A csontvelő a csontüregek belsejében lévő lágy, zsíros szövet. A csontvelőben képződnek a vér összetevői, beleértve a vörös és fehérvérsejteket és a vérlemezkéket.

A csontvelő funkciói

Mi a csontvelő feladata?

A csontvelő állítja elő a vér majdnem minden összetevőjét. Naponta több milliárd vörösvérsejt, valamint fehérvérsejtek és vérlemezkék létrehozásáért felelős. A csontvelő zsírt is tárol, amely szükség esetén energiává alakul.

Élhet csontvelő nélkül?

A csontvelő állítja elő a vére azon összetevőit, amelyekre a túléléshez szüksége van. A csontvelő termeli az oxigént szállító vörösvérsejteket, a fertőzéseket megelőző fehérvérsejteket és a vérlemezkéket, amelyek a vérzést szabályozzák. A csontvelő hiánya végzetes lehet, mivel ez a szervezeted nélkülözhetetlen része.

Adományozhatok csontvelőt?

Igen, a csontvelő és az általa termelt egészséges sejtek szükségesek az ember életéhez. Gyakran a sejtmutációk károsítják az egészséges csontvelősejteket, és a csontvelőátültetés a vérrákkal, például leukémiával diagnosztizált emberek számára jelentene kezelési lehetőséget.

A csontvelőátültetés során egészséges sejteket vesznek át egy donortól, és azokat az Ön véráramába juttatják. A donor sejtjei segítenek az Ön szervezetének egészséges vörös és fehérvérsejteket és vérlemezkéket növeszteni.

Mi az a csontvelő?

A csontvelő anatómiája

Hol található a csontvelő?

Csontjainak anatómiája három részből áll: tömör csont, szivacsos csont és csontvelő. A tömör csont a csontok erős, külső rétege. A szivacsos csont alkotja a csontok végeit. A csontvelő a legtöbb csont közepén és a szivacsos csontok végén található az Ön testében. A csontvelő és az erek kitöltik a csontjaidban lévő üregeket, ahol zsírt és őssejteket tárolnak, és vérsejteket termelnek, amelyekből az egész véred készül.

Hogyan néz ki a csontvelő?

A csontvelő egy szivacsos, lágy szövet, amely hasonlít a kocsonyára vagy lekvárra, amelyet pirítósra kenhetsz. Kétféle színű, piros és sárga. A csontvelő kitölti a csontok üregeit, és olyan sejteket tartalmaz, amelyekből a vörös és fehér vérsejtek, valamint a vérlemezkék, a teljes vért alkotó vérlemezkék keletkeznek. A vörös csontvelő színe a vörös vérsejtek termelésének eredménye.

Milyen kétféle csontvelő létezik?

Az Ön szervezetében kétféle csontvelő létezik, amelyeket a színükkel jellemeznek. Az Ön testében valamivel kevesebb, mint 6 font (kb. 2,5 kg) vörös és sárga csontvelő található.

  • Vörös: A vörös csontvelő vérsejteket termel (vérképzés). A vörös csontvelő őssejtjei (vérképző őssejtek) vörös és fehér vérsejteket és vérlemezkéket hoznak létre, amelyek mind a teljes vér összetevői.
  • Sárga: A sárga csontvelő zsírt tárol. A sárga csontvelőben kétféle őssejt található (adipociták és mesenchymális őssejtek). Ezek a sejtek megőrzik a zsírt az energiatermeléshez, és csontot, porcot, izmokat és zsírsejteket fejlesztenek a tested számára.

A vörös csontvelő alkotja a teljes csontvelőt körülbelül hétéves korodig. A sárga csontvelő az életkor előrehaladtával fokozatosan felváltja a vörös csontvelőt.

Miből áll a csontvelő?

A csontvelő őssejtekből áll. Ezekből az őssejtekből készül a vörös csontvelő, amelyből a véred vérsejtjei és vérlemezkéi keletkeznek. A sárga csontvelő főként zsírból és őssejtekből áll, amelyek csontot és porcot termelnek az Ön testében.

Milyen gyakori betegségek és rendellenességek befolyásolják a csontvelőt?

Közvetlenül a csontvelőt célzó betegség a leukémia, amely vér- és csontvelőrák. A leukémia akkor alakul ki, amikor a csontvelőben sejtmutáció lép fel, és a mutálódott sejtek kontrollálatlanul szaporodnak, csökkentve az egészséges, normális sejtek termelését.

Mivel a csontvelő a vérsejtek létrehozásának alapja, a vérrel kapcsolatos betegségek gyakran a csontvelő rendellenes működésének következményei. Ezek az állapotok közé tartoznak:

  • Myeloma multiplex: A szervezet rákos plazmasejteket termel a csontvelőben.
  • Aplasztikus anémia: Az Ön csontvelője nem termel elegendő vérsejtet.
  • Polycythemia vera: Az Ön szervezete túl sok vörösvértestet termel, ami a vér besűrűsödését okozza.
  • Myelodysplasztikus szindrómák: Betegségek egy csoportja, amelyekre jellemző, hogy a csontvelője nem termel elegendő egészséges vérsejtet (vérszegénység).

Melyek a csontvelőbetegségek gyakori tünetei?

A csontvelőbetegségek gyakori tünetei közé tartoznak:

  • Könnyen vérzik,
  • Zúzódások.
  • Fáradtság.
  • Gyakori fertőzések.
  • Izomgyengeség.

Milyen gyakori vizsgálatokkal lehet ellenőrizni a csontvelőm egészségét?

Két vizsgálat létezik a csontvelő és/vagy a vérsejtek egészségének ellenőrzésére:

  • Csontvelőaspiráció: Egy tűvel folyadékot és sejteket vesznek ki a csontvelőjéből (csontvelő-koncentrátum). Az aspirációs vizsgálat azonosítja, hogy milyen sejtek vannak jelen az Ön csontvelőjében, ellenőrzi, hogy ezek a sejtek normálisak vagy kórosak-e, és egyéb információkat ad az Ön sejtjeinek jellemzőiről.
  • Csontvelőbiopszia: Egy nagy tűvel eltávolítanak egy darabot az Ön csontvelőjéből. A biopszia megmutatja, hogy hol, hány és milyen típusú sejt van jelen az Ön csontvelőjében.

Fájdalmas a csontvelőm eltávolítása?

A csontvelővizsgálat vagy -donorálás során érzéstelenítést kap, így az eljárás során nem érez fájdalmat. Az eljárás után mellékhatásokat érezhet, amelyek közé tartozik a fájdalom a bemetszés helyén. A fájdalmat minden egyén másképp éli meg, így annak súlyossága egyénenként eltérő lehet. A fájdalom néhány napig vagy akár több hétig is eltarthat.

Melyek a csontvelőbetegségek gyakori kezelései?

A csontvelőbetegségek kezelései a diagnózis súlyosságától és előrehaladásától függően változnak. A kezelési lehetőségek közé tartoznak:

  • Antibiotikumok.
  • Vérátömlesztés.
  • Csontvelőátültetés.
  • Kemoterápia.
  • Támogató kezelés a tünetek enyhítésére.
  • Őssejt-transzplantáció.

Hogyan őrizhetem meg csontvelőm egészségét?

A csontvelő az Ön csontjainak, vérének és izmainak alapja. A csontvelő egészségének megőrzése a csontvelősejtekből fejlődő testrészek támogatására összpontosít. Csontvelőjét a következőkkel tarthatja egészségesen:

  • Fehérjében gazdag étrendet fogyaszt (sovány húsok, hal, bab, diófélék, tej, tojás).
  • Vitaminok (vas, B9, B12) szedésével.
  • Olyan orvosi állapotok kezelése, amelyeknél a csontvelő rendellenességei mellékhatásként jelentkeznek.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.