Hogyan kezeljük a csontritkulást

A csontritkulás olyan betegség, amelynek során a csontok törékenyebbé válnak, és csökken az ásványi sűrűségük. A csontritkulás a csontok mikroarchitektúrájában is jelentős változásokat idéz elő, ami a csontokat hajlamosabbá teszi a törésekre.

A csontritkulás okozta leggyakoribb törések a gerinctörések, a csípőtörések vagy a csuklótörések. Csontritkulás esetén a csontok annyira meggyengülnek, hogy akár egy köhögés vagy egy egyszerű esés is törést okozhat.

A csontritkulás okai

A csontritkulás nagyon gyakori betegség, és különösen a nőket érinti. A nők és férfiak aránya a csontritkulásban közel 8:1. A fő tényezők a csontritkulás okát a 30 éves kor előtt felhalmozott, nem elég erős csonttömeg (ez az a kor, amikor elkezdünk csonttömeget veszíteni) és a 30 éves kor után bekövetkező gyors csontvesztés jelentik.

Életmód – A csontritkulás oka lehet az egyén életmódjában vagy az életében előforduló egészségügyi problémákban is. A krónikus alkoholizmus például ugyanúgy a csontritkulás oka, mint a pajzsmirigy túlműködés, a máj- vagy vesebetegségek, a cukorbetegség, az étkezési zavarok, a Cushing-szindróma, a mozgásképtelenség és a krónikus gyomor-bélrendszeri felszívódási zavar.

Gyógyszerek – Ezen kívül vannak olyan gyógyszerek és gyógyszerek, amelyek a csontritkulás okozójának tekinthetők: véralvadásgátlók, görcsoldók, a rák kezelésére használt gyógyszerek, kortikoszteroidok és az epilepsziásoknak szánt rohamellenes gyógyszerek egy része.

A csontritkulás még nem gyógyítható teljesen. Ezért a csontritkulás kezelése a csonttörések számának és súlyosságának csökkentésére összpontosít a csontsűrűség növelésével, az ásványi anyagvesztés megállításával és az ezzel az állapottal járó fájdalom szabályozásával.

A csontritkulás kezelési lehetőségei

A csontritkulás kezelésében három jelenlegi irányzat létezik. Az egyik ilyen irányzat a csontritkulás testmozgásra vonatkozik. A csontritkulás gyakorlása különösen ajánlott az állapot korai szakaszában, mert segít csökkenteni a csonttömegvesztést.

A testmozgás – a csontritkulás megelőzésében is rendkívül hasznos, mert a tanulmányok azt mutatják, hogy a mozgásszegény embereknél sokkal nagyobb a kockázata a csontritkulás kialakulásának. A csontritkulásos testmozgás nem lehet túl kemény, és nem szabad túl nagy feszültséget jelentenie a betegek csontjaira. A könnyű aerobik és a séta a legjobb csontritkulás elleni gyakorlatok közé tartozik.

Az étrend – változtatások a csontritkulás kezelésének fontos részét képezik. A csontoknak kalciumra van szükségük ahhoz, hogy erősek maradjanak, ezért a kalcium-kiegészítők nagyon fontosak a csontritkulás kezelésében. Egyéb étrendi változtatások a D-vitamin nagyobb mértékű bevitelét és a koffeintartalmú anyagok teljes elhagyását igénylik.

A gyógyszerek – szintén nagyon fontosak a csontritkulás kezelésében. A leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek a biszfoszfanátok, mint például a Fosamax vagy az Actonel, a kalcitonin, a raloxifen és az ösztrogén.

Hogyan kezeljük a csontritkulást

Szerencsére a csontritkulás olyan betegség, amely megelőzhető. A csontritkulás megelőzése a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin beviteléből a mindennapi étrendből, a mozgásszegény életmód mellőzéséből, a fizikai aktivitásból és testmozgásból, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzéséből, valamint a rendszeres csontsűrűség-vizsgálatok elvégzéséből áll. A csontritkulás megelőzése egyszerű és hatékony, és segíthet abban, hogy boldogabb, egészségesebb életet éljen.

Az oszteporózis természetes kezelése

Az utóbbi időben egyre népszerűbbé váltak a természetes kezelési lehetőségek számos gyakori egészségügyi állapotra. Ez annak köszönhető, hogy a kutatások szerint ezek a kezelések egyre hatékonyabbak.

Glükozamin – ismét egy természetesen előforduló anyag, amely ésszerű mennyiségben fogyasztva nem jelent veszélyt vagy mellékhatást. Segít megállítani a porcok lebomlását a glükozamin jobb szintézisén keresztül a porcokban. A csontritkulásban szenvedő emberek glükozamin hiányban szenvednek.

Kondroitin-szulfát – Ez segít megállítani a porcok lebomlását és javítja az ízületek mozgékonyságát.

Metil-szulfonil-metán (MSM) – szintén használható a fájdalom kezelésére. Ez egy természetes. tAz utóbbi években némi hitelt kapott a népszerűsége, hogy enyhíti a fájdalmat, különösen az ízületi fájdalmakat. A metil-szulfonil-metánt sokan használják súlyos ízületi fájdalmak enyhítésére.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.