Hogyan készítsünk saját Srirachát

A háború, az ingatag gazdaság, a világjárvány és az éghajlatváltozás látszólag semmitől sem riad vissza. Az ebből fakadó ellátási lánchiány mindenre kiterjedt, és olyan termékeknél, mint a háztartási gépek és a fűrészáru, jelentős lemaradásokat okozott, valamint megemelte az olyan termékek árát, mint a kenyér és a benzin. Megszakadt a pezsgőellátásunk, és most a Sriracha következik.

Mire van szükséged?

  • Jalapeño paprika (fél kilogramm)
  • Serrano paprika (negyed kilogramm)
  • Víz (1/3 csésze)
  • Cukor (3 evőkanál)

A bűnös? Nos, a Sriracha esetében a chilipaprika. Az ikonikus szószért felelős cég, a kaliforniai Huy Fong szerint nem kapja meg a szükséges mennyiségű paprikát. Ezek a chilipaprikák az amerikai délnyugatról és Mexikóból származnak, egy olyan régióból, amely történelmi aszály közepén van, és amely éppen ebben a hónapban több hőmérsékleti rekordot is felállított.

Ez inkább csak bosszúság, hiszen a csípős szósz nélkül is biztosan tovább tudunk lépni. De a Sriracha vonzerejének része a fürgesége. Nem mintha csak egy megbízható mártogatóst veszítenénk el, amit a kosárlabda rájátszás nézése vagy egy Nicolas Cage-film megtekintése közben magunkhoz vehetünk. Ez a szósz minden órák szósza, amely a reggeli avokádós pirítóstól a vacsorára szánt pizzáig mindent feldob.

Hogyan készítsünk saját Srirachát

Mit jelent a Sriracha-hiány?

Röviden: rossz hír a csípős szószok kedvelőinek. A hónapok előrehaladtával a fogyasztók valószínűleg korlátozott, vagy egyáltalán nem létező Sriracha polcokra fognak bukkanni a helyi boltokban. A kapcsolódó fűszeres fűszerek is biztosan érezni fogják a hőséget, mivel a boltok nem tudnak majd lépést tartani a kereslettel a különösen gyenge tavaszi termés közepette.

A Huy Fong munkatársai drukkolnak, hogy ősszel ismét bőséges termésük legyen. Addig is át kell vészelnünk a nyarat. Ez némi adagolást jelent, talán egy kis online ügyeskedést azokkal, akik felhalmozták a cuccot, és ha különösen motiváltnak érzed magad, készítsd el otthon a szósz saját változatát.

Hogyan készítsünk Srirachát

Igaz, ez a recept feltételezi, hogy paprikát tudsz szerezni, ami mostanában nagyon keresett. Mégis, attól függően, hogy hol élsz, vagy hogy van-e hozzáférésed saját kerthez vagy mezőgazdasági szövetkezethez, szerencsés lehetsz. Íme egy recept a Food Fire Friends-től, amely utánozza a kedvelt szószt. Ne felejtsük el adagolni, amíg várunk a következő friss paprikára.

Elkészítési idő: 5 perc

Erjesztési idő: 3-5 nap

Mennyiség: 8-12 adag

1. lépés: A jalapeño és a serrano paprikát tegyük a vízzel, a fokhagymával, a cayenne-i borssal, a cukorral és a citromlével együtt, majd turmixoljuk simára.

2. lépés: Tegyük át a keveréket egy nagy üvegbe, és hagyjuk hűlni sötét helyen három-öt napig, naponta egyszer egy kanállal ecseteljük le az oldalát. A keverék elkezd buborékosodni és erjedni. Ügyeljen arra, hogy minden egyes kaparás után újra feltekerje a keveréket.

3. lépés: Ha a keverék már buborékos és három-öt napig állt, öntse vissza a turmixgépbe, és az ecettel együtt turmixolja simára. Dobja ki a szűrőben maradt pépet, magokat és héjat.

4. lépés: Öntse át a keveréket egy kis lábasba. Forralja fel a mártást közepes lángon, és gyakran kevergetve 5-10 percig forralja. A keverék sűrűsödni kezd, ezért válassza ki a kívánt sűrűséget.

5. lépés: Hagyja a mártást szobahőmérsékletűre hűlni, és tovább sűrűsödik. Tegyük át a mártást üvegekbe, és tálalás előtt néhány órán át tároljuk a hűtőszekrényben.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.