Különbség a szűz olívaolaj és az extra szűz olívaolaj között

Az olívaolaj a mediterrán étrend alapvető összetevője, és számos táplálkozási előnye van. Fontos antioxidánsok forrása, például az E-vitaminé. Ellátja a szervezetet esszenciális zsírsavakkal, elsősorban olajsavval, amely kiváló védője a szív- és érrendszeri egészségnek. Ugyanez vonatkozik magas egészséges koleszterinszintjére is.

A szupermarketekben a különböző olajbogyófajtákból készült olívaolajok széles választékát találjuk. Létezik egy osztályozási rendszer, amely a minőségükre és a kinyerési eljárásukra utaló speciális kifejezésekkel rendelkezik.

Mi a különbség a szűz és az extra szűz olívaolaj között?

Ahhoz, hogy megértsük a különbséget a szűz és az extra szűz olívaolaj között, szükség van az alapokra. A különböző típusú olívaolajok előállításának folyamata az olíva betakarításának pillanatában kezdődik, és nem fejeződik be, amíg el nem jut a fogyasztóhoz. Minden egyes elkészített olajtípust a minősége határoz meg, ami különböző tényezőktől függ.

Az extra szűz olívaolaj előállításának ismerete a kulcsa annak, hogy megismerjük a különbséget ez és más olajok között. Amikor az olajbogyó optimális növekedési szakaszban van, leszüretelik és a présbe helyezik. Az első szűrést a levelek vagy ágak maradványainak eltávolítása érdekében végzik. A következő lépés az olaj kinyerése, amelyet kizárólag mechanikai úton, általában az olajbogyóra gyakorolt nyomás segítségével végeznek.

Innentől kezdődik a kóstolási folyamat. Ezt az egyes olajok érzékszervi tulajdonságai (íz, aroma, textúra) és savassági foka határozza meg. Mindkét fogalom lesz az, amely meghatározza az olaj minőségét és végső minősítését: szűz vagy extra szűz. Ez a különbség e kritériumok szerint:

  • Extra szűz olívaolaj: a kóstoláskor az extra szűz olívaolajnak 0-nak megfelelő átlagpontszámot kell elérnie, ami a maximális minőséget jelzi. Egy extra szűz olívaolajnál a kóstolás során nem lesz látható hiba. Továbbá, hogy ezt a kategóriát megkapja, a savtartalma nem haladhatja meg a 0,8%-ot.
  • Szűz olívaolaj: ha a kóstolóbizottság 0 és 2,5 közötti pontszámot kap, akkor szűz olívaolajnak (nem extra) minősül. Ezenkívül a savtartalma 0,8 és 2% között van. Ha meghaladja ezt a két százalékpontot és a 2,5-es pontszámot, nem tekinthető szűz olívaolajnak, és emberi fogyasztásra nem alkalmas.

Különbség a szűz olívaolaj és az extra szűz olívaolaj között

Hogyan lehet tudni, hogy egy extra szűz olívaolaj jó-e?

Bár az olívaolajat kóstolás után osztályozzák, vannak bizonyos tényezők, amelyek meghatározzák, hogy jó-e az olaj. Mivel nagyon sokféle márkájú olívaolaj van a piacon, különböző elemek alapján tudjuk a legjobban meghatározni, hogy melyik lesz a legjobb minőségű. Nézze meg a termék címkéjét, és így tudja a legjobban eldönteni, hogy az olaj jó minőségű-e.

Az olívaolaj palackján található alábbi információk segíthetnek a minőségi olaj kiválasztásában:

  • Származási hely: az „eredetmegjelölés” mindig garanciát jelent. Ez azt jelenti, hogy megfeleltek bizonyos előírásoknak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ez szerepeljen a címkén.
  • A szüret és a csomagolás dátuma: bár az olaj megfelelő tartósítás esetén nem jár le, jellemzői (aroma, íz stb.) idővel kisebb mértékben megváltozhatnak. Ezért célszerű olyan olajat választani, amelynek a csomagolási dátuma a jelenlegi dátumhoz legközelebb esik. Ellenőrizze, hogy a tárolóedény teljesen légmentes (az oxidáció elkerülése érdekében) és átlátszatlan (az olaj fénytől való védelme érdekében).
  • A savassági fok, mint már jeleztük, az extra szűz olívaolaj maximális savassági foka nem haladhatja meg a 0,8%-ot. Ha még ennél is alacsonyabb a savtartalma, minősége kiváló lesz.
  • Az olajbogyó fajtája: a hojiblanca, a picual, az arbequina stb. az extra szűz olívaolaj előállításához általánosan használt olajbogyófajták. Bármelyikük csodálatos eredményt és kiváló minőségű olajat ad. Az egyik vagy a másik kiválasztása ízlés kérdése, de az olaj kóstolásakor mindig meg kell őrizni az intenzív, gyümölcsös ízét, ami egy extra szűz olívaolaj esetében elengedhetetlen.

Egyéb olívaolaj-típusok

Az olívaolajat a friss olajbogyó préseléséből nyerik, de magából az olívabogyó termésének maradványaiból (csontok és héj) is kivonható, így különböző típusú olívaolajok készíthetők belőle. Általában a következő típusú olívaolajokkal találkozhatunk:

  • Tiszta olívaolaj: a szűz olívaolaj és más olajok, például a pépes vagy a szűz olívaolaj bizonyos arányú keverésének eredménye.
  • Lampante olívaolaj: ez a 2%-nál nagyobb savtartalmú olaj, amelyet nem használnak emberi fogyasztásra. Ehelyett ipari célokra használják. Nevét onnan kapta, hogy korábban gyakran használták lámpákban.
  • Finomított olívaolaj: alacsony minőségű olívaolaj, amelyet olyan eljárásoknak vetnek alá, amelyek mesterséges módon fokozzák az aromáját és az ízét (finomítják).
  • Olívapogácsa-olaj: az olajbogyó első préselés utáni pépének préseléséből származik. Ez azt jelenti, hogy gyengébb minőségű lesz, és aggodalomra ad okot a potenciálisan rákkeltő tulajdonságai miatt.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.