Hogyan kell szárítani a gyógynövényeket

Ha saját maga szeretné szárítani a fűszernövényeket, az első lépés, hogy a megfelelő időben szedje a friss fűszernövényeket, amikor az olajok a csúcson vannak. A legjobb időpont a szárításhoz a gyógynövények szedésére közvetlenül a virágzás előtt van. A gyógynövények illatukról és ízükről ismertek, amelyek a levelek összezúzásakor elpárolgó olajokból származnak. A gyógynövények tartósításának különböző módjai vannak. A gyógynövények szárítása a legegyszerűbb módszer a tartósításukra. Íme, hogyan szárítsuk a gyógynövényeket otthon.

Szedje le a gyógynövényeket kora reggel, miután a harmat elpárolgott. Vigyázzunk, hogy a levelek ne sérüljenek meg, és ne hagyjuk a gyógynövényeket a napon, miután leszedtük őket.
Öblítse le a gyógynövényeket, majd óvatosan rázza le a felesleges vizet. Távolítsa el a sérült leveleket.

A levegőn szárítsa meg az erős fűszernövényeket, például a petrezselymet, a zsályát és a kakukkfüvet úgy, hogy a szárakat kis kötegekbe köti, zsineg vagy madzag segítségével. Akassza fel a fűszernövényeket fejjel lefelé egy meleg, száraz helyre, ahol a levegő keringhet körülöttük. Hagyja a fűszernövényeket addig, amíg teljesen kiszáradnak.

A kényesebb fűszernövényeket, mint például a menta vagy a zsálya, a következőképpen szárítsa meg a sütőben. Egyszerűen válassza le a leveleket a szárról, és terítse ki a leveleket papírtörlőre. A papírtörülközőket akár öt rétegben is halmozhatja. Szárítsa a fűszernövényeket egy éjszakán át hűvös sütőben, úgy, hogy a sütőlámpát vagy a gyújtólámpát bekapcsolva hagyja.
Melegítsen fel egy kis mennyiségű gyógynövényt mikrohullámú sütőben a szárításhoz. Egyszerűen helyezze a száraz leveleket egy papírtörlőre, és mikrohullámú sütőben 1-2 percig magas fokozaton melegítse őket. Hagyja a leveleket kihűlni. Ha nem törékenyek, ismételje meg az eljárást.

Hogyan kell szárítani a gyógynövényeket

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.