A madarak is egyféltekésen alszanak, az agy egyik fele alszik, míg a másik ébren marad. Alvás közben csak az alvó agyféltekéhez tartozó szemük van csukva.

Az egyféltekés alvás lehetővé teszi a madarak számára, hogy megvédjék magukat a ragadozóktól. A tőkés récék például képesek egymás mellett aludni. A legvégén álló kacsák nagy valószínűséggel egyféltekésen alszanak, a kifelé néző szemük nyitva marad, míg a középen lévő kacsák mindkét szemüket csukva tartva alszanak.

Az unihemiszférikus alvás teszi lehetővé a vándormadarak számára a hosszú repüléseket is. Alhatnak siklás közben is, amikor szárnyaiknak nem kell annyit csapkodniuk. Olyan madarakról, mint az alpesi fecske, 200 napig tartó megállás nélküli repülést dokumentáltak.

A vándormadarak azonban vándorlás közben lényegesen kevesebbet alszanak. A fehér koronás veréb például csak harmadannyit alszik, mint amikor nem vonul. Az alvást nappali mikroszundikálással pótolják, illetve akkor, amikor a madarak a levegőben ülnek. Amikor ülve ülnek, a lábukban lévő inak a helyükre záródnak , így kis erőfeszítéssel tudnak aludni. A denevéreknek is van egy hasonló reteszelő funkciójuk, amely lehetővé teszi számukra, hogy fejjel lefelé aludjanak.

Hogy alszanak a madarak

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.