Maga a gyümölcs egy kis narancs méretű, kissé körte alakú, alig kúpos tetejű és lekerekített aljú. Kívülről a bergamott a zöld, a sárga és a narancs különböző árnyalataiban pompázik, belülről pedig a lime, a citrom és esetenként a narancs színe. A legtöbb citrusféléhez hasonlóan a bergamottnak is októbertől márciusig van szezonja. Bár a növény Délkelet-Ázsiából származik, a világ kínálatának nagy része – a bámulatos 80% – Calabriából, a déli régióból származik, amely Olaszország „cipője”, de termesztik Elefántcsontparton, Törökország déli részén, Brazíliában és Kínában is.

Míg magának a szónak az etimológiája vitatott, sokan a török beg-armudi szóra vezetik vissza, ami „herceg körtét” jelent; mások szerint az olasz Bergamo városára utal.

Hogyan használják a bergamottot?

A bergamottot leginkább a héjából kinyert szuper illatos illóolaj miatt becsülik. Illata citrusos, pézsmás és virágos, olyan intenzitással, hogy azt nehéz elhinni. Ezt az olajat parfümök és szappanok illatosítására használják, és természetesen gyakran kombinálják fekete teával az Earl és Lady Grey teákhoz.

A bergamott a savanyú narancshoz hasonlóan rendkívül, nos, savanyú. A gyümölcsöt nem eszik kézből, inkább a főzésbe és a sütésbe építik be, ahol hővel és cukorral lehet megszelídíteni.

Mi a bergamott?

Hogyan használhatod fel otthon?

Szuper magas savassága és keserűsége miatt a bergamott többféleképpen felhasználható a konyhában, és jól helyettesítheti a különféle citrusféléket, a narancsoktól kezdve a citromon át a lime-ig. És mivel az íz intenzitása a héjtól a maghéjon át a húsig terjed, az egész gyümölcsöt felhasználhatja.

Használja a héját úgy, mint bármely más citrusféle héját, az íz és az illat érdekében: Dörzsölje cukorba, reszelje bele egy kis süteménytésztába, vagy hámozzon le széles csíkokat, és öntse vodkába. Fantasztikusan helyettesíti a grapefruitot, a citromot és a lime-ot a koktélokban, és remek kiegészítője a citrusfélékből készült kúráknak és túróknak. Ne dobja ki a héjakat, ha végzett a gyümölcslével – mentse meg őket édességnek vagy lekvárrá alakítani. Mindkettőből kellemes, intenzív illatú ételízesítőt készíthet, amely az evés parfümjének ízét és érzetét nyújtja (de a jó értelemben!).

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.