevér hosszú élettartamának feltárását.

Az átlagos denevér életciklus

Most, hogy jobban megértettük a denevérek élettartamát, nézzük meg, hogyan jutnak el ezek a melegvérű emlősök a születéstől a felnőttkorig. Az átlagos denevér életciklus a születés, a kölykök és a felnőttkor.

Vemhesség és születés

A denevérfajok többsége poligén, ami azt jelenti, hogy a hímek több nősténnyel is párosodnak. A denevérek általában május és július között szülnek, ha mérsékelt égövi területeken élnek. A különböző éghajlatú területeken élő denevérek évente legalább kétszer vagy többször is szülhetnek. A vemhesség a fajtól függően hat héttől hat hónapig tarthat.

Denevérkölykök

A denevérbébiket kölyköknek nevezzük. A legtöbb denevérfaj nőstényei minden alomban egyetlen kölyköt hordanak ki és hoznak világra. Egy denevérkölyök születésekor anyja súlyának akár 40%-át is elérheti. A denevérbébik gondozásának nagy részét az anya biztosítja. A monogám fajoknál azonban az apa is fontos szerepet játszik. Számos fajnál előfordul allo-suckling, amikor a nőstény egy másik anyaállat kicsinyét szopja. Azokban a fajokban, amelyek nőstényei visszatérnek eredeti kolóniájukba párzani, ez segíthet a kolónia létszámának növelésében.

Felnőttkor

A denevérfiókák repülési képessége megfelel a felnőttkori testük és mellső végtagjaik hosszának fejlődésének. A denevérek többsége nyolcvan napnál rövidebb idő alatt választja le kölykeit. Ezen túl a közönséges vámpírdenevér szoptatja kicsinyeit, és a fiatal vámpírdenevérek később válnak önállóvá, mint más fajok. Ez valószínűleg a faj véralapú táplálkozásának köszönhető, amelyet éjszakánként nehéz megtalálni. A felnőttkort elérve a denevérek elsősorban alvással töltik napjaikat, mivel éjszakai életmódot folytatnak. Éjszaka felébrednek, és elkezdenek táplálékra vadászni.

A denevérek élettartamát befolyásoló közös tényezők

A denevéreknek nagyon kevés természetes ragadozójuk van. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ez részben annak köszönhető, hogy mind éjjeli élőlények, mind pedig repülni tudnak. Mivel csak éjszaka vannak ébren, ez csökkenti a zsákmány elérhetőségét, és a repülésük lehetővé teszi számukra, hogy elmeneküljenek a zsákmány elől is. Valójában a legtöbb denevér számára a legkomolyabb kockázatot az jelenti, ha megbetegszik.

A denevéreket baglyok, sólymok és kígyók eszik meg, de ez elhalványul a fehérorrú betegség által elpusztított több millió denevér mellett. A denevérek ormányán és szárnyán látható fehér gombáról elnevezett betegség a téli álmot alvó denevéreket érinti, és eddig 37 amerikai államban és hét kanadai tartományban fordult elő. Bizonyos fajokat jobban elpusztított ez a halálos betegség, mint másokat. Kevesebb mint tíz év alatt az északi hosszúfülű, a kis barna és a háromszínű denevér populációinak több mint 90 százalékát kiirtotta.

Az ember viszont a denevérek egyik legveszélyesebb ragadozója. A legtöbb ember fél a denevérektől, és egyfajta rágcsálónak tartja őket. Amikor sokan azt tapasztalják, hogy denevérek élnek a padláson vagy más helyiségekben, akkor rovarirtót hívnak, és megtalálják a módját, hogy megszabaduljanak tőlük.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.