Milyen hosszú távú hatásai vannak az éghajlatváltozásnak?

A tudósok előrejelzései szerint az éghajlatváltozás hosszú távú hatásai közé tartozik a tengeri jég csökkenése és a permafroszt felolvadásának növekedése, a hőhullámok és a heves csapadékok számának növekedése, valamint a félszáraz régiók vízkészleteinek csökkenése.

Az alábbiakban a globális változásnak az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport által előre jelzett regionális hatásai közül néhányat mutatunk be:

  • Észak-Amerika: A hótakaró csökkenése a nyugati hegyekben; az esővel táplált mezőgazdaság terméshozamának 5-20 százalékos növekedése egyes régiókban; a hőhullámok gyakoriságának, intenzitásának és időtartamának növekedése azokban a városokban, ahol jelenleg is tapasztalhatók.
  • Latin-Amerika: A trópusi erdők fokozatos felváltása szavannával Kelet-Amazóniában; a biológiai sokféleség jelentős csökkenésének veszélye a fajok kihalása révén számos trópusi területen; jelentős változások az emberi fogyasztás, a mezőgazdaság és az energiatermelés számára rendelkezésre álló vízkészletben.
  • Európa: A belföldi villámárvizek kockázatának növekedése; gyakoribb tengerparti árvizek és a viharok és a tengerszint emelkedése okozta fokozott erózió; a gleccserek visszahúzódása a hegyvidéki területeken; a hótakaró és a téli turizmus csökkenése; kiterjedt fajveszteségek; a terméshozam csökkenése Dél-Európában.
  • Afrika: Az előrejelzések szerint 75-250 millió ember lesz kitéve a megnövekedett vízhiánynak; az esővel táplált mezőgazdaság hozamai egyes régiókban akár 50 százalékkal is csökkenhetnek; a mezőgazdasági termelés, beleértve az élelmiszerekhez való hozzáférést is, súlyosan veszélybe kerülhet.
  • Ázsia: Az előrejelzések szerint 2050-re csökken az édesvízkészlet Közép-, Dél-, Kelet- és Délkelet-Ázsiában; a part menti területek veszélyeztetettek lesznek a megnövekedett áradások miatt; az áradásokhoz és aszályokhoz kapcsolódó betegségek okozta halálozási arány egyes régiókban várhatóan emelkedni fog.

Milyen hosszú távú hatásai vannak az éghajlatváltozásnak?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.