Kik voltak a feketeingesek?

Automatikus vázlat

A „feketeingesek” (angolul: Blackshirts) kifejezés a 20. század közepén és második felében az olasz fasizmus szimbólumává vált. A feketeingesek az olasz fasizmus szélsőjobboldali, paramilitáris szervezetének tagjait jelölték, akik Benito Mussolini vezetése alatt harcoltak és támogatták a fasiszta mozgalmat.

Fő Jellemzők:

  1. Szervezet:
    • A feketeingesek hivatalos neve a „Milizia Volontaria per la Sicurezza Nazionale” volt, magyarul a „Nemzeti Biztonsági Önkéntes Milícia”. A szervezet az 1920-as évek elején alakult meg Mussolini vezetésével.
  2. Unifromisztika:
    • A feketeingesek a nevüket a viseletükről, a fekete egyenruhájukról kapták. A feketeingesek egyenruhája és megjelenése hangsúlyozta a militarizmust és a fasiszta hatalmat.
  3. Parancsnok:
    • A feketeingeseket az ún. „Feketeingesek Cserkész Szövetsége” irányította, és Dino Grandi volt az egyik vezetőjük. A szervezet elsősorban a politikai ellenfelek, kommunisták és más ellenségek elleni erőszakos fellépéseiről vált hírhedtté.
  4. Szerep a Fasiszta Mozgalomban:
    • A feketeingesek az olasz fasizmus kialakulásának és terjeszkedésének kulcsszereplői voltak. Részt vettek politikai erőszakban, a kormányzat elleni támadásokban és az antiszemita tevékenységekben.
  5. Második Világháború:
    • A feketeingesek továbbra is fontos szerepet játszottak az olasz hadseregben a második világháború alatt. A szervezet jelentős mértékben integrálódott az olasz hadseregbe, és egyes tagjai később is részt vettek a fasiszta rendszer támogatásában.
  6. Hírhedt Tevékenységek:
    • A feketeingesek számos hírhedt és erőszakos tevékenységéről híresek, beleértve a politikai ellenfelek megfélemlítését, erőszakos fellépést a zsidók és a kommunisták ellen, valamint az állam hivatalos politikájának támogatását.

A feketeingesek szimbolizálták a militarizmust és a szélsőjobboldali politikai mozgalmat az olasz fasizmus kontextusában. A második világháború után a feketeingeseket és a fasiszta mozgalmat széles körben elítélték, és az olasz társadalomban történt politikai változások hatására megszűntek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.