Hogyan terjed a levegőben a hang?

A hang levegőben a hanghullámok formájában terjed. A hanghullámok mechanikai hullámok, tehát egy közeg – például levegő – rezgése révén terjednek. Az alábbiakban röviden bemutatom, hogyan történik a hang levegőben történő terjedése:

  1. Hangforrás:
    • A hang terjedése mindig egy hangforrással kezdődik. Ez lehet például egy hangszóró membránja vagy egy hangszerekben lévő rezonátor. Amikor a hangforrás rezeg, levegőoszlopját rezegteti is.
  2. Rezgő levegőoszlop:
    • Amikor a hangforrás rezeg, az keltette hullámok egy levegőoszlopot rezegtetnek. Ez a levegőoszlop a rezgő részecskék sorozataként terjed a térben.
  3. Közeg átvitel:
    • A hanghullámok levegőoszlopja a levegő részecskéinek sűrűségét és ritkulását okozza. Ez a sűrűség-ritkulás hullám terjedése a levegőben továbbítja a hangenergiát. Fontos megérteni, hogy a levegő részecskéi helyben maradnak, csak a rezgések terjednek át.
  4. Légnyomás változások:
    • A hanghullámok sűrűség-ritkulás változásai által keltett rezgések nyomáskülönbségeket eredményeznek a levegőben. Ezek a nyomáskülönbségek a fülünkben hallásra érzékeny szervünk, a dobhártya rezgését okozzák.
  5. Hallás:
    • Amikor a dobhártya rezeg a nyomáskülönbségek hatására, ez a rezgés idegi impulzusokat generál, amelyek az agyban érzékelhető hangjelzéssé alakulnak át. Ezt a folyamatot hallásnak nevezzük.

A hanghullámok terjedése közvetlenül arányos a levegő hőmérsékletével és nyomásával. A hangsebesség a levegőben kb. 343 méter/ másodperc (kb. 1235 km/óra) szobahőmérsékleten (kb. 20°C) és normál légnyomásnál (kb. 101,3 kPa)

Hogyan terjed a levegőben a hang?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.