Mitől érzi magát jobban, ha beteg? Egy tál forró levestől? Egy hosszú szunyókálástól? Próbáltál már sós vízzel gargalizálni? Mit szólnál ahhoz, ha megkérnél egy orvost, hogy szúrjon tűket a bőrödbe?

Ez utóbbi ötlet talán kicsit másképp hangzik. De sokak szerint működik! Az akupunktúrában tűket használnak, hogy nyomást gyakoroljanak a test speciális pontjaira. Ezeket akupontoknak nevezik. Az emberi testben több mint 2000 van belőlük!

Az akupunktúrát már régóta alkalmazzák. A hagyományos kínai orvoslás (TCM) része, és már i.e. 2500 előtt elkezdték alkalmazni. Onnan terjedt el az egész világon. Ma is sokan fordulnak az ősi gyakorlathoz a fájdalom kezelésére.

Kíváncsi vagy, hogyan működik az akupunktúra? A TCM-ben a Qi („chee”) eszméjén alapul. A Qi az életerő vagy energia, amely a testben áramlik. Az akupunktúra állítólag segíti a Qi áramlását.

Ma már a szakértők megtanulták, hogy az akupunktúra a test idegrendszerével működik. Ezáltal segíthet a fájdalom megállításában. Sokan azt is tapasztalják, hogy a gyakorlat javítja az immunrendszer, a szív- és érrendszer és az emésztőrendszer problémáit.

Mi az akupunktúra?
Fájt már valaha is a feje? És a hátfájás? Az akupunktúra mindkét problémán segít. Tanulmányok szerint többek között szénanátha és depresszió esetén is segít.

Néha az akupunktúrát még műtétek alatti fájdalomcsillapításra is használják. Ahelyett, hogy elaltatnák, a beteg ébren maradhat. Az orvos tűket helyez el, hogy ne érezzék a fájdalmat. Ez Kínában a legelterjedtebb.

Biztonságos az akupunktúra? Amíg szakember végzi, igen! A minősített akupunktőrök mindig steril tűket használnak. A rosszul elhelyezett tűk súlyos sérüléseket okozhatnak. Ez azt jelenti, hogy fontos, hogy olyasvalakihez forduljon, aki tudja, mit csinál.

Az akupunktúra talán a TCM legismertebb gyakorlata. De rengeteg más ősi gyakorlat is létezik még ma is. Sokan még mindig hisznek abban, hogy a kínai gyógynövényterápia javítja az egészségüket. Mások a Tai Chihez fordulnak, a harcművészetek egyik formájához, amelyről úgy vélik, hogy javítja a Qi áramlását.

Próbálta már az akupunktúrát? Sok beteg esküszik rá! Tudományos kutatások szerint számos egészségügyi problémán segít. Lehet, hogy nem ez a megfelelő kezelés, ha nem szereti a tűket. Egyébként ez az ősi gyakorlat megérhet egy próbát!

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.