Hogyan alszanak az emlősök

Az emlősök azért alszanak, hogy energiát takarítsanak meg, és helyreállítsák szellemi és fizikai energiájukat. Az, hogy egy emlősnek mennyi alvásra van szüksége, számos tényezőtől függ, többek között az életkortól, a testmérettől, a környezettől, a táplálkozástól és az alvóhely biztonságától. Az, hogy egy emlős a szárazföldön vagy a tengerben él-e, szintén befolyásolhatja, hogy mennyi alvásra van szüksége.

A különböző emlősök különböző mennyiségű időt töltenek nem-REM alvással és REM alvással. Az eddig vizsgált emlősök mindegyike mutat azonban REM-alvás jeleit, ami arra utal, hogy az emlősök az emberekhez hasonlóan álmodnak .

Az emlősök alvását gyakran kategorizálják monofázisos vagy polifázisos alvásnak. A monofázisos alvás olyan állatokat ír le, amelyek általában egyetlen koncentrált időintervallumban alszanak. Az ember a monofázisos alvók példája. A cirkadián ritmusunk arra ösztönöz bennünket, hogy éjszaka hosszabb ideig aludjunk, nappal pedig aktívak és éberek legyünk.

A polifázisos alvók ezzel szemben hajlamosak arra, hogy egy 24 órás ciklus során több időszakban aludjanak. A polifázisos alvás gyakoribb, mivel sok állatnak szüksége van arra, hogy bizonyos fokú éberséget tartson fenn a ragadozókkal szemben. Ha azonban a fenyegetések minimálisra csökkennek, az állatok élvezhetik a monofázisos alvást. A marmonkák például a családjukkal körülvett fákon alszanak, így védettebbnek érzik magukat, és monofázisos alvást tapasztalnak.

Hogyan alszanak az emlősök

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.