A lencse egészséges, jó tulajdonságokkal teli hüvelyesek, amelyek heti fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend részeként ajánlott. Növényi fehérjéjük, rosttartalmuk és különösen alapvető mikrotápanyagaik számos előnyt biztosítanak. Tartalmaznak vasat, kalciumot, foszfort, káliumot, valamint C- és B-vitamint is. Bár a lencse annyira egészséges, rossz hírnevet szerzett magának, mert állítólag hizlal.

Hány kalóriát tartalmaz a lencse?

A lencse jó szénhidrátforrás, amely energiát biztosít számunkra minden tevékenységünkhöz. De hány kalóriát tartalmaz a lencse? Becslések szerint 100 gramm lencsében mindössze 116 kalória van.

Ami jelentősen megnöveli a lencseételek kalóriaszámát, azok az összetevők, amelyeket gyakran tálalnak a lencséhez, és amelyek általában sok zsírt tartalmaznak. Egy tál lencse kolbásszal például akár 470 kalóriát is tartalmaz egy tálban.

Hizlal a lencse?

A rövid válasz az, hogy nem, a lencse önmagában nem hizlal. A lencse kiegyensúlyozott étrenddel és egészséges szokásokkal, köztük némi testmozgással együtt nem okoz súlygyarapodást. Figyelembe kell vennünk, hogy a szervezet és funkcióinak megfelelő állapotban tartásához szükséges napi kalóriaszükséglet 1600 és 2500 között van (nemtől és életkortól függően). Ezeket a kalóriákat a nap folyamán elfogyasztott különböző étkezések között kell elosztani.

Hizlal a lencse?

Figyelembe véve a napi kalóriaszükségletünk teljes mennyiségét, a 200 kcal-nál kevesebbet tartalmazó lencse fogyasztása egyáltalán nem túlzás. És az a jó, hogy bár alacsony a kalóriatartalmuk, mégis energiát adnak, ellentétben más kalóriaszegény élelmiszerekkel.

A lencsének telítő hatása is van, ami segít korlátozni más ételek fogyasztását. Tehát nemcsak hogy nem hízol tőlük, de még a fogyásban is segíthetnek. Ráadásul, bár a lencse szénhidrátot biztosít, gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt. Az a kevés zsírsav, amit biztosítanak, többnyire többszörösen telítetlen, ezért különösen értékes.

A lencse előnyei

Mint már említettük, a lencse nagyon egészséges, de miért? Az alábbiakban ismertetjük a lencse főbb egészségügyi előnyeit.

Más babfélékkel összehasonlítva a lencse a szójabab után a 2. helyen áll fehérjében. Teljes kiőrlésű gabonával, például barna rizzsel kombinálva ugyanolyan jó minőségű fehérjét adhat, mint a hús. A fehérje a csontok, az izmok és a bőr építőköve. Az étvágyat is megfékezheti, és tovább tart jóllakottan, mint más tápanyagok.
Egyetlen adag a napi rostszükséglet 32%-át biztosítja. Csökkenthetik a koleszterinszintet, és védelmet nyújthatnak a cukorbetegség és a vastagbélrák ellen. A napi adag rost átmozgatja a salakanyagot az emésztőrendszeren, és megelőzi a székrekedést is.
A lencse magas káliumtartalma ellensúlyozza a só negatív hatásait és csökkenti a vérnyomást.

A lencse folsavtartalmáról is ismert, amelyvédi a szívet és segíti a szervezetet a vörösvértestek előállításában. Ha terhes vagy, a folsav fontos a baba fejlődése szempontjából.

Végül pedig vasat tartalmaznak, amely segít a fáradtság ellen.
Mint láthatod, a lencsétől nemhogy nem hízol el, de valójában nagyon egészséges és jót tesz neked.

Hogyan főzzük a lencsét a fogyáshoz

Mint már említettük, a lencse önmagában nem hizlal, sőt, telítő hatású, ami még a fogyásban is segíthet. Ahhoz tehát, hogy a lencse segítsen a fogyásban, figyelned kell arra, hogy milyen más összetevőkkel kevered össze. Ha például a lencsét zöldségekkel együtt fogyasztod, akkor a lencse minden előnyét élvezheted anélkül, hogy a hízás miatt kellene aggódnod. Mutatunk egy egyszerű receptet:

Hozzávalók: A lencse a következő receptet tartalmazza: 1:

  • 2 burgonya
  • 350 g lencse
  • 2 sárgarépa 1
  • 2 hagyma
  • 2 babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a lencsét, bár nem szükséges beáztatni. Ezután hámozza meg és aprítsa fel a burgonyát, a hagymát, a fokhagymagerezdeket és a sárgarépát.

Ezután tegye a lencsét egy külön edénybe, és öntsön rá annyi vizet, hogy ellepje. Amikor elkészült a zöldségekkel, tegye őket ugyanabba a fazékba, és adjon hozzá egy csepp olívaolajat és a babérlevelet.

Ezután hagyjuk a fazékban egy órán át főni. Ha van gyorsfőzője, a főzési idő lecsökkenthető 15-30 percre.

A fenti jellemzők szerinti becsült idő elteltével kapcsolja le a tűzhelyet, és hagyja a lencsét körülbelül öt percig pihenni, hogy szilárd állagúvá váljon.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.