Káros az egészségre az ételek mikrózása?

Az emberek véleménye megoszlik arról, hogy a mikrohullámú sütőt hasznos konyhai eszközként meg kell-e tartani, vagy ki kell dobni az újrahasznosító kukába, hogy jobb életet kapjon. A mikrohullámú sütőket nem csak maradékok újramelegítésére használják; de az emberek más készülékek helyett ezeket választják az élelmiszerek felolvasztására, gyors fagyasztott ételek főzésére, vagy akár teljes ételek készítésére a semmiből néhány perc alatt. A mikrohullámú sütők hátránya, hogy hajlamosak kiszárítani az ételt, ellopják az összes ízt, és szinte ehetetlenné teszik a csirkedarabokat. Lehet, hogy a mikrohullámú sütőben készült ételek károsítják az egészségünket?

Mikrohullámú sütés tudománya

Mielőtt foglalkoznánk azzal, hogy a mikrohullámú sütő biztonságos készülék-e, magyarázzuk el, hogyan működik a mikrohullámú sütő. A rádióhullámokhoz hasonlóan a mikrohullámok rövidebb, meghosszabbított hullámokat használnak, amelyek kifejezetten a vízmolekulákat célozzák meg. Ezek a molekulák pozitív és negatív töltéssel rendelkeznek, amelyek vonzzák egymást. A hullámok ezeket a molekulákat rezgésre késztetik, hogy hőenergiát gyűjtsenek.

Tápanyagkárosító érv

Azzal érvelnek, hogy a mikrohullámok túlságosan és túl gyorsan melegítik fel az ételt. Ezért van az, hogy az étel felmelegítéséhez gyakran csak néhány percre van szükség, és sokkal tovább tart, ha sütőben vagy tűzhelyen melegítjük fel.

Vannak bizonyos tápanyagok, például a C-vitamin, amelyek hajlamosak károsodni, ha hő hatásának vannak kitéve, ez azt jelenti, hogy a brokkoli elkészítéséhez alternatív főzési formák használata esetén is előfordulhat a C-vitamin esetleges elvesztése. Tekintettel arra, hogy a mikrohullámú sütő rövidebb ideig teszi ki az ételt hőnek, a mikrohullámú sütés előnyös lehet.

Amikor mikrohullámú sütőben melegítjük az ételt, talán hallottuk, hogy egy kis vizet kell hozzáadni, hogy megakadályozzuk az étel kiszáradását. A víz valójában kivonja az ételben lévő tápanyagok egy részét, amelyek a főzővízzel kioldódnak. A kevés vizet használó főzési módszerek segíthetnek több vitamint és ásványi anyagot megőrizni.

Káros az egészségre az ételek mikrózása?

Sugárzási érv

A mikrohullámokkal kapcsolatos súlyos érv a mikrohullámok által kibocsátott sugárzás mértéke. A mikrohullámok rádióberendezésekként rövidebb hosszúságú hullámokat használnak, amelyek lényegesen kevésbé károsak, mint a hosszabb hullámok, például a röntgen- és a gammasugárzás. Ez utóbbiak esetében tisztában kell lennie a bevezetett védőintézkedésekkel.

A modern mikrohullámú sütők általában beépített védőréteggel rendelkeznek, amely biztosítja, hogy csak nagyon kevés sugárzás távozzon a készülékből. Tanulmányok szerint a mikrohullámú sütő használata általában biztonságos, és a káros sugarak annál gyengébbek, minél távolabb áll a készüléktől. Ez azt jelenti, hogy ha növelni akarja a biztonsági garanciát, mindenképpen lépjen el a mikrohullámú sütőtől, miközben ételt melegít.

Élelmiszer-csomagolási érv

A sugárzáson és a tápanyagkárosodáson túl talán a mikrohullámú sütőnek az ételek újramelegítésére vagy főzésére való használatának legaggasztóbb szempontja az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos. A kényelem érdekében sok márka olyan készételeket árul, amelyeket a mikrohullámú sütőben melegíthetünk fel ugyanabban a műanyag edényben, amelyben az étel érkezik.

Ezek a műanyag tartályok gyakran tartalmaznak olyan káros vegyi anyagokat, mint a BPA, a benzol, a toluol és a polietilén-terftalát (PET), amelyek melegítéskor az ételbe szivároghatnak. E vegyi anyagok némelyikét hormonális zavarokkal és rákos megbetegedésekkel hozták összefüggésbe. Ha lehetséges, használjon üveg vagy kerámia edényt, amikor mikrohullámú sütőt használ, hogy csökkentse a műanyag lábnyomát.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.