Bor vs. sör: Melyik a hizlalóbb?

Mindannyian tudjuk, hogy az alkohol hizlal. Az alkohol maga is tartalmaz kalóriákat, nem is beszélve a cukrokról, amelyek kedvenc italainkat olyan ízletessé teszik. A legtöbb fogyókúrában az alkoholtartalmú italok az elsők, amiket el kell hagyni. Mindannyian ismerjük az évszázados vitát a sör és a bor különböző egészségügyi előnyeiről, különösen, ha a két ital kalóriatartalmáról van szó. De melyik ital hizlal valójában, és hogyan adódik össze a bor és a sör kalóriatartalma?

Sör

A sör az egyik legrégebbi és legtöbbet fogyasztott alkoholos ital a világon, és a víz és a tea után a harmadik legnépszerűbb ital. Főleg gabonafélékből – leggyakrabban malátázott árpából – nyert keményítő főzésével és erjesztésével készül, de használnak búzát, kukoricát, rizst és zabot is.

Igaz, hogy a sör több szénhidrátot tartalmaz, mint a bor, 100 milliliterenként körülbelül 3 gramm szénhidrátot (ez az arány a sörtípustól függően változhat). De az is igaz, hogy a sör kevesebb alkoholt tartalmaz, mint a bor: 100 ml-ben csak 3 gramm alkohol van. Ne feledje, hogy egy gramm alkohol körülbelül 7 kalóriát tartalmaz.

Tehát átlagosan egy 100 milliliteres pohár sör 40-45 kalóriát tartalmaz, attól függően, hogy milyen típusú sört iszol.

Bor

A bor olyan alkoholos ital, amelyet általában erjesztett szőlőből készítenek. Az élesztő elfogyasztja a szőlőben lévő cukrot, és azt etanollá és szén-dioxiddá alakítja, hőt szabadítva fel. A különböző szőlőfajták és élesztőtörzsek a fő tényezői a különböző borstílusoknak.

Bor vs. sör: Melyik a hizlalóbb?

A bor kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a sör. Emellett a bor polifenolokban gazdag alkoholos ital, amely antioxidáns és a szív- és érrendszer védelmezője. Ez az oka annak, hogy egyesek szerint napi egy pohár bor jót tesz az egészségnek.

Bár kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a sör, a vörösbornak magasabb az alkoholtartalma, és 100 milliliter vörösborból összesen 70 kcal-t fogyasztunk.

A fehérbor esetében meg kell jegyezni, hogy alkoholtartalma alacsonyabb, mint a vörösboré, de magasabb is, mint a söré: 100 milliliter fehérboronként 65 kcal-t fogyasztunk.

Következtetések

Mivel az alkohol erjesztett cukor, összefüggés van az alkohol mennyisége és a kalóriák száma között. Ha tehát alacsonyabb alkoholtartalmú italt iszunk, általában kevesebb kalóriát fogyasztunk.

Ha értékeljük a 100 milliliteres poháronként elfogyasztott kalóriák számát, a válasz az, hogy a bor kövérebbé tesz, mint a sör, egyszerűen azért, mert magasabb az alkoholtartalma.

Ha úgy szeretnél leadni néhány kilót, hogy nem mondasz le teljesen az alkoholról, jó választás lehet egy feles szeszes ital, például vodka, gin, tequila, vagy egy pohár pezsgő, amelyek szintén viszonylag alacsony kalóriatartalmúak.

Ezt a másik cikket elolvashatod, hogy megtudd, melyek a legegészségesebb alkoholos italok, amelyeket mértékkel rendelhetsz a bárban, ha szeretnél egy kicsit lefogyni vagy javítani a kondíciódon.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.