Plazma adományozása pénzért: Egészséges?

Végezzen el egy gyors fizikai felmérést, üljön egy székben körülbelül egy órán át, és sétáljon ki egy kis pluszpénzzel.

A plazmaadományozó központok országszerte kompenzálják a donorokat. Bár a pénzért történő plazmaadományozás valószínűleg a legtöbb ember számára vonzó, a központok olyan csoportokat célozhatnak meg, mint például az egyetemisták, akiknek extra pénzre van szükségük.

Ez felveti a kérdést: Egészséges-e a rendszeres plazmaadományozás?
A következőket kell tudnia.

Plazmaközpont vs. vérközpont

„Először is fontos tisztában lenni azzal, hogy kétféleképpen lehet plazmát adni” – mondta Dr. Kathy Puca, a Versiti vezető orvosigazgatója és a Marshfield Clinic Health System tanácsadó patológusa. „A plazmaadományozó központok forrásplazmát gyűjtenek a nagy gyógyszergyártó cégek számára bizonyos gyógyszerek előállításához. A vérközpontok önkéntes donorokat kérnek fel arra, hogy adományozzanak teljes vért vagy a teljes vér frakcióit – vörösvérsejteket, vérlemezkéket és plazmát – a közösségi kórházak betegeinek történő transzfúzióhoz.”

Attól függően, hogy hol adományoz, más tapasztalatokra tehet szert.

A plazmaadás követelményei

A plazmaadományozó központoknak általában vannak követelményei a donorokkal szemben. Ezek általában megkövetelik, hogy a donor legalább 18 éves legyen és 50 kilót nyomjon. A plazmacentrumban egy egészségügyi kórtörténeti kérdőívnek kell alávetni, amelyet egy gyors fizikai felmérés követ, beleértve a pulzust, a vérnyomást és a hőmérsékletet.

Plazma adományozása pénzért: Egészséges?
A vérközpontokban hasonló egészségügyi szűrést és felmérést végeznek. Az életkorra és a testsúlyra vonatkozó követelmények is hasonlóak, de a 16 és 17 éves személyek a gondviselő beleegyezésével adományozhatnak.

Hová kerül a plazmám?

A plazmaadó központok jellemzően gyógyszergyártóknak küldik a plazmaadományokat. Ezek a vállalatok tételesen gyűjtik a plazmát, tovább kezelik a szennyeződések eltávolítása érdekében, majd gyógyszerré, például albuminná alakítják.

A gyűjtéstől addig, amíg a terápia készen áll a betegek számára, hét-kilenc hónap is eltelhet.

Ahhoz, hogy az Ön plazmáját ilyen gyártás során felhasználhassák, hat hónapon belül két külön egészségügyi szűrésen és vizsgálaton kell átesnie.

A vérközpontok a véradományok vizsgálata után lefagyasztják a plazmát. Ezt a plazmát a gyűjtéstől számított néhány napon, de akár egy éven belül felhasználásra elküldik a kórházaknak. A plazmaátömlesztés véralvadási faktorokat biztosít olyan betegek számára, akik súlyos trauma miatt súlyosan vérzékenyek, vagy akiknek nagy vérveszteségük van egy sebészeti beavatkozás következtében.

Milyen gyakran adományozhatok?

A plazmaadományozó központok egy héten (hét napon) belül két véradásért kompenzációt hirdethetnek. Az évi adományozások száma nincs korlátozva.

A vérellátó központok általában négyhetente (28 naponként) legfeljebb egy plazmaadományozást engedélyeznek, és évente legfeljebb 13 alkalommal.

„Azokat a személyeket, akik négyhetente többször adományoznak, ellenőrizni kell” – mondta Puca. „Azoknál, akik gyakran adományoznak, az immunglobulinszint idővel csökkenhet, ami megnehezítheti a donor számára a fertőzések leküzdését”.

Milyen mellékhatásai vannak a plazmaadományozásnak?

Mint említettük, fennáll az alacsony immunglobulinszint kockázata, mivel időbe telik, amíg a szintek feltöltődnek.

Azoknál, akik gyakran és hosszú távon adományoznak, a vérszegénység kockázata is fennállhat, mivel a vörösvértestek véletlenszerű elvesztése miatt az adományozás során.

A véradás után szomjasnak és fáradtnak érezheti magát.

„A donoroknak minden helyzetben hidratálniuk kell magukat, és egészséges, kiegyensúlyozott, magas fehérjetartalmú ételt kell fogyasztaniuk, hogy pótolni tudják az adományozás során elvesztett fehérje egy részét” – mondta Puca.

Kell-e plazmát adományoznom?

„Mindig szükségünk van adományokra, és soha nem akarok elijeszteni egy potenciális donort” – mondta Puca. „Fontos azonban a vér- vagy plazmadonor biztonsága. Vegye figyelembe az egészségi állapotát, az életmódját és a kapcsolódó kockázatokat. Ezután hozza meg az önnek legmegfelelőbb döntést.”

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.