Kik voltak az esszénusok?

Kik voltak az esszénusok?

Az esszénusok az ókori zsidó vallási mozgalom tagjai voltak, akik az i. e. 2. századtól az i. század közepéig élték mindennapi életüket, különleges szabályokat és szertartásokat követve. A legtöbb információ az esszénusokról a Holt-tengeri tekercsek felfedezésével került a tudomásunkra, amelyek az i. e. 2. századból az i. század elejéről származnak, és az esszénus közösség írásait tartalmazzák.

Főbb jellemzők az esszénusokról:

  1. Gyülekezetek:
    • Az esszénusok különböző közösségekben éltek, amelyek közül a legismertebb a Holt-tenger melletti Qumrán településen található esszénus közösség. A közösségek az egyén szellemi fejlődésének és szent életmódjának előmozdítását célozták meg.
  2. Szigorú Életmód:
    • Az esszénusok életmódja rendkívül szigorú volt. Az aszketizmusra és az önmegtartóztatásra összpontosítottak, az alkoholfogyasztást és más élvezeteket is kerülték. Az esszénusok gyakran visszavonultak a városokból és a világi élet zajától, hogy szent és tiszta életet éljenek.
  3. Kéziratok és Tekercsek:
    • Az esszénusok több száz kéziratot hagytak hátra, köztük bibliai könyvek másolatait, valamint saját szövegeiket is, amelyek kifejezik vallási és etikai gondolataikat. Ezek a tekercsek a Holt-tengeri tekercsek néven ismertek.
  4. Közösségi Élet:
    • Az esszénusok erősen kötődtek egymáshoz közösségi életük során. Közös vagyonnal rendelkeztek, és az egyes közösségek tagjai szorosan együttműködtek, hogy támogassák egymás szellemi fejlődését és szent életmódját.
  5. Apokaliptikus Elképzelések:
    • Az esszénusok apokaliptikus nézeteket hordoztak, vagyis hitték, hogy az isteni intervenció révén el fogják érni az üdvösségüket, és egy messiási korszak beköszönt. Ebben a korszakban az igazságosság és a tisztaság uralkodna.
  6. Két Osztály:
    • Az esszénus közösségeket gyakran két osztályba sorolják: a közösségbe való belépéshez szükséges magasabb szintű követelményekkel rendelkezők („iktiszadok”) és az érdemes tanítványok („ha-yaḥad”).

Az esszénusok vallási mozgalmaként és életmódjukban rejlő szigorúságukkal váltakmáig ismeretesek. A Holt-tengeri tekercsek felfedezése jelentősen hozzájárult az esszénusokról szóló ismereteinkhez, és az ókori zsidó vallási gondolkodás és kultúra megértését is gazdagította.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.