Ön a csillagcirkálója vezérlőpultja mögött ül, és csendben sakkozik a fedélzeti számítógép ellen, miközben az robotpilótával a következő célállomásra irányítja az űrhajóját. Hirtelen a kommunikációs eszközöd statikus hangot ad ki, amit egy segélykérés követ.

 

Mentorodnak és legrégebbi barátodnak nagy szüksége van segítségre, de van egy kis probléma. 4,7 gazillió parszek van a tartózkodási helyéig. Mit tudsz tenni? A görbületi sebességgel nem jutsz messzire. Ahhoz, hogy időben megtedd ezt az utat, hogy megmentsd a helyzetet, egy különleges portálra lesz szükséged, amely segít átugrani a téridőn. Szükséged lesz egy féregjáratra.

Ha rajongsz a sci-fi könyvekért vagy filmekért, akkor valószínűleg hallottál már a féreglyukakról. Általában olyan alagútszerű szerkezetekként ábrázolják őket, amelyek a téridő két, egymástól rendkívül távol eső pontját kötik össze.

A féreglyukak így szinte azonnali utazást tesznek lehetővé két olyan pont között, amelyek között egyébként hihetetlenül hosszú ideig tartana a normál térben utazni. A féreglyukak tökéletes megoldásnak tűnnek a távoli világegyetemünkben található helyek közötti csillagászati távolságok leküzdésére. De vajon léteznek-e?

 

Sajnos erre a kérdésre nem könnyű válaszolni. Amit a tudósok tudnak, az az, hogy az olyan féreglyukak, amelyekről olvastunk vagy amelyeket filmekben láttunk, valószínűleg nem léteznek. Legalábbis eddig még senki sem látott tudományos bizonyítékot ilyen féreglyukakra.

Jelenleg a féreglyukak pusztán elméleti jellegűek, de az ötlet már régóta létezik. Létezésüket először Albert Einstein tételezte fel az általános relativitáselmélet részeként.

 

Einstein gravitációs mezőegyenletei és a fekete lyukakra vonatkozó matematikai megoldásai egy olyan geometriai értelmezést javasoltak, amely úgy nézett ki, mintha két fekete lyukat egy Einstein-Rosen-hídnak nevezett torok vagy alagút kötne össze, amelyet ma már féregjáratként ismerünk. Más tudósok azóta felvetették, hogy a féreglyuk bejárata egy fekete lyuk, a kijárat pedig egy elméleti „fehér” lyuk lehet, de egyetlen tudós sem talált bizonyítékot sem a féreglyukra, sem a „fehér” lyukra.

Tehát valószínű, hogy a tudósok még az Ön életében felfedezik az intergalaktikus utazást lehetővé tevő féreglyukakat? Sajnos, ez nagyon valószínűtlen. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a féreglyukak, ha egyáltalán léteznek, csak szubatomi szinten, a másodperc tört részeire létezhetnek.

Más tudósok úgy vélik, hogy a féreglyukak a természetben nem fordulnak elő, de talán képesek lennének létrehozni valamilyen egzotikus anyaggal. Az egzotikus anyagnak negatív energiasűrűsége van, és a féreglyukakhoz hasonlóan egyelőre csak elméletben létezik.

Automatikus vázlat

Mi lenne, ha egy nap sikerülne találni egy kis féreglyukat, és egzotikus anyaggal megnagyobbítani, hogy egy űrhajó átférjen rajta? Akkor egy szempillantás alatt el lehetne utazni egy távoli galaxisba? Valószínűleg nem. A tudósok attól tartanak, hogy ha bármit belehelyeznénk egy féreglyukba, az destabilizálódna és eltűnne, és ezzel az űrhajó is megsemmisülne!

Mielőtt elkeserednél, hogy féreglyukak talán nem is léteznek, és egy messzi-messzi galaxisba való utazás talán soha nem lesz lehetséges, gondolj erre: a féreglyukakat tanulmányozó tudósok azt is megjegyezték, hogy természetüknél fogva lehetővé kellene tenniük az időben való visszautazást is.

Bár az időutazás jól hangozhat, gondolj csak bele, milyen hatása lehet a tetteidnek, ha megváltoztatod a múltat. Mi lenne, ha a múltba utaznál, és véletlenül a nagyapádon landolna az űrhajód? Ez azt jelentené, hogy az apád sosem született meg, és így te sem születtél meg. Azonnal eltűnnél? Vagy felrobbanna az univerzum? Gondolkodj el ezen!

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.