Hogyan készül a szódavíz?

Hogyan készül a szódavíz?

A szódavizet, más néven szénsavas vizet sokáig állítólagos egészségügyi előnyei miatt becsülték. Az előállítását lehetővé tevő technológia felfedezéséig a szódavíz csak természetes szódaforrásokból volt elérhető, és gyakran palackozták, majd különböző egészségjavítók előállítására használták. Ezekből a tonikumokból származik számos modern üdítőital. Bár ma már nem hisznek abban, hogy egészségügyi előnyökkel jár, még mindig népszerű és frissítő ital, amelyet kis és nagy mennyiségben is elő lehet állítani.

A kereskedelmi üdítőitalokban használt szódavíz előállításához használt gyártási folyamatot ipari méretekben végzik. Ez a szénsavanyításnak nevezett folyamat úgy valósul meg, hogy először a csapvíz hőmérsékletét 46 Fahrenheit-fokra (8 Celsius-fokra) csökkentik. Ezután a lehűtött vízhez erősen bázikus és vízben oldódó bikarbonátforrást, például nátrium- vagy kálium-bikarbonátot adnak, hogy megemeljék a hidrogén-potenciál (pH) szintjét, és kompenzálják a szénsav savanyú ízét. Az oldatot nyomás alá helyezik szén-dioxid gázzal, amely a vízben szénsavvá oldódva ismét csökkenti az oldat pH-értékét. A szénsavas vizet ezután egy szorosan lezárt tartályba adják, amelyet 120 font/négyzet hüvelyk (830 kPa) nyomás alá helyeznek további szén-dioxid gázzal, hogy a víz szénsavas maradjon.

Azokban a kereskedelmi létesítményekben, amelyek nagy mennyiségű szódavizet használnak fel kevert italok készítésekor, az előre elkészített víz megvásárlásának költsége megfizethetetlen lehet. A szódavizet ehelyett helyben is elő lehet állítani kis, mechanikus szénsavasítókkal. Ezek a gépek a csapvizet szén-dioxiddal elősűrítik. Ezt a sűrített vizet korrózióálló rozsdamentes acélhordókban tartják, megakadályozva, hogy a szénsav savassága károsítsa a tartályokat. A friss szódavíz előállításához a szén-dioxidot csupán be kell fecskendezni a nyomás alatt lévő vízbe.

Bár a 20. század végén az otthoni szénsavasítók használata visszaszorult, a 21. század elején újra fellángolt az érdeklődés a házi szénsavasítás iránt a kevert italok készítéséhez a házi bártenderek körében. Bár ez részben annak köszönhető, hogy a retro háztartási készülékek birtoklása a modern divatba emelkedett, egyesek jobban kedvelik a szénsavas víz természetes savanyúságát, amelyet a savasságát csökkentő vegyszerek hozzáadása nélkül állítanak elő. Az otthoni szódavíz szódásszifonok és egyszer használatos, nyomás alatt álló szén-dioxid gázpatronok segítségével állítható elő, amelyek könnyen megtalálhatók az interneten a speciális beszállítókon keresztül.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.