Mi az a sávszélesség?

Mi az a sávszélesség?

A sávszélesség egy hálózati vagy internetkapcsolat maximális adatátviteli sebességét írja le. Azt méri, hogy mennyi adat küldhető egy adott kapcsolaton keresztül egy adott idő alatt. Például egy gigabites Ethernet-kapcsolat sávszélessége 1000 Mbps (125 megabájt/másodperc). Egy kábelmodemen keresztül történő internetkapcsolat 25 Mbps sávszélességet biztosíthat.

Bár a sávszélességet a hálózati sebesség leírására használják, nem azt méri, hogy az adatbitek milyen gyorsan mozognak egyik helyről a másikra. Mivel az adatcsomagok elektronikus vagy optikai kábeleken keresztül haladnak, az egyes bitek átviteli sebessége elhanyagolható. Ehelyett a sávszélesség azt méri, hogy egy adott kapcsolaton egyszerre mennyi adat képes átfolyni.

A sávszélesség szemléltetésekor segíthet, ha a hálózati kapcsolatot egy csőnek, az egyes adatbiteket pedig homokszemeknek tekintjük. Ha nagy mennyiségű homokot öntünk egy vékony csőbe, akkor hosszú időbe telik, amíg a homok átfolyik rajta. Ha ugyanazt a homokmennyiséget egy széles csőbe öntjük, a homok sokkal gyorsabban végigáramlik a csövön. Hasonlóképpen, egy letöltés is sokkal gyorsabban befejeződik, ha nagy sávszélességű kapcsolatod van, mint ha alacsony sávszélességű.

Az adatok gyakran több hálózati kapcsolaton keresztül áramlanak, ami azt jelenti, hogy a legkisebb sávszélességű kapcsolat szűk keresztmetszetként működik. Általában az internetes gerinchálózat és a szerverek közötti kapcsolatok rendelkeznek a legnagyobb sávszélességgel, így ritkán szolgálnak szűk keresztmetszetként. Ehelyett a leggyakoribb internetes szűk keresztmetszet az internetszolgáltatóval való kapcsolat.

MEGJEGYZÉS: A sávszélesség egy jel továbbítására használt frekvenciatartományra is utal. Ezt a fajta sávszélességet hertzben mérik, és gyakran hivatkoznak rá a jelfeldolgozási alkalmazásokban.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.