Hogyan kell gyorsan kiolvasztani a húst

Hogyan kell gyorsan kiolvasztani a húst

Bár a húsok kiolvasztása időbe telik, előfordulhat, hogy gyorsan kell megtennünk, ha nem vagyunk elég előrelátóak. A legbiztonságosabb és legajánlatosabb módja a kiolvasztásnak, ha kivesszük az ételt a fagyasztóból, és hagyjuk, hogy lassan felmelegedjen a hűtőszekrény hűvösebb (legkevésbé hideg) részében. Ha azonban előző este elfelejtettük kivenni az ételt, ne ijedjünk meg! Bármilyen húsdarabot gyorsan és biztonságosan ki lehet olvasztani néhány módszerrel.

A hús felolvasztása mikrohullámú sütővel

Ha váratlan esemény miatt kell kiolvasztanunk a húst, a mikrohullámú sütő használata jó megoldás, feltéve, hogy ezt megfelelően végezzük, hogy az étel ne olvadjon ki, és ne főjön meg a saját levében. A legtöbb mikrohullámú sütő rendelkezik speciális leolvasztási programmal. Fontos, hogy szükség esetén használjuk ezeket, mivel lehetővé teszik az élelmiszerek egyenletes leolvasztását anélkül, hogy túlmelegednének.

A húsok gyors leolvasztását azonban mindig érdemes figyelemmel kísérni. Indítsa el a mikrohullámú sütőt csak néhány másodpercre (legfeljebb 30 másodpercre), majd kapcsolja ki, fordítsa meg a darabot, és ismételje meg a folyamatot. Lehet, hogy ezt kétszer-háromszor is meg kell tennie, de ez jobb, mintha öt percig mikrohullámú sütőben sütné a húst egyszerre anélkül, hogy figyelné, mikor olvad fel a pácolt hús. A cél az, hogy a hús ne süljön össze más, még fagyott húsdarabokkal.

A hús felolvasztása vízzel

Íme egy másik egyszerű és hatékony módja a hús gyors felolvasztásának, különösen akkor, ha a hús apró darabokra van osztva. Mindössze az alábbi lépéseket kell követnie:

Helyezze a darabot egy műanyag zacskóba, amelyet szorosan lezárhat vagy csomóval szorosan összeköthet. Távolítsa el a felesleges levegőt, hogy a hús szinte vákuumcsomagoltnak tűnjön, és helyezze a zacskót egy tál hideg vagy langyos vízbe.

Kevesebb mint egy óra múlva megtapasztalhatja, hogy a hús szinte kész a főzésre. Hagyja a zacskót a víz alatt körülbelül 20 percig, majd cserélje ki a vizet, és ismételje meg a folyamatot.

Vegye ki a zacskóból, és azonnal készítse el. Ne fagyassza vissza.

A hús felolvasztása edény segítségével

A következő módszer olyan fagyasztott húsokhoz alkalmas, amelyek nem túl zsírosak, például egyes marhaszelethez vagy csirkemellhez. A hús gyors és biztonságos felolvasztásához egyszerűen kövesse az alábbi egyszerű lépéseket.

  • Helyezze a húst egy kemény, lakható felületre (főződeszkára, egy felfordított edényre vagy magára a munkalapra).
  • Terítse szét a fagyasztott steaket, amennyire csak lehet.
  • Fogjon egy megfelelő méretű vagy súlyú edényt, és töltse meg meleg vízzel.
  • Helyezze az edényt a húsdarab tetejére. A hő elősegíti a gyors felolvadást anélkül, hogy a hús megromlana.

A hús felolvasztása ecet segítségével

A hús gyors felolvasztására több, közvetlen hőhatáson alapuló megoldás is létezik. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez a fajta hő elősegítheti az élelmiszereket károsító baktériumok kialakulását. Egy egyszerű trükkel elkerülheti ezt a problémát:

  • Tegyen meleg vizet egy tálcába vagy tálba, és adjon hozzá egy kis mennyiségű enyhe ecetet (alma- vagy fehérbort). Két-három kis evőkanál elegendő.
  • Tegye bele a fagyasztott húsdarabot, és hagyja áztatni körülbelül 5 percig, néhányszor megforgatva, hogy teljesen átázzon.
  • Vegye ki, és hagyja felengedni egy tányéron szobahőmérsékleten.
  • Az ecet segít megállítani a baktériumok esetleges elszaporodását, és hatása jelentősen lerövidíti a felolvasztási időt.

Hús kiolvasztása olívaolajjal és fűszerekkel

Természetesen ez nem egy „csodaszer”, amivel percek alatt felolvaszthatod a húst, de bizonyos recepteknél ez a technika nagyon hasznos lehet. Pörköltekhez vagy pörköltekhez például gyorsabban felolvaszthatja a húst, ha olajos fűszerrel ízesíti, hogy a húsdarabok leessenek.

  • Készítsen olívaolajos öntetet némi sóval, borssal és a kedvenc fűszereivel (oregánó, kakukkfű, petrezselyem…).
  • Kenje be jól a fagyasztott húsdarabokat ezzel az olívaolajos dresszinggel.
  • Várjon néhány percet. Így rövidebb idő alatt felolvaszthatja a húst, és ahogy a húsdarabok felolvadnak, az elkészített pác minden aromáját és ízét magukba szívják.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.