Hogyan lehet motivált minden nap, amikor felébredsz?

Mi a motiváció valójában?

Valószínűleg ismersz olyan embereket, akik évek óta ugyanazt csinálják, és úgy tűnik, nem okoz nekik gondot a stagnálás. Legyen szó a házasságukról, a munkájukról vagy a személyes törekvéseikről, úgy tűnik, hogy jól boldogulnak anélkül, hogy bármi „jobb” felé haladnának.

Másrészt biztos vagyok benne, hogy olyan személyeket is ismer, akik a pozitívumokra, a célok kitűzésére összpontosítanak, és folyamatosan nagyobb magasságokba törnek. Legyen szó előléptetésről a munkahelyen, családalapításról, a házasság mérföldköveinek megünnepléséről, több utazásról vagy arról, hogy újra iskolába járnak, úgy tűnik, ezek az egyének folyamatosan haladnak valami felé, ami javítja vagy jobbá teszi az életüket.

Mi a különbség e két típusú egyén között?

Az, hogy mire érzed magad képesnek, egy dologtól függ: a motivációtól. Ez az az erő, vagy annak hiánya, ami folyamatosan előre hajt, hogy legyőzd a kihívásokat és akadályokat, hogy elérd a céljaidat.

Motiváció nélkül néhány sikertelen próbálkozás után, vagy akár az első nehéz kihívásnál, ami az utadba kerül, feladod. Vagy csak ott maradsz, ahol vagy: boldogtalan, de nem teszel semmit az előrehaladásért.

Akár tudatában vagy, akár nem, a motiváció hatalmas erő az életedben, és ezt kell kihasználnod ahhoz, hogy kitűnj és valóban élvezd, bármit is csinálsz nap mint nap. Ha azon kapod magad, hogy azon gondolkodsz, hogy „motivációra van szükségem”, vannak konkrét lépések, amelyeket megtehetsz.

Sajnos sokan túlságosan általánosítják a motiváció szót. Azt gondoljuk, hogy motiváltnak vagy motiválatlannak lenni egyszerű „igen” vagy „nem” állapot.

A motiváció azonban nem egy kapcsoló. A motiváció egy áramlás.

A motivációs áramlás

Ahhoz, hogy motiváltnak érezzük magunkat, a felszínen túlra kell merülnünk. Csak egy motivációs idézet elolvasása, a barátaid vagy a mentorod bátorítása, vagy egy rövid teendőlista felírása nem segít hosszú távon fenntartható motivációt kialakítani.

Az elérni kívánt motivációra úgy gondolhatsz, mint a Napra (önfenntartó és tartós), amely folyamatos energiaáramlást biztosít a Földön minden élet számára. A Naphoz hasonlóan a „motivációs motorodnak” is különböző rétegei vannak, a magtól kezdve a felszínig terjedve. A felszín az, amit látsz, de a valódi folyamatot a mag (a belső motivációd) hajtja; és ez a legfontosabb rész.

Ha képes vagy létrehozni egy önfenntartó motivációs motort, akkor képes leszel több értelmet találni az életedben, és élvezni fogod minden percét annak, amit csinálsz, ami által a szerepeid és a feladataid kevésbé lesznek macerásak.

Hadd segítsek jobban megérteni ezt a motivációs áramlást azzal, hogy a motivációs motort 3 részre bontom:

  • Mag – Cél
  • Támogatás – Lehetővé tevők
  • Felszín – Elismerés

A külső réteg: Felszín

A legkülső réteg, más néven elismerés, magában foglal minden olyan külső elismerést, amely motivációt adhat. Ez jöhet tisztelet vagy elismerés formájában, például bókok és dicséret formájában.

Vagy lehet érzelmi támogatás bátorítás, visszajelzés és építő kritika révén. Ez lehet társulás is, amikor közös társaid vagy pajtásaid vannak, akik ugyanazt a célt vagy terhet osztják meg veled.

Egy nemrégiben készült tanulmány rámutatott, hogy „a jutalom pozitív hatással volt a munkamotivációra, de a jutalom és a munkával való elégedettség között nem volt szignifikáns kapcsolat”.

Ezért fontos felismerni, hogy a jutalmak motiválnak, de nem feltétlenül tesznek boldogabbá egy nemkívánatos helyzetben.

Általában ez az, amit a felszínen látunk, amikor más embereket nézünk. Látod a külső elismerést, a tiszteletet és az elismerést, amit kapnak.

A középső réteg: Támogatás

Lényegében a motivációs motor második rétege (más néven Enablers) az, ami támogatja a céljaidat. Ezek felnagyíthatják a motivációs magodat, vagy felgyorsíthatják a lendületet, amit felépítesz. Alapvetően kedvező körülményeket teremtenek ahhoz, hogy a dolgok zökkenőmentesen menjenek.

Ha tudni akarod, hogyan találhatsz motivációt, a pozitív Enablerek kulcsfontosságúak. Ezek közé tartozhatnak a barátok és a család, vagy bármilyen támogató hálózat, amelyet az életedben létrehoztál.

A legbelső réteg: Core

Ami azonban a legfontosabb, és a motivációs áramlásod valódi mozgatórugója, az a legbelső mag, a Célod. A célod az, ami megkülönbözteti a motiváltakat a motiválatlanoktól, az elérteket az alulteljesítőktől, a boldogokat a boldogtalanoktól.

A motivációs magod a Célod, és két dolog tartja fenn: az, hogy van értelme, és az előrehaladás. Ha ez a kettő az alapja, akkor olyan erőforrással rendelkezel, amely a végtelenségig táplálja a motivációs energiádat.

 

Az alapvető motiváció fenntartása – a célod

Az értelemmel rendelkezni egyszerű. Ha meg akarod tanulni, hogyan találhatsz motivációt, csak tedd fel magadnak a kérdést: Miért?

Miért követsz egy bizonyos célt? Ha az ok homályos vagy nem világos, akkor a motivációs energiád is az lesz. Bár a motiváció energiát ad ahhoz, hogy tegyél valamit, ezt az energiát valahová összpontosítani kell. Tehát értelem nélkül nincs irány, ahová az energiádat összpontosíthatnád.

Mégis, ha van egy értelmes célod, az nem jelenti azt, hogy meg kell változtatnod a világot, vagy hatalmas hatást kell gyakorolnod a társadalomra. Az értelmes munka titka egyszerű: értéket kell teremtenie valami vagy valaki számára fontos dologhoz vagy személyhez.

Egy tanulmány a kreativitást javasolta az értelemhez vezető egyik lehetséges útként, mondván: „Az élet értelmével foglalkozó munkák számos alapfogalma, mint például a koherencia, a jelentőség és a cél iránti igény vagy a szimbolikus halhatatlanság iránti vágy, kreatív tevékenységen keresztül érhető el”[2].

A következő lépés az előrehaladás elnyerése. Röviden ez azt jelenti, hogy egyszerűen csak haladjunk tovább. Mint egy hógolyó, az előrehaladás birtoklásából származó motiváció lendületet teremt. Ahhoz tehát, hogy ezt fenntartsuk, folyamatosan mozogni kell.

A jó hír az, hogy a fejlődésednek nem kell hatalmasnak lennie ahhoz, hogy felismerd. A kis mértékű haladás is ugyanolyan motiváló lehet, amíg folyamatosan jön. Akárcsak az autóvezetésnél, akkor lehetsz igazán türelmetlen, ha teljesen megállsz. De ez csökken, ha haladsz előre, még akkor is, ha lassan haladsz.

Egy egyszerű haladásjelző létrehozása, például ellenőrző listák vagy mérföldkövek, remek módja annak, hogy vizualizáld a kis (és nagy) győzelmeket. Ezek beindítják az agyadat, hogy felismerje és elismerje őket, így kis motivációs lökést adnak neked.

Ez az, amiért a videojátékok annyira addiktívak! Tele vannak haladásjelzőkkel mindenhol. Bár a fejlődés teljesen virtuális, mégis képesek beindítani az agyad motivációs központjait.

Hogyan lehet motivált minden nap, amikor felébredsz?

Hogyan motiválódhatsz naponta

1. Találd ki, mi hajt ma téged

Miért ne szánnál ma egy kis időt arra, hogy gyorsan átgondold, hol tartasz most? Válaszd ki az életed egy olyan aspektusát, amelyben szeretnél tovább fejlődni.

Ez lehet például a jelenlegi munkád. Kezdje a miértekkel. Írja le, hogy miért dolgozik abban a munkakörben, ahol dolgozik.

Ezután gondoljon a motivációs magjára: a céljára. Írd le, hogy mi az, ami a munkádon belül értelmet ad neked, és mik azok a dolgok, amelyek segítenek előbbre jutni az életben.

Ha ezek a pontok megvannak, itt az ideje, hogy összehasonlítást végezz. Segít-e a jelenlegi munkád abban, hogy a leírt célod felé haladj?

Ha igen, akkor jó úton jársz. Ha nem, vagy ha rájöttél, hogy az életed nem ott tart, ahol szeretnéd, ne ess pánikba. Vannak olyan eszközök, amelyek segíthetnek átvészelni ezt a helyzetet.

Tegyen meg mindent, hogy ne a negatívumokra koncentráljon. Tekintse át a céljait, és célozza meg magát pozitív irányba, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy kicsiben kell kezdenie.

2. Változtass a megközelítéseden, és ne add fel!

Ha valamit nem érzel helyesnek, mindig jó alkalom, hogy szánj egy pillanatot és keress egy másik megközelítést, ha meg akarod tanulni, hogyan szerezhetsz motivációt.

Lehet, hogy mindent helyesen és hatékonyan csinálsz, de az ilyen megközelítés nem feltétlenül a legmotiválóbb. Elég gyakran találhatsz néhány nyilvánvaló finomítást a jelenlegi megközelítésedben, ami egyrészt megváltoztatja a tapasztalataidat, másrészt új lehetőségeket nyit meg.

Ezért olyan gyakori az „így vagy úgy” mondás – ha valóban el akarod érni a célodat, mindig van egy út; és valószínűleg több út is van, mint egy.

Ha egy bizonyos megközelítés nem működik neked, keress egy másikat, és addig próbálkozz, amíg meg nem találod azt, amelyik egyszerre motivál és hozza meg a kívánt eredményt.

3. Ismerje el a fejlődését

Minden, amin esetleg dolgozol, könnyen felosztható kisebb részekre és szakaszokra. A legtöbb nagy vagy hosszú távú cél esetében teljesen természetes, hogy a megvalósítás folyamatát kisebb feladatokra és mérföldkövekre bontjuk. Ennek több oka is van, és az egyik ilyen ok a haladásod nyomon követése.

A legtöbb tevékenységnél automatikusan nyomon követjük az előrehaladásunkat, de ahhoz, hogy motiváltak maradjunk, fel kell ismernünk az előrehaladásunkat, nem csupán követnünk kell azt. A nyomon követés pusztán azt jelenti, hogy tudomásul vesszük, hogy elértünk egy bizonyos szakaszt a folyamatunkban. A felismerés azt jelenti, hogy időt szánunk arra, hogy megnézzük a nagyobb képet, és felismerjük, hogy pontosan hol tartunk, és mennyi tennivalónk van még hátra.

Ha például el akarsz olvasni egy könyvet, mindig azzal kezdd, hogy végigmész a tartalomjegyzéken. Ha megismerkedsz a fejezetcímekkel, és megjegyzed az összlétszámukat, könnyebben felismerheted a haladásodat olvasás közben. Az is jó ötlet, hogy mielőtt belekezdesz, győződj meg arról, hány oldalas a könyv.

Valahogy az emberi természethez tartozik, hogy mindig azt akarjuk, hogy a dolgok rövid időn belül vagy akár egyszerre történjenek. Hiába osztjuk fel az összetett feladatokat egyszerűbb műveletekre, nem érezzük igazán az elégedettséget, amíg nem végeztünk mindennel, és a feladatot nem fejeztük be teljesen.

Sok forgatókönyv esetében azonban a feladat olyan hatalmas, hogy egy ilyen megközelítés minden motivációt elszív belőled, még jóval azelőtt, hogy esélyed lenne elérni a célodat. Ezért fontos, hogy mindig kis lépésekben haladjunk, és ismerjük el az elért pozitív előrelépést. Így hosszú távon is megőrizheted a motivációdat.

4. Jutalmazd meg magad

Úgy érzed, hogy levert vagy valaminek a megcsinálása miatt? Rettegsz a gondolattól, hogy egy adott feladaton dolgozz? Utálod a munka egész gondolatát?

Már az elején állapodjon meg néhány olyan eredményben, amely indokolja, hogy jutalmat kapjon. Amint a megbeszélt eredmények valamelyikét elérte, szánjon időt arra, hogy valamilyen módon megjutalmazza magát. Ez külső motivátorokat hoz létre, amelyek hosszú távon segítik a motiváltság érzését.

Egyes feladatoknál elég, ha csak néhány perc szünetet tartasz és pihensz néhány percet. Másoknál pedig egy friss kávéra, vagy akár egy desszerttel is megkényeztetheti magát.

Még nagyobb és megterhelőbb feladatok esetén jutalmazza magát valami még élvezetesebb dologgal, például azzal, hogy megnéz egy filmet, elutazik egy szép helyre, vagy akár vesz magának valamit.

Minél többször jutalmazza meg magát a haladásért, annál motiváltabbnak fogja érezni magát az újabb mérföldkövek elérésében.

Záró gondolatok a motiváció megőrzéséről

A boldogságnak nem kell egy homályos fogalomnak vagy illúziónak lennie, amelyet folyamatosan hajszolsz, és amelynek nincs vége a láthatáron. Ha megtalálod a valódi motivációdat, egy lépéssel közelebb kerülsz a boldogságod megvalósításához, és értelmet találsz mindenben, amit teszel.

Lehet, hogy sokféle megoldást kipróbáltál már, hogy segítsenek motiváltnak maradni, és úgy találtad, hogy egyiknek sincs igazán hatása. Ez azért van, mert csak fokozatos változásokat hoznak, a tartós változáshoz pedig holisztikus megközelítésre van szükség. Többet igényel, mint az életed egy területére való összpontosítást, vagy a rutinod vagy a cselekedeteid egy részének megváltoztatását.

Alapvető változást szeretnél, de ez nagy, ismeretlen területnek tűnik, amire életednek ezen a pontján nem engedheted meg magadnak, hogy belevágj.

Az igazság az, hogy nem kell, hogy ilyen bonyolult legyen az életed új szakaszba vitelének. Tehát, ha szeretnéd megtenni az első lépést az életcélod elérése felé, akkor most van itt az ideje megtanulni, hogyan találj motivációt!

 

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.