Topáz szín jelentése és felhasználása

A topáz egy drágakő, amely tele van jelentéssel, tulajdonságokkal és hasznosságokkal. Keménységével és különböző színeivel jellemezhető ékszer. Ez a színvariáció részben népszerűségéhez vezetett, mivel változatos. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy különböző értelmezéseket és jelentéseket szimbolizáljon. Bár gyakori és olcsó kő, a topáz különböző díszítésekben, ékszerekben található, sőt, önmagában is drágakőként tartják.

Mi az a topáz?

A topáz egy drágakő, amelyet keménysége és tartóssága jellemez. Összetétele lehet fluor, alumínium-oxid vagy szilícium-dioxid, más alumínium-szilikát ásványok mellett. Természetes állapotában a közönséges topáz színtelen. A nyomelem-szennyeződések azonban megváltoztathatják a színét. Színétől függően találhatunk vöröses, sárga, narancssárga, fehér, arany, rózsaszín és még kék topázt is.

Topáz szín jelentése és felhasználása

Ráadásul minden topáz drágakő nem feltétlenül egyetlen színű. A topáz pleokroikus kőnek számít, ami azt jelenti, hogy a rá ható fénytől és szögektől függően különböző színűnek látható. Ezt a követ gyakran használják ékszerekben, és bizonyos spirituális gyakorlók nagy erővel és terápiás tulajdonságokkal rendelkező drágakőnek is tartják.

Jelenleg a világ legnagyobb topázlelőhelye Brazíliában található. Ez a kő azonban számos országból származhat, többek között Oroszországból, Pakisztánból, az Egyesült Államokból, Sri Lankáról, Zimbabwéból vagy Ukrajnából, ahol jelentős méretű bányák vannak.

A topáz drágakövek tulajdonságai

A topáz olyan kő, amelyről sokan úgy vélik, hogy terápiás tulajdonságokkal rendelkezik. A védikus hagyományban a Vishuddha néven ismert ötödik elsődleges csakrához társítják. Ez a csakra az örömmel, a kreativitással, a nagylelkűséggel és a bőséggel van kapcsolatban.

Azt mondják, hogy e drágakő révén fizikai szinten magasabb energiaszint érhető el. Ezenkívül a topáz spirituális jelentése azt is megmagyarázza, hogy mentális szinten is nagyobb energiát biztosít. Gyakran használják a korlátok, akadályok vagy akadályok leküzdésére. A topáz az őszinteség, az őszinteség vagy az igazság köveként is ismert.

A topáz ásványnak számos gyógyító és spirituális tulajdonságot tulajdonítanak. Ezek közül néhányat említhetünk:

  • Lehetővé teszi az önismeret növelését, ami arra késztet, hogy saját életét vizsgálja meg, hogy nagyobb energiát adjon magának.
  • A topáz révén nagyobb személyes erőt és önbizalmat érhetsz el. Emiatt a félénkek által használt drágakő, mivel elveszítik a hibáktól való félelmüket, és képesek lesznek szabadabban kifejezni magukat.
  • Ha aggodalmaid vannak, vagy valami nyugtalanít, a topáz állítólag nyugalmat, energiát és önbizalmat ad ahhoz, hogy nyugodt maradj.
  • A stressz leküzdésére használják.
  • Fejfájás, fejfájás vagy migrén ellen használták.

Ezenkívül a topáz színe is befolyásolhatja az egyik vagy másik terápiás tulajdonságot:

  • Kék topáz: a kék topáz jelentése fizikai szinten azt állítja, hogy lehetővé teszi, hogy javítsa a látást. Rámutatunk, hogy a kék topáz tulajdonságai a harmadik szemet és a torokcsakrát kezelik.
  • Sárga vagy arany topáz: állítólag segít a máj, az epehólyag, a belek, a lép és az endokrin mirigyek gondozásában. Ezenkívül jótékonyan hat az idegi kimerültség és a tápanyagok elégtelen elégetése ellen.
  • Rózsaszín topáz: a rövidlátás és a tuberkulózis kezelésére használják. Ezenkívül a stressz ellen is használják, és ha a párnánk alá tesszük, állítólag segít a jobb pihenésben.
  • Fehér topáz: az erős egészség megőrzéséhez társítják.

Fontos megjegyezni, hogy a topáz fizikai vagy mentális egészségügyi problémákra való gyógyászati célú felhasználását a placebohatáson túl tudományos kutatások nem támasztják alá.

A topáz kövek jelentése szín szerint

A topáz egy drágakő, amelyet gyakran összetévesztenek sok más kővel. Különböző eredetet és különböző jelentéseket tulajdonítottak neki, amelyek általában az egyes civilizációk szerint változnak. Történelmileg olyan hírneve volt, hogy sokan ezt a követ tartják a hagyományos ékszerek egyik legfontosabbjának, és a gyémánt helyettesítőjének tekintik.

Ha megnézzük a különböző eredetét, hogy megismerjük a jelentését, akkor elmondható, hogy egyesek szerint a régi szanszkrit nyelvből származik, ahol a topáz tüzet jelent. A tűz a topázhoz a császári topáz színe miatt kapcsolódik, amely narancssárga és vöröses árnyalatú. Mások számára a görögből származik, és azt jelenti, hogy keresni.

A topáz történetének egyetlen bizonyossága, hogy Plinius írásaiban kifejtette, hogy a topáz a nevét a Vörös-tengerben található szigetnek köszönheti. Itt találták ugyanis e drágakő jelentős lelőhelyeit. Plinius ezt a legendás szigetet Topazos néven említette, innen származik a „topáz” elnevezés.

Sokáig úgy gondolták, hogy a topáz valójában gyémánt, ezért kapta a Braganza gyémántja nevet, és 1740-ben bekerült a portugál korona exkluzív ékszerkollekciójába. Talán azért történt ez, mert a színtelen topáz képes volt a gyémántot szimulálni, és ma már annak olcsó helyettesítőjeként is funkcionál, tekintettel a hasonlóságára.

A topáz színei és jelentése

Amint jeleztük, a topáznak változhat a tónusa. Ennek oka, hogy a színezőanyagok, mint például a vas vagy a króm, különböző színeket kölcsönözhetnek ennek a kőnek. Tónusai azonban nem élénkek, hanem inkább visszafogottak, ami a topázt elegáns, józan és kifinomult kővé teszi, különösen, ha ékszerekben használják.

Minden szín más-más jelentést hordoz:

  • A kék topáz: a bölcsességgel és az igazság angyalaival kapcsolatos. A kék topáz meditációra és a belső énnel való kapcsolatteremtésre használható. Állítólag segít abban, hogy harmóniában éljünk törekvéseinkkel és szempontjainkkal. Emellett a kék topáz segítségével képes leszel visszaemlékezni az összes megélt pillanatra, és képes leszel felismerni, hol rontottad el vagy tértél el az igazságodtól és az utadtól. Végül a kék topáz szónoki képességekkel felruházottnak számít, így ha fejlesztened kell vezetői képességeidet vagy nyilvánosan kell beszélned, sokan használják a topázt.
  • Arany: ez a szín adja a topáznak a császári topáz nevet, és a spirituális oldalra összpontosít, a hit és az optimizmus feltöltő akkumulátoraként működik. A császári topáz tulajdonságai állítólag számosak. Úgy tartják, hogy segít a személyes szintű növekedésben. A császári topáz természetes szépsége miatt az egyik legkeresettebb, de a Solar Plexushoz is társítják. Ez lehetővé teszi, hogy a hírnevet és a társadalmi elismerést vonzza, amellett, hogy a saját képességeidet is fokozza. Magabiztosságot, biztonságot és karizmát ad. A barna topáz is ebbe a besorolásba sorolható.
  • Rózsaszín: a természetben nehéz rózsaszín topázra bukkanni, ezért azok a szerencsések, akiknek van egy, nagyon szerencsésnek számítanak. Ennek a kőnek a ritkasága, amely csak Brazíliában, Pakisztánban és Oroszországban található, a topáz különleges, jelentéssel teli típusává teszi. Ezért a remény kövének tartják, és útmutatóként szolgál, hogy ragyogó egészséget nyújtson Önnek.
  • Fehér: A fehér topáz különleges szépséggel rendelkezik, és a védelemre összpontosít . Ezen a topázon keresztül jó egészséget és érzelmi egyensúlyt érhet el. Ezért történelmileg számos tengerész és hódító használta talizmánként.
  • Tiszta tónusok: a világos tónusú topázokról azt mondják, hogy hatékonyan szünteti meg a stagnáló energiát, és megakadályozza, hogy a múltban rágódjon. Ennek a topáznak a segítségével képes leszel az igazságod felé haladni, és megtalálod a helyes utat céljaid eléréséhez. Köztudott, hogy a misztikus topáz tulajdonságai a világos árnyalatú topázokhoz hasonlatosak.

Mire használják a topázt?

A topáz az egyik legnépszerűbb drágakő az ékszerek világában. Ez a fő felhasználása. Különböző típusú ékszerekben, például nyakláncokban, gyűrűkben, medálokban, karkötőkben vagy fülbevalókban találhatjuk meg. Mivel különböző színű drágakő, nagyon sokoldalúan felhasználható, akár más drágakövekkel vagy féldrágakövekkel is kombinálható.

A színtelen vagy világos színű topáz a gyémánt olcsó helyettesítőjévé vált, mivel feltűnő a hasonlósága. Hasonlóképpen, az óriás topázt gyűjtői tárgyakban, dekorációban vagy szobrászatban használják, mivel amellett, hogy gyönyörű és exkluzív, hatalmas tökéletes kristályokká lehet csiszolni.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.