Hogyan készül a szódavíz?

A szódavizet, más néven szénsavas vizet sokáig állítólagos egészségügyi előnyei miatt becsülték. Az előállítását lehetővé tevő technológia felfedezéséig a szódavíz csak természetes szódaforrásokból volt elérhető, és gyakran palackozták, majd különböző egészségjavítók előállítására használták. Ezekből a tonikumokból származik számos modern üdítőital. Bár ma már nem hisznek abban, hogy egészségügyi előnyökkel jár, még mindig népszerű és frissítő ital, amelyet kis és nagy mennyiségben is elő lehet állítani.

Hogyan készül a szódavíz?

A kereskedelmi üdítőitalokban használt szódavíz előállításához használt gyártási folyamatot ipari méretekben végzik. Ez a szénsavanyításnak nevezett folyamat úgy valósul meg, hogy először a csapvíz hőmérsékletét 46 Fahrenheit-fokra (8 Celsius-fokra) csökkentik. Ezután a lehűtött vízhez erősen bázikus és vízben oldódó bikarbonátforrást, például nátrium- vagy kálium-bikarbonátot adnak, hogy megemeljék a hidrogén-potenciál (pH) szintjét, és kompenzálják a szénsav savanyú ízét. Az oldatot nyomás alá helyezik szén-dioxid gázzal, amely a vízben szénsavvá oldódva ismét csökkenti az oldat pH-értékét. A szénsavas vizet ezután egy szorosan lezárt tartályba adják, amelyet 120 font/négyzet hüvelyk (830 kPa) nyomás alá helyeznek további szén-dioxid gázzal, hogy a víz szénsavas maradjon.

Azokban a kereskedelmi létesítményekben, amelyek nagy mennyiségű szódavizet használnak fel kevert italok készítésekor, az előre elkészített víz megvásárlásának költsége megfizethetetlen lehet. A szódavizet ehelyett helyben is elő lehet állítani kis, mechanikus szénsavasítókkal. Ezek a gépek a csapvizet szén-dioxiddal elősűrítik. Ezt a sűrített vizet korrózióálló rozsdamentes acélhordókban tartják, megakadályozva, hogy a szénsav savassága károsítsa a tartályokat. A friss szódavíz előállításához a szén-dioxidot csupán be kell fecskendezni a nyomás alatt lévő vízbe.

Bár a 20. század végén az otthoni szénsavasítók használata visszaszorult, a 21. század elején újra fellángolt az érdeklődés a házi szénsavasítás iránt a kevert italok készítéséhez a házi bártenderek körében. Bár ez részben annak köszönhető, hogy a retro háztartási készülékek birtoklása a modern divatba emelkedett, egyesek jobban kedvelik a szénsavas víz természetes savanyúságát, amelyet a savasságát csökkentő vegyszerek hozzáadása nélkül állítanak elő. Az otthoni szódavíz szódásszifonok és egyszer használatos, nyomás alatt álló szén-dioxid gázpatronok segítségével állítható elő, amelyek könnyen megtalálhatók az interneten a speciális beszállítókon keresztül.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.