Hogyan tisztítsuk meg a gombát

Az alapok: Meg kell mosni a gombát?

A boltban vásárolt gombák steril trágyán, azaz a rájuk tapadó „piszokon” nőnek. És bár fogyasztása nem veszélytelen, de nem is finom. Ha valaha is volt már olyan gombás ételed, amelyet elrontott a piszok, akkor tudod, hogy nagyon is szeretnéd, ha a gombád szép és tiszta lenne, mielőtt főzöl. Az ecseteléssel eltávolíthatjuk ezt a szennyeződést, ha az egész laza, de gyakrabban előfordul, hogy néhány darab szilárdabban rögzül, vagy a kopoltyúban rejtőzik. Általános szabályom a bolti gombák esetében, hogy vízben mossuk meg őket. Ez alól kivételt képez minden olyan gomba, amelyet előre felszeletelve vagy aprítva vásárolunk, ebben az esetben már tiszta és fogyasztható.

A saját magadnak gyűjtött gombák, ha ez egy olyan készség, amivel rendelkezel (csak biztonságosan, és győződj meg róla, hogy fogyasztás előtt háromszorosan ellenőrzöd a gyűjtött termékeket), vagy a vadgombák, amelyeket egy jó hírű gyűjtőtől vásárolsz a termelői piacon vagy más forrásból, valószínűleg valamivel kevesebb szemcsével rendelkeznek, és kevésbé lesznek ellenállóak. Valószínűleg ezek is lényegesen drágábbak lesznek, ezért itt az óvatos kefélés a megoldás, hogy elkerüljük a termék károsodását.

Hogyan tisztítsuk meg a gombát vízben

Fontos megjegyezni, hogy néhány szakács azért olyan vízellenes a gombatisztításban, mert a gomba kis szivacs, így könnyen magába szívja a vizet, ami a főzés során hatással van rá. Tehát, ha vízzel mosod őket, ne hagyd sokáig ázni. Töltsön meg egy nagy tálat hideg vízzel, és legyen a közelben egy tiszta, szöszmentes törölköző. Egyszerre csak néhány gombát tegyen a vízbe, körülbelül annyit, amennyit könnyen meg tud fogni a tenyerében, és forgassa meg őket a vízben, hogy a szennyeződések fellazuljanak – ez legfeljebb tíz másodpercig tarthat. Ezután azonnal vegyük ki őket a törülközőre, tapogassuk őket olyan szárazra, amennyire csak tudjuk, és fektessük ki őket (kupakkal felfelé), hogy a levegőn száradjanak meg, mielőtt a következő adagot megmossuk. Miután az összeset így megmostuk, vizsgáljuk meg a gombákat, hogy biztosak legyünk benne, hogy nem látunk látható szennyeződéseket. Ha makacs darabokat talál, nedves papírtörlővel törölje le őket.

Hogyan tisztítsuk meg a gombát kefével?

Bár mindenféle „gombakeféket” gyártanak, amelyeket a konyhai kellékboltokban találhat, az én kedvenc gombakeféim a higiéniai folyosón találhatók. Az extra puha fogkefék és babakefék a kedvenc módja annak, hogy kíméletesen és hatékonyan távolítsuk el a szennyeződéseket a gombákról. A babakefét a nagyobb felületekhez használd, a fogkefét pedig a kopoltyúkról vagy a kisebb üregekből származó szennyeződések óvatos eltávolításához. Gyakran követem egy nedves ruhával, csak hogy biztos legyek benne, hogy extra tiszták.

Végül, a módszertől függetlenül, csak közvetlenül a felhasználás előtt tisztítsa meg a gombákat, mivel minden nedvesség lehetőséget teremthet a penész kialakulására.

Hogyan tisztítsuk meg a gombát

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.