A „Musical Instrument Digital Interface” rövidítése. A MIDI a digitális hangszerek adatainak átvitelére szolgáló csatlakozási szabvány. Elsősorban számítógépek, szintetizátorok és elektronikus billentyűzetek használják. A MIDI-t azonban számos más hangszer is támogatja, például az elektronikus dobok, a beatboxok, sőt még a digitális húros hangszerek, például a gitár és a hegedű is.

A MIDI-adatok többféle információt tartalmaznak. Például egy szintetizátoron egyetlen billentyű lenyomása továbbítja a lejátszott hangot, a sebességet (a hang erősségét) és a hang megtartásának időtartamát. Ha egyszerre több hangot játszanak le, a MIDI-adatokat az összes hanghoz egyszerre továbbítják. A MIDI-kapcsolaton keresztül küldhető egyéb adatok közé tartozik a hangszer azonosítója, a sustain pedál időzítése és a vezérlőinformációk, például a hangmagasság hajlítás és a vibrato.

Ha a szintetizátor MIDI-kapcsolaton keresztül csatlakozik egy számítógéphez, a lejátszott hangokat a DAW szoftver MIDI-formátumban rögzítheti. A MIDI-adatokat úgy lehet lejátszani, hogy a rögzített MIDI-hangjegyeket elküldi a billentyűzetnek, amely azokat hangmintaként, például zongoraként vagy vonós hangként adja ki. A legtöbb DAW-szoftver támogatja a MIDI-szerkesztést, lehetővé téve az egyes hangjegyek időzítésének és sebességének beállítását, a hangmagasság megváltoztatását, a hangjegyek törlését vagy újak hozzáadását. A MIDI-adatok gyakran digitális formátumban jelennek meg, az egyes lejátszott hangjegyeket ábrázoló vonalakkal. Sok program képes a MIDI-adatokat kottává is konvertálni.

Egy MIDI-felvétel egyszerűen a hangszer adatait és a lejátszott hangjegyeket tartalmazza. A tényleges hangzást valódi hangszerekből származó minták (egyedi felvételek) segítségével játsszák le. Például egy zongoradalként rögzített MIDI-sávot egyszerűen a kimeneti hangszer megváltoztatásával gitárhanggal lehet lejátszani – bár ez nem biztos, hogy nagyon valósághűen fog hangzani.
Eredetileg a MIDI-kapcsolatok MIDI-kábeleket használtak, amelyek minden eszközön egy 5-tűs MIDI-porthoz csatlakoztak. Ma már a legtöbb MIDI-eszköz szabványos számítógépes interfésszel rendelkezik, például USB- vagy Thunderbolt-porttal. Ezek a modern interfészek nagyobb sávszélességet biztosítanak, mint a hagyományos MIDI-portok, így egyszerre több sávot és több adatot lehet továbbítani.

Mi az a MIDI?

Általános MIDI

A MIDI-szabvány 128 „General MIDI” (vagy GM) hangszert határoz meg, amelyek a legtöbb számítógépen szoftveres hangszerként elérhetők. Az egyes General MIDI-hangszerek hangzása a különböző számítógépek és billentyűzetek között eltérő lehet, mivel a hangszerekhez használt minták eltérőek lehetnek. A GM hangszerek azonosítója azonban minden eszközön ugyanaz. Például az 1-es GM-hangszer mindig akusztikus zongora, a 20-as egy templomi orgona, a 61-es pedig kürt. A modern szintetizátorok jellemzően több száz vagy akár több ezer más hangszert tartalmaznak, amelyek közül a legtöbb autentikusabb hangzást biztosít, mint a General MIDI opciók.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.