Mi a genever és hogyan kapcsolódik a ginhez?

A Hollandiában és Belgiumban már régóta népszerű genever (más néven geneva, genievre, jenever, holland gin vagy holland gin) egy desztillált malátapárlat (mint egy érleletlen skót whisky), amelyet gyakran gabonából készült semleges szeszes itallal kevernek, majd különböző fűszerekkel és fűszerekkel, köztük a ginhez hasonlóan egészséges mennyiségű borókabogyóval infundálják vagy tovább desztillálják. Lehet tiszta, enyhén érlelt vagy több évig tölgyfában érlelt.

A gin mindenütt jelen van a bárszekrényeken és polcokon, de egy ugyanilyen finom és egyedi rokonáról gyakran megfeledkeznek. A genever egy évszázados múltra visszatekintő lepárlás, amely végül a legtöbb ivó által ismert borókás gin kialakulásához vezetett. A ginnel ellentétben azonban, amelyet bárhol elő lehet állítani, a genevert Hollandiában, Belgiumban, illetve Franciaország és Németország egyes részein kell előállítani.

A szesz legalább az 1500-as évekre nyúlik vissza, és a whiskyhez hasonlóan malátából készült párlat. Ezt követően különféle növényi anyagokkal – például borókával – infúzióval és további lepárlással állítják elő. A genever lehet érleletlen, enyhén érlelt vagy erősen érlelt, attól függően, hogy az ivó mit szeretne.

Mi a genever és hogyan kapcsolódik a ginhez?

Genever vs. Gin

A ginnel ellentétben, amelyet általában semleges gabonapárlattal kezdenek, amely kevés ízt hagy maga után, a genever alappárlata hatalmas mennyiségű ízt ad a kész termékhez. A malátázott gabonaalapanyag (gyakran malátázott árpa, rozs vagy kukorica) számos szintet ad az ízprofilhoz, gyakran földes, ásványi jellegű lábat helyezve előtérbe.

Genever típusok

Az Oude genever „régi”, ami a hagyományosabb előállítási módra utal. Legalább 15% malátabort tartalmaz, ami erőteljesebb ízprofilt kölcsönöz neki. A Jonge Genever „fiatal”, amely legfeljebb 15% malátabort tartalmaz semleges szeszes itallal kombinálva, így könnyedebb ízű, és egy kicsit barátságosabb a kezdő szájak számára. Létezik a Korenwijn is, amely 51-70%-ban malátabort tartalmaz. Ezek a típusok mind érlelhetők fában, ami színt és ízeket ad hozzá, akárcsak a whiskyben, a tequilában és a rumban.

A genever felhasználása

Az amerikai bárokban többnyire elfeledett genever egyfajta reneszánszát éli, mivel a csaposok megtalálják a módját, hogy beépítsék az egyre bővülő, innovatív koktélmenükbe. Egyes esetekben ez azt jelenti, hogy a genevert öblítőként használják, ahogyan az abszintot is. Az ital alapanyagként számos gint, whiskyt, sőt még egy enyhén érlelt rumot is helyettesíthet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.