Kik voltak izrael első királyai?

Automatikus vázlat

Izrael történelmében az első királyok a Biblia ószövetségében található könyvek, különösen a Samuel könyvek alapján ismertek. Az izraeliták eredetileg egy szövetségi rendszerben éltek, és az időszakot az ítészek irányították. Az első királyok kinevezése azonban változást hozott a politikai rendszerben.

  1. Saul:
    • Saul Izrael első királya volt, és a Bibliában a 1. Samuel könyvében olvashatunk róla. Sault az izraeliták választották királlyá, és ő vezette az országot az ősi ellenség, a filiszteusok elleni háborúkban. Azonban később Isten elutasította Sault, mert megszegte az isteni parancsokat, és a királyi trónt Davidnak adta át.
  2. Dávid:
    • Dávid volt Izrael második királya, és a 1. és 2. Samuel könyveiben találhatóak meg történetei. Dávid kiváló katonai vezető és költő volt. Az ő uralkodása alatt számos területet hódítottak vissza, és Jeruzsálemet az izraeliták vallási központjává tette. Isten szövetségét Dáviddal kötötték meg, és az ő leszármazottjából származik majd a Messiás.
  3. Salamon:
    • Dávid utódja Salamon volt, Izrael harmadik királya. Salamon bölcsessége híres, és a Biblia leírja az ő uralkodását a 1. és 2. Királyok könyvében. Salamon a jeruzsálemi Templomot építtette meg, de uralkodása későbbi szakaszában az adók és a munkaerő kényszere miatt népszerűsége csökkent, és az ország kettészakadt.

Ezek az első három király alkották Izrael egyesített királyságát. A továbbiakban azonban a politikai feszültségek és az északi és déli királyságok megoszlása következett. Az északi királyság (Izrael) és a déli királyság (Júda) két különálló államként fejlődött tovább a bibliai történelem során.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.